Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | The Coca-Cola Company: Μια “turnaround” επενδυτική επιλογή

The Coca-Cola Company: Μια “turnaround” επενδυτική επιλογή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
The Coca-Cola Company: Μια “turnaround” επενδυτική επιλογή

Η “The Coca-Cola Company” είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μη-αλκοολούχων ποτών - ίσως από τις πιο γνωστές εταιρίες στον κόσμο. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Νέας Υόρκης (σύμβολο: KO) και αποτελεί συστατικό στοιχείο βασικών αμερικανικών δεικτών (Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Russell 1000 κλπ). Αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου -σε όρους κεφαλαιοποίησης- μετά την κινεζική εταιρία Kweichow Moutai.

 

Η Coca Cola είναι ευρέως γνωστή στο επενδυτικό κοινό λόγω του δημοφιλούς ομώνυμου μη-αλκοολούχου ποτού που παράγει, το οποίο πωλείται σε περισσότερες από 200 χώρες. Κύρια πηγή εσόδων της εταιρίας είναι οι πωλήσεις μη-αλκοολούχων ποτών, ωστόσο η Coca-Cola καταγράφει έσοδα και μέσω της αδειοδότησης του εμπορικού της σήματος σε άλλες εταιρίες.

 

Λόγω της πορείας και των επιδόσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων της, η Coca Cola θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια turnaround εταιρία, δηλαδή μια εταιρία της οποίας τα έσοδα και οι αναπτυξιακές προοπτικές εμφανίζουν μια τάση μεταστροφής από πτωτικά σε ανοδικά (δείτε το σχετικό μας άρθρο εδώ).

 

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα της Coca Cola κατέγραφαν μια πτωτική τάση από τις αρχές του 2012, έως και το τέλος του 2018. Τα ετήσια έσοδα ήταν 48.017 εκατομμύρια δολάρια το 2012, ενώ το 2018 διαμορφώθηκαν στα 34.300 εκατομμύρια δολάρια. Στην συνέχεια, η Coca Cola επιχείρησε να εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων σε επίπεδο τριμήνου, η οποία όμως διακόπηκε λόγω της έναρξης της πανδημίας του κορωνοϊού και της απότομης πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρίας από τα τέλη του 2020 και μετά επανήλθαν σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση σε επίπεδο τριμήνου μεγαλύτερη του 10,0%.

 

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2022 ήταν θετικά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών (δείτε τα αποτελέσματα εδώ). Τα κέρδη ανα μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν στα $ 0,69, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για $ 0,64. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 2,83 δισεκατομμύρια δολάρια -αυξημένα κατά 14,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα της ήταν 11,06 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο. Η πέραν των αναμενομένων βελτίωση των αποτελεσμάτων της Coca Cola κατά τα τελευταία τρίμηνα οφείλεται στην δυνατότητα της εταιρίας να μεταβιβάζει το μεγαλύτερο μέρος των κοστολογικών αυξήσεων στους καταναλωτές.

Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου την 14/2/2023.

 

(Σημείωση: Πρέπει να συνηθίσουμε, τον τρόπο αναφοράς των αποτελεσμάτων, στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αναφέρονται πάντα σε επίπεδο τριμήνου, ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- σε επίπεδο τρέχοντος 12μήνου, ή Trailing Twelve Months ή απλά ΤΤΜ. Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τα κείμενα, μέσα απ’ αυτή την οπτική.)

 

Σε σύγκριση με την ελληνική εταιρία παραγωγής και διανομής μη-αλκοολούχων ποτών Coca-Cola Τρία Έψιλον, η οποία είναι ο αποκλειστικός επίσημος διανομέας των προϊόντων της αμερικανικής εταιρίας The Coca-Cola Company, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές τόσο ως προς την κερδοφορία και το περιθώριο κέρδους της, όσο και ως προς την τάξης μεγέθους των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα έσοδα της αμερικανική εταιρίας ήταν 9 φορές μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα της ελληνικής εταιρίας. Τα EBITDA ήταν 664 εκατομμύρια ευρώ για την ελληνική εταιρία και 10.906 εκατομμύρια ευρώ για την αμερικάνικη, ενώ το περιθώριο EBITDA ήταν και αυτό μεγαλύτερο. Σημαντική διαφορά παρατηρείται και στο καθαρό  περιθώριο κέρδους, όπου για την αμερικανική εταιρία ήταν στο 23,4% ενώ για την ελληνική διαμορφώθηκε στο 3,6%. Η αμερικανική εταιρία εμφανίζει υψηλότερη σχέση P/E και η κεφαλαιοποίησή της είναι 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ελληνικής. Τέλος, η μερισματική απόδοση της αμερικανικής Coca Cola (2,8%) είναι χαμηλότερη από την ελληνική (3,1%).

 

Δείτε τον πίνακα σύγκρισης των οικονομικών στοιχείων των δύο εταιριών

 


Σύγκριση Coca-Cola Ελλάδας - ΗΠΑ


Coca-Cola Ελλάδας ( 3Ε) The Coca-Cola Company ($) The Coca-Cola Company (€)

Κύκλος Εργασιών 4.210 42.343 39.133

EBITDA 664 11.800 10.906

Περιθ. ΕΒΙTDA 15,8% 27,9% 27,9%

Καθ. Κέρδη 152 9.925 9.173

Περιθ. Κέρδους 3,6% 23,4% 23,4%

Κεφαλαιοποίηση 8.216 265.655 245.518

Ρ/Ε 17,6 26,93 26,93

Μερισμ. Απόδοση 3,1% 2,9% 2,9%

Σημειώσεις: α) Τα οικονομικά της 3Ε αφορούν τα αθροιστικά μεγέθη των τελευταίων 4 τριμήνων (TTM) μέχρι και το β'τρίμηνο του 2022, β) Τα οικονομικά της 3Ε αφορούν τα αθροιστικά μεγέθη των τελευταίων 4 τριμήνων (TTM) μέχρι και το γ'τρίμηνο του 2022, γ) Τα μεγέθη αναφέρονται σε εκατομμύρια ευρώ, δ) Η μετατροπή των μεγεθών από δολάρια σε ευρώ έχει γίνει με βάση την ισοτιμία Δολαρίου/Ευρώ την 16/1/2023


 

Σε επίπεδο μετοχής, η Coca Cola αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για τους επενδυτές αναζητούν παθητικό εισόδημα μέσω μερίσματος. Συμπεριλαμβάνεται στην λίστα “Dividend Aristocrats” -των εταιριών που διανέμουν αυξανόμενο κατ’ έτος μέρισμα επί εικοσιπέντε χρόνια. Η μερισματική της απόδοση είναι 2,87%.

Δείτε την διαχρονική εξέλιξη των μερισμάτων, εδώ.

 

Η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής ακολουθεί μια μακροχρόνια ανοδική τάση, γεγονός που κατά τα φαινόμενα οφείλεται στο ισχυρό brand name της εταιρίας και στην συχνή διανομή μερίσματος. Κατά το 2022, η τιμή της Coca Cola αυξήθηκε κατά 7,43% από τα 59,21$ στα $ 63,61. Από την αρχή του 2023 μέχρι και σήμερα η τιμή της έχει μειωθεί κατά -3,43% και διαπραγματεύεται στα $ 61,43.

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα της μετοχής, εδώ.

 

Καταληκτικά, η Coca Cola αποτελεί μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή για την κατασκευή ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου παθητικού εισοδήματος. Οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας μέσω της επέκταση σε αναδυόμενες αγορές και μέσω της  κυκλοφορίας νέων προϊόντων, σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση και τις ενέργειες διασφάλισης του περιθωρίου κέρδους, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για την εταιρία παρόλη την αβεβαιότητα που επικρατεί στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

 

 

Κώστας Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text