Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το "αντίδοτο" της οικονομίας στη δημοσιονομική σύσφιξη από την ΕΕ

Το "αντίδοτο" της οικονομίας στη δημοσιονομική σύσφιξη από την ΕΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το "αντίδοτο" της οικονομίας στη δημοσιονομική σύσφιξη από την ΕΕ

Η υπεραπόδοση της οικονομίας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, θα είναι η απάντηση του οικονομικού επιτελείου στις προσπάθειες για δημοσιονομικούς περιορισμούς τους οποίους θέλει να επιβάλει από τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), εν όψει της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων το 2024.

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν με τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσουν νέους δημοσιονομικούς στόχους, για την επόμενη τετραετία. Από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, θα κριθούν και τα περιθώρια που θα έχει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, για να συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών και γενικότερα, να αναστρέψει επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν υποχρεωτικά, κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων.

Ο προθέσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα, θα φανούν κατ αρχήν, από την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τις οποίες θα διαδεχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, τους οποίους θα θέσει η Επιτροπή μέσα στο Μάιο, αφού πρώτα θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το καλύτερο, και τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα.

Θετικό παρόλα αυτά είναι, ότι πρώτη φορά, οι στόχοι που θα θέσει η Κομισιόν για την Ελλάδα, συνυπολογίζουν και το γεγονός ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, τις οδηγίες που θα δώσει στη σημερινή Κυβέρνηση θα κληθεί να ακολουθήσει η επόμενη. Για τον λόγο αυτό, αφήνει και ένα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης, λίγο αργότερα μέσα στο χρόνο.

Απάντηση οι επιδόσεις της οικονομίας

Η απόπειρα περιορισμών, που κάνει η Κομισιόν μέσω του μοναδικού κριτηρίου αξιολόγησης που θα είναι οι πρωτογενείς δαπάνες, θα έχουν από την ελληνική πλευρά ως απάντηση τις επιδόσεις της οικονομίας, μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει να παρουσιάσει για το 2022, υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9%, αντί 5,5% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, από το 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 στο 2,3% (η πρόβλεψη της Κομισιόν για φέτος θέλει την ανάπτυξη στο 1,2%) και τον ετήσιο πληθωρισμό από το 5% στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 αναμένεται να κλείσει και επίσημα (με πιστοποίηση και της Eurostat) τον Απρίλιο, στο 1% του ΑΕΠ, από 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Επίσης, για το 2023, η οικονομία όχι μόνο θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα (ο προϋπολογισμός προβλέπει 0,7% του ΑΕΠ) αλλά θα κάνει νέα υπέρβαση σχηματίζοντας πλεόνασμα, μεγαλύτερο από 1% του ΑΕΠ. Τούτο δε, σε μια χρονιά όπως φέτος, που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η ρήτρα συνολικής διαφυγής και άρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι.

Συνεπώς, τόσο τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όσο και τα μόνιμα μέτρα που ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για φέτος, δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι επενδύσεις

Ένα δεύτερο σκέλος στο οποίο δίνει έμφαση η Κομισιόν, είναι η ένταση στις δημόσιες επενδύσεις. Και σε αυτό το πεδίο, η ελληνική πλευρά έχει απαντήσεις. Για φέτος, θα υλοποιήσει το υψηλότερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είχε ποτέ, με προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ στον οποίο αν συνυπολογίσουμε και τα 4 δισ. ευρώ που θα απορροφήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα φτάσει στα 16 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα κάνει το επόμενο διάστημα το αίτημα για την 3η δόση από τα 30,4 δισ. που έχει στη μερίδα της από το Ταμείο. Παράλληλα, ετοιμάζεται να κάνει αίτημα για επιπλέον 5 δισ. δανείων, ώστε μαζί με τα περίπου 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων, να καταθέσει την πρόταση της για το REpowerEU ως το τέλος Απριλίου, ενώ ετοιμάζει και την πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος. Συνεπώς, ούτε και στον τομέα των επενδύσεων μπορεί να έχει ενστάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Τάσος Δασόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text