Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Η επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett

Η επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επενδυτική στρατηγική του Warren Buffett

 

Η Berkshire Hathaway, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμμετοχών στον κόσμο, δημοσίευσε την 14/2/2023, το χαρτοφυλάκιο της για δ’ τρίμηνο του 2022 (δείτε εδώ). Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς επενδυτές, λόγω της σύνδεσής του με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, διευθύνων σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρίας Warren Buffett.

 

Δείτε το άρθρο μας για τις μεταβολές του χαρτοφυλακίου κατά το δ’ τρίμηνο, εδώ.

 

Η Berkshire Hathaway ακολουθεί μια επενδυτική στρατηγική που βασίζεται στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρος του χαρτοφυλακίου της σε λίγες μόνο εταιρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2022, οι πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές της Berkshire καταλαμβάνουν σχεδόν το 76,0% της συνολικής διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου είναι επενδυμένο σε μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού Apple (39,0%).

 

Σε επίπεδο κλάδων, ο τομέας της τεχνολογίας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου (41,3%), λόγω του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής της στην Apple. Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών (23,6%), της ενέργειας (13,9%)  και των βασικών καταναλωτικών αγαθών (13,7%) αποτελούν εξίσου σημαντικές επενδυτικές επιλογές και είναι υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος των μεταβολών που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο.

 

Η επενδυτική προσέγγιση του κ. Buffett βασίζεται στην επιλογή μετοχών με μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης και μεγάλα χρονικά διαστήματα διακράτησης. Ο διάσημος επενδυτής επιλέγει εταιρίες με φθηνές (όπως ο ίδιος θεωρεί) αποτιμήσεις και επενδύει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής του, είναι η επιλογή εταιριών που διανείμουν μέρισμα.

 

Παρά της μεγάλης συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου σε λίγες μόνο μετοχές, η παρούσα κατανομή του, υποδεικνύει τα οφέλη από τη λειτουργία ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, στόχος του οποίου είναι να “νικήσει” τη χρηματιστηριακή αγορά μακροπρόθεσμα, με τρόπο που δεν εκθέτει τους επενδυτές της σε περιττούς κινδύνους.

 

Δείτε εδώ την εξέλιξη της μετοχής της Berkshire συγκριτικά με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς S&P 500.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text