Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | ELVALHALCOR: Το 2023 θα είναι ένα θετικό, πλην όμως “δύσκολο” έτος

ELVALHALCOR: Το 2023 θα είναι ένα θετικό, πλην όμως “δύσκολο” έτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ELVALHALCOR: Το 2023 θα είναι ένα θετικό, πλην όμως “δύσκολο” έτος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELVALHALCOR

 

Το 2023 θα είναι ένα θετικό, πλην όμως “δύσκολο” έτος

 

Κατά τη χρήση του 2022, οι επιδόσεις του Ομίλου Elvalhalcor, υπήρξαν αρκετά ικανοποιητικές. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 3.174 εκατομμύρια έναντι € 2.883 εκατ. το 2021 ενώ, η καθαρή κερδοφορία έφτασε τα € 161,9 εκατ. έναντι € 113,9 εκατ. πέρυσι. Από τα κέρδη της χρήσης, η διοίκηση θα προτείνει την διανομή μερίσματος € 0,06 ανά μετοχή έναντι € 0,03 πέρυσι (απόδοση 3,8% με βάση την τιμή των € 1,59, της 27/3/2023).

Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5,2% και στην αύξηση των τιμών πώλησης, λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών.  Σημειώνεται ότι η μέση αύξηση της τιμής του αλουμινίου το 2022 ήταν +21,8% και του χαλκού ήταν +5,7%. Το μικτό περιθώριο κέρδους για το σύνολο του έτους αυξήθηκε, όμως υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση στο β’ εξάμηνο του έτους, στοιχείο που ίσως προκαλέσει προβληματισμό για το προσεχές μέλλον.

 

Στους επιμέρους τομείς δραστηριοποίησης, ο κλάδος αλουμινίου (το 51,8% των πωλήσεων), παρουσίασε αρκετά ικανοποιητικές αυξήσεις σε πωλήσεις και κερδοφορία. Ο όγκος πωλήσεων του κλάδου κατέγραψε αύξηση 8,2% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε αύξηση πωλήσεων με πτώση της καθαρής κερδοφορίας σε σχέση με πέρυσι. Ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,5% καθώς στο β΄εξάμηνο του έτους καθώς, σημειώθηκε κάμψη της ζήτησης. Δείτε πίνακα με την εξέλιξη των πωλήσεων και κερδών ανα κατηγορία, εδώ.

 

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, το 2022, ανήλθε στα € 945,7 εκατομμύρια έναντι € 771,8 εκατομμυρίων κατά το 2021. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και τις ανάγκες του, σε κεφάλαια κίνησης με τραπεζικό και ομολογιακό δανεισμό. Το περιβάλλον συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα του Ομίλου. Για την αντιστάθμιση του κινδύνου, χρησιμοποιούνται συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (σελ. 12 και 142, εδώ).

Το μέσο επιτόκιο τραπεζικού δανεισμού το 2022 ήταν 4,2% έναντι 2,3% το 2021 και του ομολογιακού ήταν 3,6% από 2,6% το 2021. Δείτε αναλυτικά στις σελίδες 146 - 147 της οικονομικής έκθεσης, εδώ. Εν τούτοις, θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών στα επόμενα χρόνια.

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση σχολιάζοντας τα μεγέθη του 2022, ανέφερε ότι η κερδοφορία ήταν εξαιρετική, στο σημείο που ούτε η ίδια περίμενε, λόγω του μη φυσιολογικού επιπέδου της ζήτησης στο α΄εξάμηνο του 2022. Γι΄αυτό και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ξανά ένα τέτοιο επίπεδο. Εντούτοις η ίδια δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να το διατηρήσει.

Οι προοπτικές για την φετινή χρονιά, παρουσιάστηκαν αρκετά αβέβαιες, με την διοίκηση να μην προχωρά σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το α΄ εξάμηνο του 2022, επικαλούμενη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της αύξησης των επιτοκίων και των τιμών των εμπορευμάτων. Επίσης, δεν τοποθετήθηκε σε ερωτήσεις που αναφέρονταν στον όγκο πωλήσεων του πρώτου διμήνου. Για τους παραπάνω λόγους (αβεβαιότητα κυρίως) και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μεγάλο ύψος επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια, η διοίκηση αποφάσισε να επιβραδύνει το φετινό πρόγραμμα επενδύσεων.

 

Η μόνη τοποθέτηση της διοίκησης σχετικά με την εξέλιξη του 2023, ήταν για το επίπεδο της ζήτησης, το οποίο παραμένει υψηλό στους τομείς δραστηριοποίησης που συνδέονται με την κυκλική οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση.

 

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά προκλήσεων για την Elvalhalcor, η οποία θα κληθεί να συγκριθεί με το εξαιρετικά ευνοημένο (λόγω συνθηκών) 2022. Όπως επισημαίνει διαρκώς η διοίκηση, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί αντισταθμιστικά και να απορροφά τις μεταβολές στην ζήτηση.

Κομβικοί παράγοντες για την φετινή χρονιά πρόκειται να είναι α) η εξέλιξη των τιμών αλουμινίου και χαλκού, όπου μέχρι στιγμής φαίνονται να σταθεροποιούνται, χωρίς ξεκάθαρη τάση και β) το αν η υψηλή ζήτηση των προϊόντων που συνδέονται με την κυκλική οικονομία και η αύξηση της παραγωγικότητας θα καταφέρει να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από μια ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

 

Για το 2023, αναμένουμε κάμψη των ρυθμών αύξησης που είχαν υπάρξει κατά τα προηγούμενα 2 χρόνια. Ως πρώτη εκτίμηση, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν περί τα € 3.920 εκατομμύρια (αύξηση κατά 5,5% σε σχέση με το 2022) και καθαρά κέρδη περί τα € 145 εκατομμύρια (μείωση κατά 10,5% σε σχέση με το 2022). Η μείωση των κερδών, εκτιμούμε ότι θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους και της αύξησης της χρηματοοικονομικής δαπάνης.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους παρουσιάζει απόδοση -1,9% και την 31/12/2022, βρίσκοταν σε 27 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 31 το 2021. Εξετάζοντας την χρηματιστηριακή εξέλιξη της μετοχής (εδώ), διαπιστώνουμε ότι, η κίνηση της μετοχής εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις, χωρίς “επιθετικότητα”. Γενικά, η πορεία της μετοχής δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, στοιχείο το οποίο είναι αποτρεπτικό για την αγορά της. Σημειώνουμε ότι, το 84,8% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στη Viohalco.

Αν ένας επενδυτής είχε αποφασίσει να κρατήσει μια μετοχη της ΕΛΧΑ από το 1996 μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια απόδοση του (με επανεπένδυση μερίσματος) θα ήταν +1,9%. Δείτε τον πίνακα των μακροχρόνιων αποδόσεων, εδώ.

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, εδώ και τον πίνακα περιεχομένων με αρχεία που διατηρούμε για την εταιρία, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text