Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το τραπεζικό ζήτημα στον απόηχο της διάσωσης της Credit Suisse - Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια

Το τραπεζικό ζήτημα στον απόηχο της διάσωσης της Credit Suisse - Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αμερικανικές αρχές πρόκειται να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μαζί με μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η First Republic Bank, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν κατά πόσον η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο καθιστά λιγότερο πιεστικές τις αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Εξελίξεις:

- Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, σε μια απόφαση εν μέσω μιας πολιτικής καταιγίδας σχετικά με την εποπτεία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην καταρρεύσασα Silicon Valley Bank.

- Το τι θα πει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια, θα μπορούσε να καθορίσει αν η πρόσφατη ηρεμία στις τραπεζικές μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα διατηρηθεί.

- Οι αγορές βλέπουν 93% πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, από περίπου 57% την Τρίτη, αφού ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα στο 10,4% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο.

- Ο διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Man Group δήλωσε ότι η κρίση στον τραπεζικόκλάδο δεν έχει τελειώσει και ότι ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών θα χρεοκοπήσει μέσα σε δύο χρόνια, με τις μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και τις τράπεζες στη Βρετανία να κινδυνεύουν περισσότερο.

- Οι οικονομικοί διευθυντές των Trafigura, Vitol, Gunvor, Mercuria και Castleton δήλωσαν ότι δεν αναμένουν σημαντικό πλήγμα στη χρηματοδότηση των βασικών εμπορευμάτων.

- Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, αν και θα μπορούσε επίσης δυνητικά να συμβάλει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

- Το οικονομικό συμβούλιο της Γερμανίας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και να αυξηθεί εκ νέου, αν οι ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών εμποδίσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί για σημάδια στρες στον τραπεζικό δανεισμό από τη χρηματοπιστωτική αναταραχή, αλλά μια πλήρης  κρίση είναι απίθανη προς το παρόν, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

"Νομίζω ότι σε 12-24 μήνες θα έχουμε σημαντικά περισσότερες τράπεζες που δεν θα υπάρχουν", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Man Group, Luke Ellis.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε ενδελεχώς τα στοιχεία γύρω από τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου στην ευρωζώνη και δεν βρήκε κανένα στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί ανησυχία για επέκταση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Pierre Wunsch την Τετάρτη.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text