Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | LAMDA DEVELOPMENT: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εισπράξεις - Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται

LAMDA DEVELOPMENT: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εισπράξεις - Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
LAMDA DEVELOPMENT: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εισπράξεις -  Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAMDA DEVELOPMENT

 

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εισπράξεις -  Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται

 

Με βάση τις ανακοινώσεις της Lamda Development, από πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων εντός του έργου του Ελληνικού, έχουν συγκεντρωθεί περί τα € 214 εκατομμύρια, πωλήσεις οικοπέδων και (υπό κατασκευή) διαμερισμάτων. Πιο αναλυτικά οι εισπράξεις έχουν ως εξής:

Οικόπεδα για Βίλες (The Cove Villas): Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία για 19 οικόπεδα, ύψους € 77,0 εκατομμυρίων. Επιπλέον έχουν κατατεθεί προκαταβολές για 7 οικόπεδα, ύψους € 2 εκατομμυρίων.

Riviera Tower: Έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία για 127 από τα υπο κατασκευή διαμερίσματα, ύψους € 71,0 εκατομμυρίων. Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών αξίας € 8 εκατομμυρίων για την αγορά 27 διαμερισμάτων.

The Cove Residences (Condos): Έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 91% της πωλούμενης επιφάνειας και ανέρχονται σε περίπου € 26 εκατομμύρια.

Πώληση ακινήτων στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας και της ΤΕΜΕΣ ΑΕ: Καταβλήθηκε η πρώτη δόση συνολικού ποσού € 30 εκατομμυρίων αναφορικά με την πώληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (α) ποσοστού 100% του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά και (β) ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση, εδώ.

 

Εκ πρώτης όψεως, οι ειδήσεις είναι θετικές για την εταιρία. Εν τούτοις, δεν έχουμε ένα επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα των κατ’ έτος προβλεπόμενων πωλήσεων και εσόδων, πέραν του γενικού που είχε παρουσιαστεί στις αρχικές παρουσιάσεις του project. Η μετοχή εξακολουθεί να αδυνατεί να “κατοχυρώσει” την τιμή των € 6,7 (τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2019), ενώ, με βάση την τιμή των € 5,83 (της 31/3/2023), καταγράφει απώλειες -0,34% από την αρχή του έτους. Δείτε περισσότερα στατιστικά στοιχεία για τη μετοχή, εδώ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, δημοσιεύματα στον τύπο (δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία), ανέφεραν ότι η Eurobank, αποχώρησε από την αγορά 18 στρεμμάτων στο Ελληνικό, αλλά δεν αποχωρεί από το χρηματοδοτικό σχήμα με την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους € 800 με € 950 εκατομμυρίων. Ωστόσο έχει ζητήσει ένα αναμορφωμένο πλάνο (προσαρμοσμένο στις αυξήσεις των τιμών) για λόγους επικαιροποίησης της μελέτης για τις ανάγκες χρηματοδότησης (εδώ). Λίγες μέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς, δεν θα προχωρήσει στην αγορά γραφειακών χώρων, στην περιοχή του Ελληνικού, όπου σχεδίαζε να μεταφέρει όλες τις κεντρικές της, υπηρεσίες, λόγω της αύξησης του κόστους. Μια αντίστοιχη κίνηση σκέφτεται να πράξει και η διοίκηση της Eurobank, εδώ.

Από τη δική μας πλευρά, διατηρούμε την άποψη που, επί χρόνια, εκφράζουμε, ότι δηλαδή, σύμφωνα με την ελληνική και -κυρίως- τη διεθνή εμπειρία, έργα αυτού του είδους είναι πολύπλοκα, πολυδάπανα, δύσκολα και ακριβά στην εκτέλεση και στη διαχείριση και ότι, συνήθως δεν αποφέρουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, ή αυτές διαχέονται σε μια σειρά έκτακτων δαπανών και αμοιβών, ώστε τελικά να μειώνονται. Εκτιμούμε ότι, σε κάποια χρονική στιγμή, μπορεί να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στην τιμή της μετοχής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει μια μακροχρόνια ή διατηρήσιμη τάση.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text