Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: “Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει”

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: “Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: “Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

 

“Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει”

 

Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει, από την πρώτη φορά που, η αγορά, άκουσε για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, στην εταιρία First Sentier. Εντός του 2022, υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο, για το ύψος του τιμήματος της εξαγοράς, αρχικά στα € 19 ανά μετοχή, ύστερα στα € 20, στην συνέχεια στα € 21 και αργότερα στα € 22 με € 22,5 ανά μετοχή. Στο μεσοδιάστημα αυτών των ανακοινώσεων, η μετοχή ωστόσο δεν βρέθηκε ποτέ σε αυτά τα επίπεδα και σήμερα έχει φτάσει να βρίσκεται στα € 19,7 σημειώνοντας απώλειες από την αρχή του έτους 3,34%%.

Σε δημοσίευμα της 21/2/2022, διαβάσαμε ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συμφωνίας έχουν “κολλήσει” με την First Sentier να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην χρηματοδότηση. Επισημαίνεται επίσης, ότι το τίμημα των € 22,50 ή των € 23,00 ανά μετεοχή, είναι αρκετά ακριβό και πρέπει να μειωθεί (εδώ). Παράλληλα, σε άλλα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε ότι η εταιρία συζητά και με την Macquire, ή ακόμη και με τη ΔΕΗ.

 

Εξ΄αρχής από την πλευρά μας, είμασταν επιφυλακτικοί με τους όρους της συμφωνίας, καθώς οι τιμές που δημοσιεύθηκαν, κατά καιρούς, στην αγορά ήταν αρκετά υψηλές, για μια εταιρία που η εγκατεστημένη της ισχύ ήταν μόλις 895 MW (με το τυπικό κόστος κατασκευής μιας ανεμογεννήτριας να είναι 1,3 εκατ. δολάρια ανά MW, εδώ), ενώ αρκετά περίεργο ήταν το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής απείχε αρκετά από την τιμή της “συμφωνίας” κάθε φορά που δημοσιευόταν κάποιο νέο τίμημα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως η τιμή της μετοχής, πλησιάζει (ή και ξεπερνά) την τιμή μιας συμφωνίας, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ή ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Διαβάστε εδώ. Αλήθεια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τί λέει γι αυτό το ζήτημα; Έχει εξετάσει εάν, όντως υπήρξαν, ήδη από τις αρχές του περασμένου έτους, συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να “διαρρεύσουν” προς τα ΜΜΕ, ή ποιά ποσά αναφέρονταν στις συζητήσεις αυτές και εάν αυτές ήταν δεσμευτικές;

 

Κατά την άποψη μας, εκτιμούμε ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί, εάν πραγματοποιηθεί τελικά, μόνο με την -σημαντική- πτώση του τιμήματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το “προφιλ” της First Sentier και τους σκοπούς της, δηλαδή εάν πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, ή εάν απλά επιδιώκουν μία γρήγορη και εύκολη απόδοση και συνεπώς κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλά premium. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρέπει οπωσδήποτε να πουλήσει, αφού λογαριάζει στο ποσό που θα εισπράξει, για να αναπτύξει τις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου.

 

(Μια παλιά χρηματιστηριακή -και όχι μόνον- παροιμία λέει ότι, “Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει. Αντίθετα, πολλοί, σε κάποιες φάσεις, έχουν ανάγκη να πουλήσουν”. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τη δύναμη έχουν αυτοί που αγοράζουν).

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text