Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ρίχνει τις αγορές ομολόγων

Η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ρίχνει τις αγορές ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κουλούσε στις αρχές του 2023. Το “ράλι” ανόδου των τιμών των ομολόγων, το οποίο έλαβε χώρα τον Ιανουάριο και στις αρχές του Φεβρουαρίου έχει πλέον αντιστραφεί και η αγορά βαίνει σε πορεία διαγραφής όλων των κερδών που σημειώθηκαν αυτούς τους μήνες.

 

Πιο συγκεκριμένα, το περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος έχουν ανατρέψει την εντυπωσιακή τους ανοδική πορεία, λόγω των έντονων ανησυχιών σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες και δράσεις των κεντρικών τραπεζών.

 

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, δείχνουν να επιμένουν στην πρόθεση περεταίρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, μέσω επιτοκιακών αυξήσεων, προκειμένου να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, παρά εφαρμογή συσταλτικών νομισματικών πολιτικών, γεγονός που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

 

Τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που δημοσιεύθηκαν την 22/2/2023, έδειξαν ότι η Fed είναι πρόθυμη να προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2%.

 

Οι παραπάνω οικονομικές εξελίξεις οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων και ως αποτέλεσμα οι τιμές τους κινήθηκαν πτωτικά. Η πτωτική κατεύθυνση των τιμών των ομολόγων έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι η αγορά ομολόγων θα ανακάμψει το 2023.

 

Η ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων είναι πιθανή, ωστόσο για να επιβεβαιωθεί απαιτούνται ενδείξεις πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών πλησιάζουν σε κορύφωση. Αν και υπάρχει κάποια πρόοδος σχετικά με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, δεν έχει ακόμα εδραιωθεί μια συστηματική μείωση κάθε μήνα. Ως αποτέλεσμα, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text