Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κρατικού δανεισμού

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κρατικού δανεισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κρατικού δανεισμού

Η αναβολή του πρώτου γύρου των εκλογών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η πιθανή ανάκαμψη της ενεργειακής κρίσης, η νευρικότητα στις τράπεζες και η νομισματική σύσφιξη άλλαξαν το σχέδιο για τον δημόσιο δανεισμό μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,92%, από την οποία το δημόσιο άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ, ουσιαστικά "έκλεισε" το -έτσι και αλλιώς- περιορισμένο δανειακό πρόγραμμα του 2023 των 7 δισ. ευρώ και ανέστειλε τη διασπορά των εκδόσεων, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μαζί με τη χθεσινή έκδοση, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει από την αρχή του χρόνου 6 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με το 10ετές του Ιανουαρίου και 2,5 δισ. χθες) καλύπτοντας το 88% του προγράμματος για το 2023. Μένει πλέον άλλο 1 δισ. να αντληθεί από τις αγορές, μάλλον με κλειστές, δημοπρασίες, μόνο ανάμεσα στους βασικούς διαπραγματευτές, όπως έγινε και πέρσι μετά τα μέσα του χρόνου.

Η επιλογή να γίνει τώρα η δεύτερη μεγάλη έκδοση του χρόνου και όχι αργότερα, μέσα στην άνοιξη ή ακόμη και το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα όπως σχεδόν προαναγγέλλουν οι οίκοι αξιολόγησης και χθες η Goldman Sachs, θα έχει ανακτήσει επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα ήταν πολλοί.

Ο πρώτος είναι ότι, με το πρώτο κύκλο των εκλογών να διεξάγεται το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου και τον μάλλον δεύτερο κύκλο να τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου, ο ΟΔΔΗΧ θα είχε νέα εντολή για δανεισμό τον Αύγουστο που θεωρείται νεκρός μήνας για τις αγορές.

Συνεπώς η πιο κοντινή ημερομηνία που θα μπορούσε μια νέα έκδοση, ήταν μέσα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή από τις διακοπές, συνηθίζεται να προγραμματίζουν μεγάλες εκδόσεις, όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Επίσης, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και αν η Ελλάδα είχε ανακτήσει στο μεσοδιάστημα την επενδυτική βαθμίδα, σε συνθήκες πίεσης και αύξησης επιτοκίων, η αγορά χρήματος θα ζητούσε επιτόκιο ίδιο με το χθεσινό.

Οι αβεβαιότητες

Ένα στοιχείο που επίσπευσε για λίγο την έκδοση του πενταετούς ήταν η αβεβαιότητα που αναμένεται να υπάρξει μέσα στον Απρίλιο, στην αγορά καυσίμων της Ευρωζώνης. Μετά τη σχεδόν πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ποσότητες LNG που είναι απαραίτητες για την ανάγκες της Ευρώπης δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Την ίδια ώρα, οι περιορισμένοι αποθηκευτικοί χώροι δεν εγγυόνται επάρκεια για τον επόμενο χειμώνα.

Η αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια μεγάλης επιβράδυνσης για την Ευρωζώνη. Αυτό θα άφηνε αυτόματα το αποτύπωμα και στην αγορά χρήματος, δηλαδή στα κρατικά ομόλογα και της Ελλάδας.

Μια δεύτερη αβεβαιότητα είναι αυτή της πορείας του πληθωρισμού, που θα είναι "οδηγός" για τη συνέχιση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής που περιλαμβάνει και τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Οι αυξήσεις πάνω από το 3,5% που βρίσκονται σήμερα θα είναι ακόμη ένα "χτύπημα" στην ανάπτυξη της ΕΕ και κατά συνέπεια, και στα κρατικά ομόλογα.

Η τρίτη αβεβαιότητα, προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη νευρικότητα για την τύχη των τραπεζών και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους πολλές εκατοντάδες δισ. κρατικά ομόλογα.

Των φρονίμων τα παιδιά

Βλέποντας όλα αυτά στο ΥΠΟΙΚ, δόθηκε χθες, στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, η εντολή για τη νέα έκδοση ώστε να εκμεταλλευτούμε τα "ήρεμα νερά" που υπάρχουν σήμερα στις αγορές ομολόγων, αλλά και το θετικό momentum για την Ελλάδα.

Το γεγονός δηλαδή, ότι το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη 5,9%, διπλάσια από εκείνη της ευρωζώνης, ενώ είχε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα σε έλλειμμα και χρέος. Επίσης, έπρεπε να "κεφαλαιοποιηθεί" και η βάσιμη πια προσδοκία, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Τάσος Δασόπουλους

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text