Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Η σχέση “Τιμή προς Πωλήσεις” (Price to Sales ratio) και οι χρήσεις της

Η σχέση “Τιμή προς Πωλήσεις” (Price to Sales ratio) και οι χρήσεις της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η σχέση “Τιμή προς Πωλήσεις” (Price to Sales ratio) και οι χρήσεις της

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σχέση “Τιμή προς Πωλήσεις” (Price to Sales ratio) και οι χρήσεις της

 

Η σχέση “Τιμή προς Πωλήσεις” (“Price to Sales ratio” ή P/S) θεωρείται, από επενδυτές και αναλυτές ως ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία για την ανάλυση μετοχών. Δείχνει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για κάθε ένα ευρώ πωλήσεων της εταιρίας.

 

Ο λόγος P/S υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή της μετοχής με τις πωλήσεις ανά μετοχή ή, μπορεί να υπολογιστεί διαιρώντας την κεφαλαιοποίησης της εταιρίας με τις συνολικές πωλήσεις των τελευταίων 12 μηνών.

Οι τιμές που λαμβάνει ο δείκτης P/S μπορούν να έχουν διάφορες ερμηνείες. Οι υψηλές τιμές του δείκτη, δηλαδή οι τιμές που ξεπερνούν τον μέσο όρο της αγοράς, μπορεί να υποδηλώνουν είτε ότι η μετοχή της εταιρίας είναι υπερτιμημένη σε σχέση με τα έσοδά της, είτε ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων, στο μέλλον. Αντίθετα, οι χαμηλές τιμές του δείκτη συνήθως αποτελούν ένδειξη ότι η μετοχή της εταιρίας είναι υποτιμημένη, ή ότι οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πορεία της εταιρίας.

 

Όπως οι περισσότεροι δείκτες χρηματοοικονομικής ανάλυσης, έτσι και o P/S  έχει περισσότερη αξία όταν χρησιμοποιείται για σύγκριση μεταξύ εταιριών του ίδιου κλάδου και όχι ως απόλυτο μέγεθος. Για παράδειγμα, αν δύο εταιρίες που ανήκουν στον ίδιο κλάδο παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στις τιμές που λαμβάνει ο λόγος P/S, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρία με τον υψηλότερο λόγο P/S  είναι υπερτιμημένη.

 

Επιπλέον, η αναλογία “Τιμής προς Πωλήσεις” και η ιστορική εξέλιξη αυτής, βοηθάει τους επενδυτές να κατανοήσουν τις ιστορικές επιδόσεις της εταιρίας ανά τα έτη και να σχηματίσουν μια ιδέα για τις προοπτικές της. Εάν ο δείκτης αυξάνεται σταθερά και ακολουθεί μια μακροχρόνια ανοδική τάση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η εταιρία έχει θετικές αναπτυξιακές προοπτικές και την ικανότητα να αυξήσει τα έσοδα, αλλά και την αξία των μετοχών της στο μέλλον.

 

Ο λόγος P/S, εκτός από μέτρο για την αποτίμηση και σύγκριση των μετοχών, μπορεί να εφαρμοστεί και σε χρηματιστηριακούς δείκτες. Υπολογίζεται σταθμίζοντας τα έσοδα όλων των εταιριών που περιλαμβάνονται στον δείκτη με τον ίδιο συντελεστή που χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό της τιμής του. Επομένως, η τιμή του P/S προκύπτει από τη διαίρεση των σταθμισμένων μέσων εσόδων του δείκτη προς την κεφαλαιοποίησή του.

 

Η εξέταση του λόγου P/S σε έναν χρηματιστηριακό δείκτη, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση και πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ερμηνεία του λόγου P/S, όταν αυτός εφαρμόζεται σε δείκτες, είναι παρόμοια με αυτή των μετοχών. Υψηλές τιμές του λόγου P/S, υποδηλώνουν ότι οι τιμές των μετοχών είναι υπερτιμημένες και ότι επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά. Ενώ οι χαμηλές τιμές μπορεί να ερμηνευτούν ως ένδειξη πως η αγορά μετοχών βρίσκεται σε πτωτική φάση. Δείτε την ιστορική εξέλιξη του λόγου P/S για τον δείκτη S&P 500, εδώ. (*)

 

Η σχέση P/S αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των μετοχών, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιείται συνδυαστικά και με άλλους δείκτες ώστε να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον επενδυτή. Ένα βασικό μειονέκτημά της σχέσης αυτής, είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη εάν η εταιρία καταγράφει κέρδη. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η χρήση των εσόδων, αντί των κερδών, ως βασική παράμετρο για την αποτίμηση των μετοχών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς τα έσοδα δεν κυμαίνονται τόσο πολύ όσο τα κέρδη κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

 

Καταληκτικά, ο λόγος P/S είναι ένα χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο, όμως δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει την βάση για την λήψη μιας επενδυτικής απόφασης. Η απόδοση της μετοχής, τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρίας, η κατάσταση της οικονομίας, οι μακροοικονομικές συνθήκες, αλλά και οι γενικότερες τάσεις της αγοράς, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.

 

(*) Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του δείκτη στην ελληνική αγορά. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία υπολογισμού του δείκτη με τα τρέχοντα στοιχεία και η δημοσίευσή του θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάιο.

 

Κωνσταντίνος Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text