Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | AUSTRIACARD: Θετική η εικόνα από τα αποτελέσματα - Απώλειες σημειώνονται από την μετοχή

AUSTRIACARD: Θετική η εικόνα από τα αποτελέσματα - Απώλειες σημειώνονται από την μετοχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUSTRIACARD: Θετική η εικόνα από τα αποτελέσματα - Απώλειες σημειώνονται από την μετοχή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUSTRIACARD

 

Θετική η εικόνα από τα αποτελέσματα - Απώλειες σημειώνονται από την μετοχή

 

Την 23/3/2023, ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της AustriaCard (σύμβολο ACAG) με τιμή εκκίνησης € 13,42, ενώ παράλληλα σταμάτησε η διαπραγμάτευση της Inform Λύκος (σύμβολο ΛΥΚ). Την 16/3/2023, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διασυνοριακής συγχώνευσης, με την AustriaCard να απορροφά την Inform Λύκος (με σχέση ανταλλαγής, 4,571 μετοχές της ΛΥΚ προς 1 νέα μετοχή της AustriaCard). Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το νέο σχήμα εταιρίας που προέκυψε, έχει 18.176.934 μετοχές, ονομαστικής αξίας € 1,0. Δείτε την ανακοίνωση, εδώ. Ο βασικός μέτοχος της AustriaCard, είναι ο κ. Λύκος Νικόλαος, με ποσοστό 83,3% των μετοχών.

 

Η AustriaCard, δραστηριοποιείται στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (ψηφιακές κάρτες και λύσεις πληρωμών) και στον τομέα της διαχείρισης πληροφοριών. Το επιχειρηματικό της αποτύπωμα, εκτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Τουρκία, με επτά μονάδες παραγωγής και επτά κέντρα προσωποποίησης στην Ευρώπη καθώς και ένα κέντρο προσωποποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης έχει γραφεία πωλήσεων σε Νορβηγία, Τσεχία, Γερμανία, Κροατία, Σερβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ένα δίκτυο συνεργατών και διανομέων σε όλη την υφήλιο.

Η διεθνής πελατειακή βάση της εταιρίας, έχει πρόσβαση σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει, την έγχαρτη και ηλεκτρονική έκδοση λογαριασμών, την διαχείριση εγγράφων, τις έξυπνες τραπεζικές κάρτες και τις έξυπνες ταυτότητες πολιτών, που με αυξανόμενο ρυθμό πλέον συνδέονται με λύσεις online και mobile και λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρία για την χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 314,7 εκατομμύρια έναντι € 177,9 εκατ. το 2021.Τον κύκλο εργασιών επιβάρυναν απαλοιφές € 8,6 εκατομμυρίων. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, προέρχεται από τον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (δραστηριότητα της AustriaCard και της εταιρίας Nautilus), καθώς αποτελεί το 64% του κύκλου εργασιών. To 2022, οι πωλήσεις έφτασαν τα € 206,9 εκατ. από € 108,1 εκατ. το 2021.

Το υπόλοιπο 36% του κύκλου εργασιών προέρχεται από την δραστηριότητα της Inform Lykos (τομέας διαχείρισης πληροφοριών). To 2022, οι πωλήσεις έφτασαν τα € 116,3 εκατ. έναντι € 74,9 εκατ. το 2021. Δείτε αναλυτικά, στην σελ. 32, εδώ (ENG).

Σύμφωνα με την γεωγραφική διάρθρωση των πωλήσεων, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με ποσοστό 39,2%. Με συμμετοχή 34,1% στα συνολικά έσοδα, ακολουθούν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Αυστρίας. Το 18,9% των εσόδων προέρχεται από την Τουρκία και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Τέλος το υπόλοιπο 7,8% του εσόδων προέρχεται από την Αμερική. Δείτε την σελ. 9, εδώ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, διαμορφώθηκαν στα € 5,5 εκατομμύρια έναντι € 10 εκατ. το 2021. Ο κύριος λόγος της πτώσης της κερδοφορίας είναι οι ζημιές από προσαρμογές ύψους € 11,6 εκατομμυρίων, έναντι κερδών από προσαρμογές ύψους € 5,5 εκατ. το 2021. Οι προσαρμογές οφείλονται σε έξοδα της διοίκησης, σε επανεκτίμηση αξίας δικαιωμάτων πώλησης (put options) και στις αρνητικές επιπτωσεις του υπερπληθωρισμού από την θυγατρική στην Τουρκία. Δείτε σελ. 10, εδώ.

Σε επίπεδο ισολογισμού, οι υποχρεώσεις αποτελούν το 69% του συνολικού ενεργητικού και ο αρνητικός καθαρός δανεισμός της εταιρίας, φτάνει τα € 76,6 εκατομμύρια. Δείτε στην σελ. 50, λεπτομέρειες για τα δάνεια και το κόστος δανεισμού, εδώ.

 

Παρά τις αποδυναμωμένες προοπτικές της παγκόσμιας και κυρίως της ευρωπαϊκής οικονομίας, η διοίκηση αναμένει ότι η ανάπτυξη των δραστηριοτητων της θα συνεχιστεί και κατά το 2023, περιμένοντας αύξηση των εσόδων και του EBITDA. Οι παράγοντες που θα κατευθύνουν την ανάπτυξης της είναι, α) η διαρκείς εξέλιξη και ανάπτυξη των “Challenger Bank” (νέος τύπος τραπεζών που στηρίζει την λειτουργία του κυρίως στις σύγχρονες πρακτικές της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας), β) η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στην αγορά των ΗΠΑ και γ) η αύξηση του κύκλου εργασιών από τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Η πρώτη μας εντύπωση για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας είναι θετική. Η δραστηριότητα της, επεκτείνεται σε ένα μεγάλο πλήθος αγορών, με τον βασικό κίνδυνο να είναι ο ανταγωνισμός και η τιμολογιακή πίεση. Εντούτοις, η τεχνολογική εξέλιξη (εισαγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών), δημιουργούν ευκαιρίες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και την γεωγραφική επέκταση της εταιρίας.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της, εν μέσω πτωτικών συνεδριάσεων και πίεσης στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Μέχρι σήμερα η απόδοση της είναι -10,6%. Σημειώνεται ότι η διοίκηση προχώρησε στην πρόσληψη ειδικού διαπραγματευτή (ΒΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.) για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της μετοχής στο χρηματιστήριο, εδώ.

 

Δείτε την οικονομική έκθεση της εταιρίας, εδώ (ENG).

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text