Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Η χρήση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” στις διεθνείς αγορές

Η χρήση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” στις διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η χρήση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” στις διεθνείς αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η χρήση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” στις διεθνείς αγορές

 

Το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” αποτελείται από ένα σύνολο κανόνων που βασίζονται στις κινήσεις του “Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών” (ΚΜΟ 200). Η εφαρμογή αυτών προσδίδει πειθαρχία στην επενδυτική συμπεριφορά ενός συναλλασσόμενου και περιορίζει τις επιπόλαιες αποφάσεις που συχνά μπορεί να λάβουν οι επενδυτές, λόγω στιγμιαίων ανησυχιών ή προσωρινού ενθουσιασμού.

 

Για να κατανοήσετε πλήρως το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”, τα σήματα που αυτό δίνει, αλλά και τις χρήσεις του, σας προτρέπουμε να διαβάσετε το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών – Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 Ημερών” (εδώ). Συγγραφέας του βιβλίου, είναι ο Γιάννης Σιάτρας, οικονομολόγος και εκδότης του περιοδικού “Χ&Α”.

 

Το “Απόλυστο Σύστημα Συναλλαγών”, επινοήθηκε, σχηματίστηκε και δοκιμάστηκε, κυρίως επί του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Όμως, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια συναλλαγών σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως μετοχές, ETF, παράγωγα και άλλα. Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στην εφαρμογή του Α.Σ. σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες (στους οποίους μπορεί να επενδύσει κάποιος μέσω ενός ETF ή αμοιβαίου κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα αναφερθούμε και στην χρήση του σε μετοχές.

 

Το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” στους διεθνείς δείκτες

 

Η εφαρμογή του Α.Σ. σε διεθνείς δείκτες και η παρακολούθηση των σημάτων του, μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε έναν επενδυτή για την πορεία, την τάση, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε χρηματιστηριακής αγοράς. Οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν στην συνέχεια να αξιολογηθούν από τον επενδυτή και να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την λήψη αποφάσεων.

 

Καθώς το ελληνικό επενδυτικό κοινό δεν είναι ιδιαιτέρα εξοικειωμένο με τις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού και τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτές, η χρήση του “Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών” σε διεθνείς αντιπροσωπευτικούς δείκτες των αγορών αυτών, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να λάβουν έκθεση σε αγορές του εξωτερικού χωρίς να αφιερώσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις και στρατηγικές. Κυρίως όμως, καθώς το “απόλυτο σύστημα” είναι ένα σύστημα “χρονισμού” -δηλαδή της επιλογής του κατάλληλου χρόνου για την πραγματοποίηση κινήσεων- μπορεί να βοηθήσει τον επενδυτή στην εξεύρεση του κατάλληλου χρόνου για την πραγματοποίηση πράξεων.

 

Το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” έχει εφαρμοστεί σε πολλούς διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες (στο βιβλίο εξετάζεται η εφαρμογή του σε 10 δείκτες). Όμως, προς το παρόν, εφαρμόζεται και παρακολουθείται, σε καθημερινή βάση,  σε 6 διεθνείς δείκτες, οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών. Η εφαρμογή του Α.Σ. και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πράξεων που αυτό εκτελεί, των σημάτων “εισόδου” και “εξόδου” και των στατιστικών σχετικά με την κερδοφορία του είναι διαθέσιμη για τους εξής δείκτες:

  1. Dow Jones Industrial Average (ΗΠΑ) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)
  2. S&P 500 (ΗΠΑ) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)
  3. Nasdaq Composite (ΗΠΑ) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)
  4. DAX (Γερμανία) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)
  5. Nikkei 225 (Ιαπωνία) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)
  6. FTSE 100 (Μεγάλη Βρετανία) - Σήματα Πράξεων (εδώ) - Συγκεντρωτικό Αποδόσεων (εδώ)

Στην ιστοσελίδα “Σήματα Πράξεων” παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της τιμής του εξεταζόμενου δείκτη και εμφανίζονται τα σήματα “εισόδου - εξόδου” που προκύπτουν από την εφαρμογή του Α. Σ. κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων ετών.

Στην ιστοσελίδα “Συγκεντρωτικό Αποδόσεων” παρατίθεται ένας συγκεντρωτικός πίνακας που συνοψίζει διαφορά χρήσιμα στατιστικά αναφορικά με την κερδοφορία του συστήματος, την σύγκρισή του με τις αποδόσεις του δείκτη, τον αριθμό των πράξεων και τον χρόνο παραμονής εντός/εκτός αγοράς.

(Στις σελίδες των συνδέσμων υπάρχουν σύνδεσμοι που οδηγούν σε επεξηγήσεις των πινάκων)


Τόσο τα “Σήματα Πράξεων”, όσο και το “Συγκεντρωτικό Αποδόσεων” μπορεί κάποιος να τα βρει μέσω της ιστοσελίδας μας (https://www.eurocapital.gr) ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Στατιστικά > Απ. Σύστημα - Διεθνείς αγορές (συνδρ.).


Η χρησιμότητα του Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών


Η χρήση του Απόλυτου Συστήματος, είτε ως οδηγού για την διενέργεια πράξεων, είτε ως εργαλείου για τη διαμόρφωση μιας επενδυτικής άποψης σχετικά την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ωφέλιμη στρατηγική  για έναν επενδυτή. Βασικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα του συστήματος, είναι ότι προστατεύει τον επενδυτή από τον κίνδυνο απότομων πτώσεων και τον απαλλάσει από αρκετές οικονομικές μεροληψίες που συνδέονται με την ευμετάβλητη  ψυχολογία των επενδυτών.


Ένα σύνηθες “λάθος” των συμμετεχόντων των χρηματιστηριακών αγορών, κυρίως των “μικροεπενδυτών”, είναι η υπερβολική  συναισθηματική σύνδεση με τις επενδύσεις τους. Πολλοί επενδυτές αρνούνται να πουλήσουν τις μετοχές τους με ζημιά και επιμένουν, συνήθως μάταια, πως οι επενδύσεις τους θα ανακάμψουν και έτσι θα καλύψουν τις απώλειές τους. Ωστόσο, καταλήγουν να διογκώνουν τις απώλειές τους και τελικά να ρευστοποιούν τις θέσεις τους αφού έχουν ήδη υποστεί πολύ υψηλές ζημιές. Αντίθετα, η εφαρμογή του Α.Σ. προσδίδει αποφασιστικότητα στις επενδυτικές αποφάσεις και απαλλάσει τον συναλλασσόμενο από συναισθηματικές κρίσεις.


Επίσης, η υπεροχή του Απόλυτου Συστήματος έναντι άλλων συστημάτων συναλλαγών έγκειται στην απλότητά του και στην ευκολία κατανόησης του. Κάθε επενδυτής μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει η καμπύλη του KMO 200 και να αντιληφθεί αν ο κινητός μέσος όρος βρίσκεται πάνω ή κάτω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, αν η απόσταση μεταξύ της τιμής και του ΚΜΟ 200 μειώνεται ή αυξάνεται. Επομένως, όταν και αν υπάρξει σήμα αγοράς ή πώλησης, ο επενδυτής μπορεί να είναι προετοιμασμένος και έτοιμος να πάρει την απόφαση να εκτελέσει μια πράξη.


Το Απόλυτου Συστήματος σε διεθνείς μετοχές


Το Απόλυτο Σύστημα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα. Μέσω της εφαρμογής του συστήματος αυτού σε μετοχές, ένας επενδυτής, που παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα της εταιρίας που τον ενδιαφέρει, μπορεί να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την τάση και την κατεύθυνση της τιμής της μετοχής. Μελετώντας τις διάφορες παραλλαγές του Α.Σ. μπορεί να αποφασίσει ποιά είναι καταλληλότερη για την μετοχή που έχει επιλέξει. Συνεπώς, το Α.Σ. είναι ένα εργαλείο του οποίου η χρήση μπορεί να αφεθεί στην ευχέρεια του χειριστή.


Προς το παρόν, το Απόλυτο Σύστημα, εκτός από τις ελληνικές μετοχές, έχει εφαρμοστεί και σε μετοχές της αμερικανικής και της γερμανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Στον “Πίνακα παρακολουθούμενων διεθνών μετοχών” (δείτε εδώ), στις στήλες 12 έως 21, μπορείτε να βρείτε τα σήματα των διαφόρων παραλλαγών του Α.Σ. για κάθε μία από τις 32 μετοχές που -μέχρι στιγμής- περιλαμβάνει ο πίνακας.


Η χρήση του Απόλυτου Συστήματος σε μετοχές μπορεί να αναδειχθεί μια  προσοδοφόρα στρατηγική, λόγω της μεγάλη μεταβλητότητας που αυτές παρουσιάζουν. Μια μετοχή είναι κατά κανόνα πιο “επιθετική” από έναν δείκτη, ο οποίος είναι διαφοροποιημένος και αποτελείται από διάφορους κλάδους. Η υψηλή μεταβλητότητα επιτρέπει στον επενδυτή που χρησιμοποιεί το Α.Σ. να καρπώνεται κέρδη κατά την διάρκεια μιας ανοδικής φάσης, ενώ παράλληλα οδηγεί κάποιον

έγκαιρα εκτός αγοράς, σε περίπτωση που η μετοχή υποχωρήσει σημαντικά.


Προσοχή! Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, το “απόλυτο σύστημα” εφαρμόζεται κυρίως σε δείκτες, σε εμπορεύματα και σε ETF. Λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό πράξεων. Εν τούτοις, το σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά και επικουρικά προς άλλα εργαλεία θεμελιώδους ή τεχνικής ανάλυσης.


Συμπεράσματα


Καταληκτικά, το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επενδυτή, ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου. Παρέχει βασικές πληροφορίες για την θέση, την τάση και την κατεύθυνση του υπό εξέταση χρηματιστηριακού προϊόντος. Η χρήση του ως σύστημα για την διενέργεια επενδυτικών πράξεων προσδίδει στον συναλλασόμενο αποφασιστικότητα και πειθαρχία, εξαλείφοντας έτσι τις συναισθηματικές κρίσεις και τις βιαστικές και συναισθηματικά φορτισμένες αποφάσεις.

 

Κωνσταντίνος Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text