Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 248 | Οι κλαδικοί δείκτες του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P-500

Οι κλαδικοί δείκτες του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P-500

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι κλαδικοί δείκτες του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P-500

 

Οι κλαδικοί δείκτες του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P είναι οι στενότερα παρακολουθούμενοι κλαδικοί δείκτες, στις ΗΠΑ και συνιστούν σημείο αναφοράς για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές.

 

Στους παρακάτω πίνακες, εμφανίζονται στατιστικά στοιχεία της, κατ’ έτος, πορείας τους, για το διάστημα από το 2000 μέχρι και σήμερα, αλλά και της, ανά μήνα, πορείας τους κατά το τρέχον έτος.

 

Οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες του S&P 500 σημειώνουν πτωτική πορεία από την αρχή του έτους, ακολουθώντας την κατεύθυνση του μητρικού τους δείκτη. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν ο κλάδος της ενέργειας (+54,3%) και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (+0,7%), οι οποίοι ωφελήθηκαν από την ενεργειακή κρίση και τον περιορισμό των εισαγωγών από την Ρωσία. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σε επίπεδο έτους, καταγράφουν ο κλάδος των μη-βασικών καταναλωτικών αγαθών και των τηλεπικοινωνιών με -33,1% και -37,7% αντίστοιχα. Οι κλάδοι αυτοί επηρεάστηκαν αρνητικά από τις νομισματικές πολιτικές περιορισμού της ζήτησης και αύξησης του κόστος δανεισμού.

 

Δείτε (εδώ) τον πίνακα των μηνιαίων κλεισιμάτων και της απόδοσης των δεικτών κατά το τρέχον έτος.

 

Σε επίπεδο ετησιοποιημένων αποδόσεων (δηλαδή, του μέσου όρου των ετησίων αποδόσεων), όμως παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, από το 2000 έως σήμερα, ο κλάδος που παραδοσιακά σημειώνει την μεγαλύτερη μέση ετησιοποιημένη απόδοση, είναι ο τεχνολογικός κλάδος (+7,5%). Η τεχνολογία αποτελεί ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα και παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα ανάλογα με την εκάστοτε οικονομική συγκυρία. Σε περιόδους οικονομικής και χρηματιστηριακή εφορίας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς εισέρχονται νέες επενδύσεις στον κλάδο, με την προσδοκία μεγάλων μελλοντικών αποδόσεων.

 

Παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο κλάδος των μη-βασικών αγαθών, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από τον οικονομικό κύκλο και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Σημειώνει την δεύτερη μεγαλύτερη ετησιοποιημένη απόδοση (+7,1%) από το 2000. Σε συνθήκες άπλετης ρευστότητας ο κλάδος αναπτύσσεται, ενώ σε συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και περιορισμού των καταναλωτικών δαπανών, ο κλάδος σημειώνει πτώση -όπως και φέτος που καταγράφει την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση  (-33,1%) από όλους τους κλάδους του S&P.

 

Τις χαμηλότερες ετησιοποιημένες αποδόσεις από το έτος 2000 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζουν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών. Η χαμηλή αναπτυξιακή πορεία των κλάδων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

 

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί τομέα της οικονομίας που παραδοσιακά είναι ανθεκτικός στους οικονομικούς κύκλους. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, διότι οι επιχειρήσεις αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε χρέος για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους. Έτσι η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους τους, γεγονός που προβάλλει κινδύνους για τους επενδυτές.

 

Τέλός, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών αποτελεί τομέα της οικονομίας που επηρεάζεται από τις αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Η αύξηση των επιτοκίων και η επακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού έχει διττό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εφενός, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών, λόγω της αύξηση του επιτοκίου που χρεώνουν για δανεισμό και αφετέρου σε μείωση της κερδοφορίας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων μειώνει την ζήτηση για δάνεια και ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών τους.

 

Δείτε (εδώ) τον πίνακα των ετησίων κλεισιμάτων και της απόδοσης των δεικτών κατά το διάστημα από το 2000 έως σήμερα.

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό τμήμα του eurocapital.gr, την 15/12/2022

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 248 (Ιανουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 248, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text