Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Προβλέψεις μεγεθών χρήσης 2023

Προβλέψεις μεγεθών χρήσης 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβλέψεις μεγεθών χρήσης 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Προβλέψεις μεγεθών χρήσης 2023

 

Ξεκινάμε, από σήμερα, τη διαδικασία των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών κατά το 2023. Στο εξής, οι νέες εκτιμήσεις μας θα επηρεάζουν τον υπολογισμό της σχέσης Forward (προβλεπόμενη) Ρ/Ε..

Όπως κάνουμε πάντα, οι εκτιμήσεις μας, είναι συντηρητικές και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν μελλοντικά, καθώς θα γίνονται γνωστά νέα στοιχεία για την κάθε εταιρία. Οι εκτιμήσεις μας, έχουν ως εξής:

 

ΜΟΤΟ: Για το 2023, αναμένουμε ότι η εταιρία θα διατηρήσει τον ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Η στρατηγική στροφή της εταιρίας, προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων (μέσω της Sixt) και η νέα πηγή εσόδων, που έχει δημιουργήσει πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις θετικές προβλέψεις, που δημοσιεύονται για την τουριστική δραστηριότητα το 2023.

Αν υποθέσουμε ότι, η πρόβλεψή μας για κύκλο εργασιών γύρω στα € 130 εκατομμύρια, κατά το 2022, είναι ορθή, τότε, η πρώτη εκτίμηση μας για το 2023 είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει αύξηση, περίπου 15% (στα € 150,0 εκατ.) και τα κέρδη θα κινηθούν μεταξύ των € 11,5 έως € 12,0 εκατομμυρίων. Με βάση τις προβλέψεις αυτές, η σχέση Ρ/Ε με βάση τα αναμενόμενα κέρδη (2023) υπολογίζεται σε 7,42.

 

ΟΤΟΕΛ: Στην χρήση του 2023, πέραν από την κανονική ανάπτυξη των μεγεθών στις ήδη λειτουργούσες δραστηριότητες, αναμένεται (για το σύνολο της χρήσης) η εμφάνιση κύκλου εργασιών από τη δραστηριότητα της FCA Greece, αλλά και από την πορτογαλική HR Automóveis (είναι η αντιπρόσωπος της Hertz στην Πορτογαλία) της οποίας, η Autohellas, κατέχει το 85,6%. Παράλληλα, αναμένεται η εμφάνιση υπεραξιών από την άνοδο της μετοχής της Aegean Airlines, της οποίας κατέχει το 37,5%. Η πρώτη εκτίμηση μας για το 2023, είναι οι πωλήσεις θα κινηθούν γύρω από τα € 850 εκατομμύρια (+10% σε σχέση με την πρόβλεψη πωλήσεων του 2022) και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 95 εκατομμύρια.  Η σχέση Ρ/Ε με βάση τα αναμενόμενα κέρδη (2023) υπολογίζεται σε 6,3.

 

ΑΡΑΙΓ: Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, κατά το 2023 είναι ιδιαίτερα θετικές και εκτιμάται ότι, εύκολα θα υπερβεί τα επίπεδα του 2019. Κατά το 2023, δε θα επαναληφθούν βεβαίως οι αυξήσεις που καταγράφηκαν κατά το 2022 (αύξηση πωλήσεων άνω του 90% και πολλαπλάσια αύξηση των κερδών), αφού η δραστηριότητα επανέρχεται σε κανονικότητα. Η πρώτη εκτίμηση μας είναι, ότι τα έσοδα θα αυξηθούν, περίπου, κατά  +12% (κοντά στα € 1.480 εκατομμύρια) και τα κέρδη θα αυξηθούν, περίπου, κατά +20% (κοντά στα € 95 εκατομμύρια). Η σχέση Ρ/Ε με βάση τα αναμενόμενα κέρδη (2023) υπολογίζεται σε 7,1.

Με βάση τη σχέση Ρ/Ε, παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, η Aegean Airlines, σε χρηματιστηριακό επίπεδο κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο φθηνές αεροπορικές εταιρίες του κόσμου (δείτε εδώ).

 

ΕΧΑΕ: Με την μέση αξία συναλλαγών -μέχρι στιγμής- να κινείται στα € 115,9 εκατομμύρια (23/2/2022), σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την μέση αξία συναλλαγών του 2022 (€ 72,5 εκατομμύρια), εκτιμούμε ότι τα έσοδα του Ομίλου το 2023, θα κινηθούν κοντά στα € 55 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη κοντά στα € 14 εκατομμύρια. Η παραπάνω εκτίμηση, έχει υπολογιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση αξία συναλλαγών για το σύνολο του έτους θα κινηθεί γύρω από τα € 110 εκατομμύρια.

Σημειώνουμε ότι, στα 20 χρόνια της παρουσίας της στο Χρηματιστήριο, η τιμή της μετοχής πραγματοποιεί μεγάλες διακυμάνσεις. Πρόκειται για μία “επιθετική” μετοχή, η οποία θα κινηθεί σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα, εφόσον η κίνηση της αγοράς σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Δείτε εδώ, την πορεία της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησής της, καθώς επίσης και τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις της. Εκτίμησή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια κατά τη φάση των επομένων ετών.

 

ΚΑΡΕΛ: Σύμφωνα με την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρίας στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι ο κύκλος εργασιών καταγράφει σταθερή αύξηση (με ικανοποιητικά μονοψήφια ποσοστά), η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά το 2023. Συγκεκριμένα, ως μια πρώτη εκτίμηση, αναμένουμε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,5% ή αλλιώς πωλήσεις ύψους € 1.400 εκατομμύρια ενώ για τα κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν μεταξύ € 118 - € 120 εκατομμυρίων, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 8,5%. Σημειώνεται ότι η διοίκηση, δεν αναμένει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, τουλάχιστον μέχρι το α΄εξάμηνο του 2023.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, θεωρούμε την πρόβλεψη που είχαμε διατυπώσει για τα μεγέθη του 2022  (πωλήσεις € 1.290 και κέρδη μφ € 100 εκατομμύρια), ως συντηρητική. Αυτό προκύπτει και από τη λογιστική κατάσταση του γ’ τριμήνου, όπου, οι πωλήσεις φτάνουν στα € 959,0 εκατομμύρια και τα κέρδη στα € 79,3.

Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα εξέλιξης της τιμής της μετοχής (εδώ), βλέπουμε ότι, η τιμή, πραγματοποιεί ανοδικά “άλματα” κατά περιόδους. Ήδη, βρίσκεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα εδώ και περίπου μία 4ετία, κάτι που, δεδομένης της ανοδικότητας της αγοράς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σημαντική άνοδο της μετοχής κατά το τρέχον έτος. Σημειώνουμε ότι, η μετοχή της εταιρίας, βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις από πλευράς μακροχρόνιων αποδόσεων - δείτε εδώ.

 

ΟΠΑΠ: Για το 2023, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και των κερδών θα εξομαλυνθεί και δεν θα επαναληφθούν οι αυξήσεις του 2022. Το 2022 υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και παράλληλα τα μεγέθη συγκρίθηκαν με την χαμηλή βάση του 2021 (υπολειτουργία καταστημάτων). Συνεπώς αναμένουμε πιο ήπια αύξηση στις πωλήσεις και στα κέρδη το 2023. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι η αύξηση των πωλήσεων θα κινηθεί κοντά στο +10% (€ 2.300 εκατομμύρια) και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 450 εκατομμύρια.

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εδώ.

 

ΠΑΠ: Για το 2023, εκτιμούμε ότι ο διψήφιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, θα επαναληφθεί και φέτος, αφού εκτιμούμε ότι, ο  κύκλος εργασιών θα κυμανθεί από € 87,0 έως € 90,0 εκατομμύρια (αύξηση μεταξύ του +22% εως +27%). Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν κοντά στα € 6,5 εκατομμύρια (καθαρό περιθώριο κέρδους 7,2%). Σημειώνεται ότι η διοίκηση αναμένει άνοδο  του όγκου πωλήσεων κατά 15%, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της, με έμφαση τα προϊόντα φροντίδας και σπιτιού.

Κατά τα περασμένα χρόνια, η εταιρία υπήρξε η πιο πετυχημένη περίπτωση “turnaround”, αφού από την “καταστροφική” πορεία της δεκαετίας του 2000, η πορεία της έχει πλέον εξυγιανθεί και είναι έντονα ανοδική. Εκτιμούμε ότι, οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου, μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον μία ακόμη διετία. Δείτε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης, εδώ.

 

ΜΕΒΑ: Όπως έχουμε επισημάνει, η εξαιρετική δυναμική, που παρουσιάζει η εταιρία κατά τα τελευταία δύο χρόνια, εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και στο 2023, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της (κινούμενες και σταθερές βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων και προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής), θα παραμείνει ενισχυμένη. Η πρώτη εκτίμηση μας είναι ότι, οι πωλήσεις κινηθούν γύρω από τα € 56 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 4,5 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 8%. Δείτε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης, εδώ.

 

ΚΡΙ: Για το 2023, εκτιμούμε ότι ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει αύξηση +15% ή αλλιώς ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα € 187 εκατομμύρια και το καθαρό περιθώριο κέρδους θα επανέλθει από το χαμηλό επίπεδο του 2022, κοντά στο 8% ή αλλιώς θα εμφανίσει κέρδη περίπου € 15 εκατομμύρια. Η μετοχή της εταιρίας έχει αντιδράσει αρνητικά στην πτώση των κερδών κατά το 2022, ενώ εκτιμούμε ότι η ανάκαμψή της δε θα είναι ούτε γρήγορη, αλλά ούτε και εύκολη. Δείτε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης, εδώ.

 

ΕΝΤΕΡ: Ως πρώτη εκτίμηση για τα μεγέθη του 2023, θα ακολουθήσουμε την πρόβλεψη της διοίκησης, για έσοδα γύρω από τα € 38,5 εκατομμύρια (+30%) και για κέρδη γύρω από τα € 10 εκατομμύρια (καθαρό περιθώριο κέρδους 25,9%).

 

ΕΛΠΕ: Το 2023, εκτιμούμε ότι θα είναι ένα αρκετά εύθραυστο έτος. Για τον Ομιλο ενδεχομένως να λειτουργήσει  επιβαρυντικά το περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, καθώς θα επηρεάσει τους όρους δανεισμού και τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Με βάση την εξέλιξη των τιμών του αργού κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2023, τις μεταβολές σε σχέση με το 2022, την εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, εκτιμούμε ότι, κατά το 2023, οι πωλήσεις θα κυμανθούν περί τα € 13,0 δισεκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη περί τα € 1.050 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν έκτακτος φόρος.

 

Τμήμα Ανάλυσης - Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text