Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υψηλές αποδόσεις φέρνει η αγορά logistics το 2023

Υψηλές αποδόσεις φέρνει η αγορά logistics το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλές αποδόσεις φέρνει η αγορά logistics το 2023

Περισσότερα από 130.000 τ.μ χώρων logistics αναπτύχθηκαν από τις μεγάλες ΑΕΕΑΠ κατά την περίοδο 2022-2023, ενώ το 2023 το σύνολο των επενδύσεων στην ελληνική αγορά αναμένεται να ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

Yψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές και αύξηση των ενοικίων για προνομιακούς χώρους φέρνει το 2023, στην αγορά logistics.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills Hellas που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ΜIPIM 2023 στην διοργάνωση του διεθνούς real estate που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, οι αποδόσεις στον τομέα των logistics στο 2o τρίμηνο του 2022 κυμάνθηκαν στο 7,5% (έναντι 8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021), παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γερμανία κλπ.

Όσον αφορά τα ενοίκια για τους προνομιακούς χώρους, σύμφωνα με την έρευνα, το 2023 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 10% που θα υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα για αποθήκες ή τα 6,50 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, για εγκαταστάσεις ψύξης και βαθιάς κατάψυξης, στις περιοχές Ασπρόπυργου, Μάνδρας - Μαγούλας και Ελευσίνας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση οικοπέδων αλλά και παλαιότερων βιομηχανικών μονάδων θα παραμείνει και για φέτος υψηλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας καθώς και της στρατηγικής της θέσης ως κόμβο μεταφορών και πύλης προϊόντων από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου, προς την Ευρώπη.

Οι επενδύσεις logistics αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ όσο και για άλλους επενδυτές (ιδιωτικά κεφάλαια κλπ), λόγω των θετικών προοπτικών που αναμένονται τόσο σε επίπεδο αύξησης ενοικίων όσο και της υψηλής ζήτησης σε συνάρτηση και με την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.

Ειδικότερα περισσότερα από 130.000 τ.μ χώρων logistics αναμένεται να αναπτυχθούν και να παραδοθούν από τις μεγάλες ΑΕΕΑΠ κατά την περίοδο 2022-2023, ενώ το 2023 το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη 300 χιλ τετραγωνικών μέτρων νέων σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων.

Όσον αφορά το 2022, υπολογίζεται ότι προστέθηκαν 250 χιλ. τετραγωνικά μέτρα νέων χώρων logistics.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται στον κλάδο είναι της Dimand στην Θεσσαλονίκη στην έκταση 355,6 στρεμμάτων της Βαλκάν Εξπορτ, που βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων και η απομάκρυνση της παλιάς θεμελίωσης, με στόχο την έναρξη κατασκευής του έργου μόλις εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

H Dimand σχεδιάζει την ανάπτυξη σε δύο ξεχωριστές φάσεις ενός  εμπορευματικού κέντρου με υποδομές logistics με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση αφορά στη δόμηση περίπου 55.000 τ.μ. εντός 24 μηνών και η δεύτερη σε δόμηση περίπου 65.000 τ.μ. εντός 30 μηνών.

Επίσης στα σκαριά βρίσκεται και η νέα μεγάλη επένδυση logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, από την HIG Capital σε έκταση 300 στρεμμάτων που απέκτησε από τη Χαλυβουργία Ελλάδος και η οποία διαθέτει και λιμενική υποδομή.

Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012. Η HIG, έχει εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ.

 

Ελένη Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text