Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ε. Μυτιληναίος: Επόμενο στοίχημα τα EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ

Ε. Μυτιληναίος: Επόμενο στοίχημα τα EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ε. Μυτιληναίος: Επόμενο στοίχημα τα EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ

Απάντηση στο ερώτημα εάν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mytilineos είναι διατηρήσιμα και στο μέλλον έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας τις επιδόσεις του 2022 στους αναλυτές. Όπως είπε, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλώς να διατηρηθούν τα μεγέθη σε αυτά τα επίπεδα, αλλά στόχος είναι να ξεπεράσει η Mytilineos το 1 δισ. ευρώ EBITDA κατ᾽ ελάχιστον. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους ρωτούν εάν μπορουμε να έχουμε διατηρήσιμα αποτελέσματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει πιο αναλυτικές προβλέψεις για τα μεγέθη της εταιρείας στην τακτική Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική του ενδιαφέροντος της αγοράς για τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν και η συμμετοχή ρεκόρ των 147 συμμετεχόντων, την ίδια στιγμή που η εταιρεία ήταν η πρώτη που παρουσίασε τα αποτελέσματά της σε περιβάλλον metaverse και παράλληλα ήταν από τις λίγες που δημοσιεύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τόσο νωρίς τα αποτελέσματά της.

Κόντρα στο αντίξοο περιβάλλον, η εταιρεία κατάφερε να θριαμβεύσει σπάζοντας το φράγμα των 6 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, ενώ παράλληλα εκτινάχθηκε και η κερδοφορία.

Ερωτηθείς για την πορεία του κλάδου του φυσικού αερίου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία νιώθει ικανοποίηση που έχει καθιερωθεί ως ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς για την περιοχή και προέβλεψε ότι η φετινή συνεισφορά ύψους 120 εκατ. ευρώ θα αποδειχθεί πολύ μικρό νούμερο τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, για την αγορά του φυσικού αερίου σημασία έχουν οι όγκοι, καθώς από εκεί προέρχεται η κερδοφορία, και τόνισε ότι, όπως και πέρυσι, η Mytilineos έχει διασφαλίσει επαρκή slots για εισαγωγή φορτίων από τον σταθμό της Ρεβυθούσας.

Για τις τιμές του φυσικού αερίου, τόνισε ότι δεν επηρεάζουν την πορεία της εταιρείας, φέροντας ως παράδειγμα το 2020 όταν η τιμή ήταν μόλις 5 ευρώ η μεγαβατώρα και παρά ταύτα η εταιρεία είχε κέρδη-ρεκόρ. Μη συνδέετε την τιμή του αερίου με την επίδοση του τομέα ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφορικά με τη μείωση του καθαρού χρέους στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία είχε ισχυρές χρηματοροές από τις υψηλές τιμές του αερίου και του ηλεκτρισμού, ενώ επαναδιαπραγματεύτηκε όρους πληρωμής. Σημείωσε ότι η εταιρεία είναι πολύ υπερήφανη που σε μια χρονιά υψηλών επενδύσεων, μερίσματος και απαιτήσεων για κεφάλαια κίνησης πέτυχε δείκτη χρέους/EBITDA 0,9, μέγεθος που αντιστοιχεί σε εταιρείες με υψηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους.

ΑΠΕ

Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε τους στόχους για τις ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι το 2023 αναμένεται να ηλεκτριστεί 1 GW ΑΠΕ, από τα οποία τα 800 MW θα είναι εκτός Ελλάδος και τα 200 εντός, ενώ το 2024 θα ηλεκτριστούν 2,5 GW, εκ των οποίων το 1,5 GW στο εξωτερικό και το 1 GW στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά για την επιβίωση της βιομηχανίας, σημείωσε ότι υπάρχουν βιομηχανίες στην ΕΕ που σκέφονται να μετακομίσουν στις ΗΠΑ για να εκμεταλλευτούν τις επιδοτήσεις. Για τη Mytilineos, υπογράμμισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Όσον αφορά στον μετασχηματισμό της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι στόχος ήταν να γίνει ξεκάθαρο στην αγορά ότι η Mytilineos είναι μια ενεργειακή και μεταλλευτική εταιρεία. Προχωρήσαμε στην απόσχιση του κλάδου των παραχωρήσεων και των κατασκευών γιατί αυτοί οι δύο τομείς έχουν συνέργειες, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι δύο νέες εταιρείες θα είναι λειτουργικές από την 1η Απριλίου.

Για την έκτακτη φορολόγηση που επιβλήθηκε, τόνισε ότι όσον αφορά τον πρώτο φόρο για τους ηλεκτροπαραγωγούς το ποσό που αναλογούσε στην εταιρεία ήταν 21 εκατ. ευρώ και πληρώθηκε. Για το πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά, ανέφερε ότι ο φόρος καταβάλλεται στην πηγή, όπως συμβαίνει και με τη φορολόγηση των 10 ευρώ στο φυσικό αέριο. Τέλος, εκκρεμεί η φορολόγηση στη λιανική. Όπως είπε, έχουν ληφθεί οι σχετικές προβλέψεις για τη φορολόγηση στα αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία δεν θα αλλάξει την πολιτική της για τις ίδιες μετοχές. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα προσαρμοστεί το ταβάνι των αγορών, που σήμερα είναι στα 25 ευρώ, από την τακτική Γ.Σ. της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι η αξία της εταιρείας είναι υψηλότερη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Χάρης Φλουδόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text