Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Silicon Valley Bank: Τραγικά λάθη στο χειρισμό μιας απλής κατάστασης

Silicon Valley Bank: Τραγικά λάθη στο χειρισμό μιας απλής κατάστασης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Silicon Valley Bank: Τραγικά λάθη στο χειρισμό μιας απλής κατάστασης

 

 

 

 

 

 

 

 

Silicon Valley Bank: Τραγικά λάθη στο χειρισμό μιας απλής κατάστασης

 

Το “ημερολόγιο” της κατάρρευσης της τράπεζας Silicon Valley Bank, όπως ήρθε στην επιφάνεια μετά τα γεγονότα των πρώτων ημερών του Μαρτίου, αναφέρει ότι, τα προβλήματα απωλειών στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Τράπεζας, είχαν γίνει γνωστά πολλές εβδομάδες πριν από τις “κρίσιμες μέρες”. Η διοίκηση της τράπεζας, είχε καταβάλει προσπάθειες για την αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας, ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα από ιδιωτικές συζητήσεις της με επενδυτές.

Οι συζητήσεις αυτές, εξασφάλισαν τη σύμφωνη γνώμη ενός επενδυτή (της General Atlantic), για συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου, με 500 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, δεν είχαν εξασφαλίσει άλλα ποσά. Έτσι, όταν στις 8 Μαρτίου, η Silicon Valley Bank, απευθύνθηκε δημόσια, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ζητώντας κεφάλαια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων, ήταν εμφανές ότι η αύξηση αυτή δεν ήταν εξασφαλισμένη. Αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος. Και ενώ, ήδη υπήρχαν φήμες για κεφαλαιακή ανεπάρκεια της τράπεζας, η δημόσια ανακοίνωση μιας μη διασφαλισμένης αύξησης κεφαλαίου, ήταν σα να ρίχνει κάποιος “βενζίνη στη φωτιά”.

Με άλλα λόγια, η τράπεζα δημοσιοποίησε την κεφαλαιακή της ανεπάρκεια. Κατά αυτόν τον τρόπο, κλόνισε την εμπιστοσύνη τόσο τον καταθετών όσο και των επενδυτών, οι οποίοι έσπευσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Έτσι, χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ένας αδέξιος χειρισμός μιας ομάδας τραπεζιτών, από μια μεσαίου μεγέθους, μη συστημικής τράπεζας, προκάλεσε -από το πουθενά όπως αποδείχθηκε- έναν σημαντικό τραπεζικό πανικό, που σε λίγες μέρες, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη προκαλώντας την κατάρρευσης μιας από τις πιο ισχυρές τράπεζες της Ελβετίας και οδηγώντας παράλληλα τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε μεγάλη πτώση.

 

Στις επιχειρήσεις, αυτές οι συζητήσεις και αναζητήσεις, γίνονται εμπιστευτικά, κάτι που άλλωστε, επιτρέπεται και από το νόμο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις εισηγμένες εταιρίες. Και είναι “απόλυτος νόμος” στις τράπεζες.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής, πολλοί επαγγελματίες του χώρου, θεωρούν ότι στο μέλλον οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα διεξάγονται με μεγαλύτερη μυστικότητα πριν τελικά δημοσιευθούν. Με την διαδικασία αυτή, γνωστή στην διεθνή κοινότητα ως “wall crossing”, οι εταιρίες μπορούν να παρέχουν σε πιθανούς επενδυτές μη δημοσιευμένες πληροφορίες, ενώ οι επενδυτές δεσμεύονται να κρατήσουν τις πληροφορίες αυτές εμπιστευτικές και να απέχουν από τις αγοραπωλησίες των μετοχών.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text