Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανέκαμψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες χάρη στην απογείωση των παραγγελιών αεροσκαφών

Ανέκαμψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες χάρη στην απογείωση των παραγγελιών αεροσκαφών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανέκαμψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες χάρη στην απογείωση των παραγγελιών αεροσκαφών

Οι εργοστασιακές παραγγελίες ανέκαμψαν τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τις δαπάνες των επιχειρήσεων για εξοπλισμό, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τη μεταποίηση υπό πίεση.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη σύμφωνα με το Reuters ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,8% μετά από πτώση 1,9% τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι παραγγελίες θα ανέκαμπταν κατά 2,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν από τη μεριά τους αύξηση 2%.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 11,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Ο ταχύτερος κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) από τη δεκαετία του 1980, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, υπονομεύει τη ζήτηση για αγαθά, τα οποία αγοράζονται κυρίως με πίστωση.

Η προηγούμενη ανατίμηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ  και η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης πλήττουν επίσης τη μεταποίηση. Οι δαπάνες μετατοπίζονται πίσω στις υπηρεσίες. Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Η ανάκαμψη των εργοστασιακών παραγγελιών τον Δεκέμβριο προήλθε από ένα άλμα 16,9% στις παραγγελίες για εξοπλισμό μεταφορών, έπειτα από πτώση 5,2% τον Νοέμβριο. Οι παραγγελίες εξοπλισμού μεταφορών ενισχύθηκαν από την αύξηση κατά 115,5% των παραγγελιών για εμπορικά αεροσκάφη. Οι παραγγελίες μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 0,7%.

Μειώθηκαν οι παραγγελίες για μηχανήματα καθώς και για υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα. Ωστόσο, οι παραγγελίες για ηλεκτρικό εξοπλισμό, συσκευές και εξαρτήματα αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Οι αποστολές αυτών των λεγόμενων βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των δαπανών των επιχειρήσεων για εξοπλισμό στην έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μειώθηκαν κατά 0,6% αντί για 0,4% όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Δεκέμβριο, χωρίς αναθεώρηση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 1,9% τον Δεκέμρβιο έπειτα από πτώση 2,1% το Νοέμβριο.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text