Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ανάκαμψη των μεγεθών. Θα συνοδευτεί και από ανάκαμψη της μετοχής;

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ανάκαμψη των μεγεθών. Θα συνοδευτεί και από ανάκαμψη της μετοχής;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ανάκαμψη των μεγεθών. Θα συνοδευτεί και από ανάκαμψη της μετοχής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ανάκαμψη των μεγεθών. Θα συνοδευτεί και από ανάκαμψη της μετοχής;

 

Το Ιατρικό Αθηνών, ιδρύθηκε το 1984, από τον Δρ. Γεώργιο Αποστολόπουλο και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την 29/8/1991. Οι κύριοι μέτοχοι της εταιρίας είναι ο κύριος Γ. Αποστολόπουλος, κατέχοντας το 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου και η εταιρία Asklepios International GMBH, κατέχοντας το 36,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Όμιλος διαθέτει 7 υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες 1.200 κλινών συνολικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, διαθέτει 4 διαγνωστικά κέντρα στην Ρουμανία, με την επωνυμία MEDSANA.

Σύμφωνα με την γεωγραφική διάρθρωση των πωλήσεων το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται κατά 98% από την παροχή υπηρεσιών υγείας στην ελληνική αγορά.

 

Ο κλάδος της υγείας, στην Ελλάδα, βίωσε δύσκολες συνθήκες στα προηγούμενα χρόνια. Οι σημαντικά περιορισμένοι προϋπολογισμοί για την περίθαλψη, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, η λήψη μέτρων όπως το rebate και το clawback, επηρέασε τόσο την δημόσια περίθαλψη όσο και την ιδιωτική.

 

Το βασικό πρόβλημα της εταιρίας ήταν, ο πολύ υψηλός δανεισμός, κυρίως από ομολογιακά δάνεια στα οποία δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες ρήτρες και ταξινομήθηκαν στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού) από το 2010, μέχρι το α΄εξάμηνο του 2021. Κατά το διάστημα αυτών των ετών (από το 2010 μέχρι σήμερα), η εταιρία ξεκίνησε να εμφανίζει κερδοφόρες χρήσης από το 2016 και μετά.

 

Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση του Ομίλου, προχωρά σε διαρκείς αναδιορθώσεις των ομολογιακών της δανείων με τις πιστώτριες τράπεζες, επιζητώντας επέκταση της λήξης και τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής δόσεων.

Στο τέλος της χρήσης του 2021, ο Όμιλος εμφάνισε θετικό κεφάλαιο κίνησης, ενώ κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, παρατηρήθηκε η αισθητή μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας, με το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιακών υποχρεώσεων να ταξινομείται στις μακροπροθεσμες υποχρεώσεις. Δείτε στις σελίδες 39-40 πληροφορίες για τα ομολογιακά δάνεια της εταιρίας, εδώ.

 

Παράλληλα, η διοίκηση στα πλαίσια του εξορθολογισμού των λειτουργιών του Ομίλου, προχώρησε, στην μεταβίβαση της δραστηριότητας της Μαιευτικής Κλινικής Γαία, της Κλινικής Αμαρουσίου, καθώς και οι δύο κλινικές λειτουργούσαν στο 100% της δυναμικότητας τους χωρίς δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της λειτουργίας τους.

 

Εντός του 2022, ο διοίκηση, ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους € 25 εκατομμυρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού προγράμματος θα χρησιμοποιηθει΄για την επέκταση του Διαβαλκανικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο θα διατεθεί για την ανανέωση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού σε όλες τις μονάδες, με νέες τεχνολογίες αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης. Υπενθυμίζουμε, ότι κατά το διάστημα της τριετίας 2019 - 2021, η διοίκηση ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα € 40 εκατομμυρίων, για την ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού, την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και για κτιριακές αναβαθμίσεις.

 

Ουσιαστικά, αυτό που παρατηρούμε για την εταιρία, είναι μια σταδιακή ανάκαμψη των μεγεθών, σε επίπεδο πωλήσεων, κερδοφορίας και διάρθρωσης κόστους. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη εσόδων μας, για το 2022, στα € 238 εκατομμύρια, ο Όμιλος θα έχει επιτύχει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από το 2009 (€ 289,5 εκατομμύρια). Για την κερδοφορία, ωστόσο αναμένουμε κέρδη € 13 εκατομμύρια (χαμηλότερα από το 2021). Αυτή η πρόβλεψη διαμορφώνει την προβλεπόμενη σχέση P/E στο 11,1 (έναντι 9,7 το 2021 και 31,2 το 2020).

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει σημειώσει απόδοση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, 17,6%. Την 31/12/2022, βρέθηκε σε 2 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ενώ κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν βρίσκοταν σε κανένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Η μετοχή πραγματοποιεί κατά μέσο όρο ημερησίως, στο 2023, 53 πράξεις με μέσο όγκο 15.653 τεμάχια (έναντι 5.505 μέσο όρο ημερήσιου όγκου το 2021).

Επίσης, θετικά κρίνεται, η επιστροφή κεφαλαίου € 0,07 ανά μετοχή κατά το 2022. Η εταιρία είχε διανείμει τελευταία φορά μέρισμα το 2009 (€ 0,05 ανά μετοχή).

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι “Θετική” Δείτε τον πίνακα επενδυτικών επιλογών εδώ.

Η εταιρία έχει συμπληρώσει 31 χρόνια που η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Κατά την πρώτη δεκαετία (του 1990), η πορεία της μετοχής ήταν πολύ θετική. Βέβαια, τότε η εταιρία βρισκόταν σε φάση έντονης ανάπτυξης, ενώ η επιτυχία της στο Χρηματιστήριο προσέλκυσε και άλλες ιατρικές εταιρίες στη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Εφ’ όσον η αγορά κινηθεί ανοδικά, εκτιμούμε ότι, η μετοχή θα επαναλάβει, σε κάποιο βαθμό, την “επιθετική” συμπεριφορά της πρώτης της δεκαετίας στο Χρηματιστήριο. Σ’ αυτό βοηθά η σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών της μεγεθών και της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, το επενδυτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει και η βελτίωση του “προφίλ” της, μέσω της επανάληψης χρηματικών διανομών, πέρυσι (η εταιρία προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου κατά € 0,07). Για όσους αγαπούν τις επιθετικές μετοχές -λελογισμένου όμως ρίσκου- η μετοχή της εταιρίας είναι ενδιαφέρουσα.

Δείτε τον πίνακα χρηματιστηριακής εξέλιξης, εδώ. Δείτε τον πίνακα μακροχρόνιων αποδόσεων, εδώ. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text