Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Αμερικανική οικονομία: Τα τέσσερα σενάρια για τον πληθωρισμό

Αμερικανική οικονομία: Τα τέσσερα σενάρια για τον πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αβεβαίες και δημιουργούν προβληματισμούς αναφορικά με την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Ωστόσο υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης που θα μπορούσαν να συμβούν στο άμεσο μέλλον, τα οποία θα είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

 

Αρχικά, ένα πιθανό ενδεχόμενο, που ασπάζεται η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών, είναι η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς να εισέλθει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως “ήπια προσγείωση” (soft landing) και αναφέρεται στην υποχώρηση του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης. Όμως, προβλέπει πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμείνει θετική. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, τότε θα επικρατήσει κλίμα αισιοδοξίας στις χρηματιστηριακές αγορές και οι αποτιμήσεις των μετοχών θα καταγράψουν άνοδο.

 

Ένα άλλο σενάριο που προβλέπει και αυτό υποχώρηση του πληθωρισμού είναι το λεγόμενο “hard landing” (απότομη προσγείωση). Σε αυτήν την περίπτωση, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, παρασέρνοντας όμως τις ΗΠΑ σε ύφεση. Ο μηχανισμός λειτουργίας του εν λόγω σεναρίου βασίζεται στο ότι η κάμψη της ζήτησης και της κατανάλωσης θα είναι τέτοια ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό και παράλληλα να οδηγήσει σε συστολή το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην μετοχική αγορά.

 

Τέλος, υπάρχουν άλλα δύο ενδεχόμενα, τα οποία δεν προβλέπουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, όμως έχουν αντίθετες επιδράσεις στην χρηματιστηριακή αγορά. Το πρώτο αναφέρει στην κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Το δεύτερο προβλέπει πως η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί.

 

Το ενδεχόμενο μείωσης του πληθωρισμού και συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ είναι το πιο ευνοϊκό για τις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, το σενάριο διατήρησης της ανάπτυξης πορείας, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Αυτό θα ωθούσε τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβουν περαιτέρω δράσεις ώστε να κάμψουν τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Σε αυτό το τέταρτο σενάριο, τα κέρδη των  εταιριών και η αποτίμηση των μετοχών θα καταγράψουν απότομη πτώση.

 

 

Κώστας Καρατζάς

 

Με στοιχεία από επενδυτικά newsletters


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text