Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Οι “βασιλιάδες” του μερίσματος - Οι εταιρίες με διαρκώς αυξανόμενο μέρισμα

Οι “βασιλιάδες” του μερίσματος - Οι εταιρίες με διαρκώς αυξανόμενο μέρισμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι “βασιλιάδες” του μερίσματος - Οι εταιρίες με διαρκώς αυξανόμενο μέρισμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι “βασιλιάδες” του μερίσματος - Οι εταιρίες με διαρκώς αυξανόμενο μέρισμα


Η αμερικανική αγορά μετοχών χαρακτηρίζεται από πολλές πρωτοτυπίες,  περιλαμβάνει καινοτόμα οικονομικά και χρηματιστηριακά μέσα, πλήθος πληροφοριών, εργαλείων και εναλλακτικών επιλογών, οι οποίες όλες μαζί συνθέτουν τον σύνθετο κόσμο της χρηματιστηριακής αγοράς. Η αγορά μετοχών των ΗΠΑ, λόγω της διεθνούς αναγνώρισής της, του μεγάλου μεγέθους της και του εκτεταμένου εύρους των εναλλακτικών επιλογών, κατατέμνεται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τους κλάδους των εταιριών, το μέγεθός τους, κλπ.


Μια βασική κατηγοριοποίηση των εισηγμένων αμερικανικών εταιριών αφορά στο μέρισμα που αυτές διανείμουν. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται οι αμερικανικές εταιρίες ανάλογα με την μερισματική πολιτική που ακολουθούν: η κατηγορία των “Dividend Kings” και των “Dividend Aristocrats”. Σημειώνουμε ότι, δεν πρόκειται για επίσημες κατηγοριοποιήσεις, αλλά για κατηγοριοποιήσεις και ονομασίες που θέσπισαν ιδιωτικοί οργανισμοί, πλην όμως, λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας και χρήσης τους, έχουν πλέον καθιερωθεί στη χρηματοοικονομική βιβλιογραφία.


Ως “Dividend Kings” (“βασιλιάδες του μερίσματος”) χαρακτηρίζονται οι εταιρίες που διανέμουν αυξανόμενο κατ’ έτος μέρισμα για 50 ή περισσότερα συνεχή χρόνια. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται -μέχρι και σήμερα- 49 εταιρίες. Οι περισσότερες από αυτές ανήκουν στους κλάδους της βιομηχανίας (11) και των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών (12). Οι εταιρίες που περιλαμβάνονται στους δύο αυτούς  κλάδους καταλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής λίστας των Dividend Kings. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και εταιρίες γνωστές στο ελληνικό καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό, όπως η Johnson & Johnson, η The Coca-Cola Company, η The Procter & Gamble Company και άλλες.


Δείτε την σύνθεση της λίστας των Dividend Kings, εδώ.


Στο παραπάνω σύνδεσμο (όπως και στον σύνδεσμο του πίνακα των Dividend Aristocrats που θα βρείτε παρακάτω) θα βρείτε διάφορα χρήσιμα στοιχεία και στατιστικά, όπως τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές όπου κατέγραψαν οι μετοχές αυτές σε διάστημα 52 εβδομάδων, τις σχέσεις PE, EPS και beta, τα κλεισίματα των μετοχών και την μεταβολή αυτών κατά τα 2 προηγούμενα έτη και ένα σύνδεσμο που σας κατευθύνει στην ιστοσελίδα Yahoo Finance και σας εμφανίζει το διάγραμμα της μετοχής σε σχέση με τον δείκτη S&P 500.


Στην κατηγορία των “Dividend Aristocrats” περιλαμβάνονται οι εταιρίες που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 και διανέμουν αυξανόμενο κατ’ έτος μέρισμα για 25 ή περισσότερα χρόνια. Μέχρι και τώρα η λίστα των Dividends Aristocrats αποτελείται από 68 εταιρίες. Η πλειοψηφία των εταιριών αυτών δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών (17). Άλλοι κλάδοι, στους οποίους περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος των εταιριών της λίστας των Dividend Aristocrats, είναι ο κλάδος της βιομηχανίας (16), των βασικών καταναλωτικών αγαθών (9) και των χρηματοοικονομικών (8). Οι εταιρίες που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία αποτελούν τους βασικούς υποψήφιους που θα συμπληρώσουν μελλοντικά την λίστα των Dividend Kings.


Δείτε την σύνθεση της λίστας των Dividend Aristocrats, εδώ.


Η ένταξη μιας εταιρίας στις δύο παραπάνω κατηγορίες, συνιστά μια σοβαρή και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί την μακροχρόνια δέσμευση της εταιρίας σε μια μερισματική πολιτική αυξανόμενης διανομής των κερδών προς τους μετόχους. Αντίθετα, η έξοδος μια εταιρίας από τις παραπάνω λίστες μπορεί εύκολα να επιτευχθεί αν για οποιοδήποτε λόγο η διοίκηση της εταιρίας επιλέξει να μην αυξήσει το μέρισμα. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι, η έξοδος μιας εταιρίας από τις κατηγορίες αυτές, έχει επίδραση στην τιμή της μετοχής της.


Οι χρηματιστηριακές επιδόσεις των Dividend Kings/Aristocrats κατά το 2022


Το 2022 αποτέλεσε μια “ταραγμένη” χρονιά, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ήταν μερικές από τις βασικές εξελίξεις του έτους, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην χρηματιστηριακή αγορά.


Κατά το 2022, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική πτώση. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 8,78%, ο S&P 500 κατά 19,44% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite κατά 33,10%. Στο αντίστοιχο διάστημα, η πλειοψηφία των μετοχών που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Kings κατάφεραν να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις από τον S&P 500. Πιο συγκεκριμένα, 36 από τις 49 μετοχές κατέγραψαν αποδόσεις μεγαλύτερες από τον S&P 500, με την Genuine Parts Company, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών, να σημειώνει την υψηλότερη απόδοση (+23,8%). Την χαμηλότερη επίδοση σημείωσε η εταιρία παραγωγής βιομηχανικών και οικιακών εργαλείων, Stanley Black & Decker, η μετοχή της οποίας μειώθηκε κατά 60,2%.


Οι μετοχές που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Aristocrats, είχαν παρόμοια χρηματιστηριακή πορεία με αυτήν των Dividend Kings. Αναλυτικότερα, 46 από τις 68 μετοχές που συνθέτουν την λίστα ξεπέρασαν τον S&P 500 σε όρους αποδόσεων. Την υψηλότερη απόδοση κατέγραψε η πετρελαϊκή εταιρία Exxon Mobil, η μετοχή της οποίας αυξήθηκε κατά 80,3%, ωθούμενη από την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Την χαμηλότερη απόδοση, σημείωσε η μετοχή της εταιρίας ένδυσης και υποδημάτων VF Corp. (-62,3%).


Ο δείκτης S&P 500 Dividend Aristocrats (εδώ, δείτε περισσότερα στοιχεία για τον δείκτη, εδώ), ο οποίος αποτελείται από τις μετοχές των εταιριών που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Aristocrats, σημείωσε υψηλότερη απόδοση από τον S&P 500 και αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός και από τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones. Ο S&P 500 Dividend Aristocrats υποχώρησε κατά -8,47% το 2022, καταγράφοντας ηπιότερες απώλειες από τους 3 βασικούς αμερικανικούς δείκτες. Από το 1989 έως και σήμερα, ο δείκτης S&P 500 Dividend Aristocrats έχει υπεραποδόσει έναντι του S&P 500. Έχει ξεπεράσει τον S&P 500 (σε όρους αποδόσεων) κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 75% -δηλαδή, 75% επιπλέον της ήδη υψηλής απόδοσης του S&P, κατά το διάστημα αυτό, που φτάνει στο 1.358,71%. Δείτε παρακάτω το διάγραμμα σύγκρισης του S&P 500 Dividend Aristocrats με τον S&P 500.



Η χρηματιστηριακή πορεία των Dividend Kings/Aristocrats από την αρχή του έτους


Από την αρχή του έτους έως και τις αρχές του Μαρτίου, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν ανοδική πορεία, με τον Nasdaq να σημειώνει τις υψηλότερες επιδόσεις. Η κατάσταση αυτή άλλαξε στα μέσα Μαρτίου, καθώς οι ανησυχίες για εξέλιξη του πληθωρισμού και την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση και σε μερική απώλεια των κερδών που είχαν καταγράψει οι δείκτες. Ωστόσο, στην συνέχεια οι δείκτες κατάφεραν να ανακάμψουν. Μέχρι και την 30/3/2023, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες της τάξεως του 0,9%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο κατά 5,5%  και ο Nasdaq αυξάνεται κατά 14,8%.


Σε σύγκριση με τον S&P 500, μόνο 9 εκ των 49 μετοχών της λίστας των Dividend Kings, καταγράφουν υψηλότερες αποδόσεις. Την υψηλότερη απόδοση από την αρχή του έτους σημειώνει η εταιρία βιομηχανικών προμηθειών W.W. Grainger, η μετοχή της οποίας αυξάνεται κατά 20,3% , ενώ την χαμηλότερη καταγράφει η τράπεζα Commerce Bancshares (-14,4%).


Από την λίστα των Dividend Aristocrats, 14 εκ των 68 μετοχών σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από τον S&P 500. Την πρωτιά, σε όρους αποδόσεων, καταλαμβάνει η φαρμακευτική εταιρία West Pharmaceutical Services (+44,8%), ενώ την χαμηλότερη επίδοση σημειώνει η VF Corp. (-19,5%). Ο δείκτης S&P 500 Dividend Aristocrats υποαποδίδει σε σύγκριση με τον S&P 500 και σημειώνει  απώλειες της τάξεως του 0,3% από την αρχή του έτους.


Η μερισματική απόδοση των Dividend Kings/Aristocrats


Η μερισματική απόδοση των εταιριών που περιλαμβάνονται στις λίστες των Dividend Kings/Aristocrats είναι συνήθως υψηλή και αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των εταιριών αυτών. Με βάση τις τιμές κλεισίματος την 30/3/2023, την υψηλότερη μερισματική απόδοση από τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Kings σημειώνει η καπνοβιομηχανία Altria Group με 8,45%, ενώ η μέση μερισματική απόδοση των Dividend Kings είναι 2,66%.

Από τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Aristocrats, την υψηλότερη μερισματική απόδοση σημειώνει η 3M Company με 5,81%, ενώ η μέση μερισματική απόδοση των εταιριών της λίστας είναι 2,61%.

 


Ο συντελεστής “βήτα” (beta) των μετοχών Dividend Kings/Aristocrats


Ο συντελεστής “βήτα” (beta) περιγράφει τη σχέση μεταξύ της μεταβλητότητας της τιμής μιας μετοχής και της μεταβλητότητας της αγοράς. Ως αγορά συνήθως ορίζεται ένας αντιπροσωπευτικός χρηματιστηριακός δείκτης, όπως ο S&P 500 για την αμερικανική αγορά μετοχών. Ο δείκτης αυτός παίρνει τιμή ίση με την μονάδα και οι μεμονωμένες μετοχές ταξινομούνται ανάλογα με το πόσο αποκλίνουν από αυτήν την τιμή.


Υψηλές τιμές του συντελεστή “βήτα” (μεγαλύτερες από 1,0) συνεπάγονται ότι η τιμή της μετοχής επηρεάζεται σημαντικά από τις κινήσεις της αγοράς, ενώ οι χαμηλές τιμές (μικρότερες από 1,0) υποδεικνύουν ότι η τιμή της μετοχής μένει σχετικά ανεπηρέαστη από τις μεταβολές της αγοράς.


Στην λίστα των Dividend Kings, 19 μετοχές (σχεδόν το 39% της συνολικής λίστας) εμφανίζουν συντελεστή “βήτα” μικρότερο από 0,6. Ο συντελεστής βρίσκεται στο εύρος 0,6 έως 1,0 για 13 από τις 49 μετοχές, ενώ τιμές από 1,0 έως 1,4 εμφανίζουν 14 μετοχές. Τέλος, μόνο 3 έχουν συντελεστή “βήτα” μεγαλύτερο του 1,4.


Οι μετοχές που περιλαμβάνονται στην λίστα των Dividend Aristocrats εμφανίζουν παρόμοια κατανομή των συντελεστών “βήτα” με αυτή των Dividend Kings. Και στις δύο λίστες, παρατηρείται πως η πλειοψηφία των μετοχών τείνει να μην επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις κινήσεις της αγοράς, αφού οι τιμές των συντελεστών “βήτα” είναι ως επί το πλείστον μικρότερες της μονάδας. Πιο συγκεκριμένα,15  μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία των Dividend Aristocrats εμφανίζουν συντελεστή “βήτα” μικρότερο από 0,6. Τιμές από 0,6 έως 1,0 παίρνουν 28 μετοχές, ενώ 23 μετοχές λαμβάνουν τιμές από 1,0 έως 1,4. Τέλος, μόνο 3 έχουν συντελεστή “βήτα” μεγαλύτερο του 1,4.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, εξηγείται από το γεγονός ότι, οι μετοχές που ανήκουν σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες, είναι -όπως αναφέραμε- παλιές και καθιερωμένες, οι οποίες έχουν “πιστούς” μετόχους, οι οποίοι -και λόγω της ικανοποιητικής μερισματικής πολιτικής των εταιριών- επιδιώκουν τη μακροχρόνια διακράτησή τους.


Συμπέρασμα


Οι εταιρίες που εντάσσονται στις λίστες των Dividend Kings και Dividend Aristocrats εμφανίζουν ένα ισχυρό ιστορικό σταθερότητας και αντοχής στο χρόνο και θεωρούνται από πολλούς επενδυτές ως ασφαλείς επενδύσεις με μακροπρόθεσμη αξία. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές κατάφεραν να αυξήσουν το μέρισμα που διανείμουν κατά την διάρκεια μεγάλων οικονομικών κρίσεων και έντονων διακυμάνσεων της αγοράς.


Καταληκτικά, οι μετοχές των Dividend Kings/ Aristocrats, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για επενδυτές που αναζητούν σταθερά εισοδήματα από τις επενδύσεις τους. Παράλληλα, λόγω της χαμηλής εξάρτησης τους από τις διακυμάνσεις της αγοράς, μπορούν να συμβάλουν στην διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου.


Σημείωση: Η πρώτη αναφορά μας στους “βασιλιάδες” του μερίσματος, είχε γίνει στο τεύχος 202 (Ιανουάριος 2019) του “Χ&Α”, στα πλαίσια ενός ευρύτερου αφιερώματος για το μέρισμα και τη σημασία του. Διαβάστε το αφιέρωμα, εδώ. Για να διαβάσετε το τεύχος σε μορφή flipbook, δείτε εδώ.

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text