Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Κυκλικές εταιρίες: Τελειώνει η θετική επίδραση των τιμών των εμπορευμάτων στα κέρδη των εταιριών;

Κυκλικές εταιρίες: Τελειώνει η θετική επίδραση των τιμών των εμπορευμάτων στα κέρδη των εταιριών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυκλικές εταιρίες: Τελειώνει η θετική επίδραση των τιμών των εμπορευμάτων στα κέρδη των εταιριών;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κυκλικές εταιρίες

 

Τελειώνει η θετική επίδραση των τιμών των εμπορευμάτων στα κέρδη των εταιριών;

 

Το 2023, πρόκειται να είναι ένα διαφορετικό έτος, για όλες τις εταιρίες των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων (μέταλλα, πετρέλαιο κ.α.).

Αυτές οι εταιρίες το 2022, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των έντονων διακυμάνσεων των τιμών των εμπορευμάτων, πέτυχαν ιστορικά υψηλά επίπεδα τόσο σε πωλήσεις όσο και σε καθαρά κέρδη. Εντούτοις, το 2023, οι διακυμάνσεις αυτές, έχουν αρχίσει ήδη να ομαλοποιούνται και η πιθανότητα να ξανακινηθούν έντονα ανοδικά μέχρι το τέλος του έτους, μειώνεται σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών.

Στο τεύχος του Ιανουαρίου του 2022 (εδώ), είχαμε επισημάνει τις εισηγμένες εταιρίες, που η δραστηριότητα τους συνδέεται άμεσα με τις τιμές των εμπορευμάτων και τις χαρακτηρίζαμε ώς “κυκλικές” εταιρίες.

Ο χαρακτηρισμός αυτός, προέρχεται από την “κυκλικότητα” που εμφανίζουν οι τιμές των εμπορευμάτων, ανά περιόδους. Σήμερα, βρισκόμαστε στην φάση, όπου οι τιμές των εμπορευμάτων, ομαλοποιούνται (ύστερα από την κορύφωση που πέτυχαν το 2022) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χειροτερέψουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως να επιβραδυνθεί, είναι πολύ πιθανό οι τιμές των εμπορευμάτων να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά (λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων και της σύγκρισης με την αρκετά υψηλή βάση του 2022) τα οικονομικά μεγέθη των “κυκλικών” εταιριών.

 

Πώς λειτουργούν οι τιμές εμπορευμάτων στα οικονομικά στοιχεία των εταιριών:

Οι τιμές των εμπορευμάτων ασκούν καθοριστικές επιδράσεις στα μεγέθη των “κυκλικών”  εταιριών. Η κυριότερη επίδραση, συνήθως -και ειδικότερα για τις ελληνικές εταιρίες- προέρχεται από την αποτίμηση των αποθεμάτων, αφού (στην περίπτωση της ανατίμησης) έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές και πωλούνται σε υψηλότερες. Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, η αύξηση της τιμής ενός εμπορεύματος, συνήθως οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση, λόγω της αυξημένης διεθνούς δραστηριότητας και ανάπτυξης. Συνεπώς, μια εταιρία μπορεί να θέσει την τιμή πώλησης, υψηλότερα από την τιμή που “δικαιολογεί” η αύξηση της πρώτης ύλης, αφού ο αγοραστής, είναι διατεθειμένος να αγοράσει, γνωρίζοντας ότι και αυτός θα πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Επιπρόσθετα, πολλές εταιρίες, χρεώνουν τη διαμεσολάβησή τους (εμπορικές εταιρίες) ή την επεξεργασία που κάνουν στο εμπόρευμα, ως ποσοστό κέρδους, στην τιμή του εμπορεύματος. Η υψηλότερη τιμή σημαίνει και υψηλότερο κέρδος.

 

Όλα αυτά τα βιώνουμε στα αποτελέσματα των εταιριών, κατά το 2021 και το 2022. Με βάση όσα γίνονται στη διεθνή σκηνή και περιγράφονται στον διεθνή οικονομικό Τύπο, καταλήγουμε στην εκτίμηση ότι, η θετική επίδραση των διακυμάνσεων στην τιμή των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, σε μεγάλο βαθμό, θα παύσει φέτος. Παράλληλα, δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε, την αντίθετη περίπτωση, δηλαδή την εμφάνιση αντίστοιχων ζημιών και μείωσης της κερδοφορίας, σε περίπτωση διεθνούς ύφεσης, η οποία θα μειώσει τη ζήτηση και θα ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων χαμηλότερα.

Ο επιμελής επενδυτής, θα πρέπει να ερευνά τα επίπεδα των αποθεμάτων που καταγράφουν οι εταιρίες, στα δελτία χρήσης για το 2022, να τα συγκρίνει με τα επίπεδα των παλαιότερων ετών και ερευνά επίσης, το μέγεθος της ωφέλειας που υπήρξε στην προηγούμενη διετία, λόγω της διακύμανσης των τιμών των εμπορευμάτων, ώστε να αποκτά μια εικόνα για το μέγεθος της επίδρασης που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που οι τιμές κινηθούν πτωτικά.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text