Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Οι “πίνακες στοιχείων” της EuroCapital

Οι “πίνακες στοιχείων” της EuroCapital

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι “πίνακες στοιχείων” της EuroCapital

 

Στην προσπάθεια μας, να διευρύνουμε διαρκώς τα στατιστικά στοιχεία για τις εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου, εμπλουτίζουμε διαρκώς τον “φάκελο” της κάθε εισηγμένης εταιρίας με νέα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ χρήσιμα για την δική μας ανάλυση ενώ παράλληλα προσφέρουν και σε εσάς μια πιο ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τη διαχρονική πορεία της εταιρίας, τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, τις διαχρονικές της αποδόσεις και άλλα χαρακτηριστικά.

 

Πρόσφατα, σας παρουσιάσαμε δύο νέα εργαλεία ανάλυσης που δημιουργήσαμε, τα οποία αφορούν, α) στην “ακτινογραφία” του χρηματιστηριακού παρελθόντος της κάθε εταιρίας και β) στην εξέλιξη της μακροχρόνιας απόδοσης αν αγοράζαμε μια μετοχή μιας εταιρίας και την διακρατούσαμε μέχρι σήμερα. (δείτε εδώ)

 

Καθώς τα στοιχεια που προσφέρουμε πλέον, για μια εισηγμένη εταιρία είναι αρκετά, αποφασισαμε να τα συνοψίσουμε σε ένα αρχείο για την κάθε εταιρία. Τα περιεχόμενα του αρχείου αυτά, προβάλλονται σε σας μέσω ενός πίνακα περιεχομένων, τον οποίο αποκαλούμε, “πίνακας στοιχείων εταιρίας”. Στο site μας (εδώ) θα βρείτε την λίστα με τα σύμβολα των εισηγμένων εταιριών. Πατώντας πάνω στο σύμβολο μιας εταιρίας, θα μεταφερθείτε σε μια νέα σελίδα, που θα σας οδηγήσει στον “πίνακα στοιχείων” της εκάστοτε εταιρίας. Κατά τους επόμενους μήνες, το αρχείο της κάθε εταιρίας θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελεί ένα χώρο, όπου μπορείτε να βρείτε κάθε πληροφορία για τις εταιρίες για τις οποίες ενδιαφέρεστε.

 

Τι θα βρείτε στον “πίνακα στοιχείων”

 

Για την καλύτερη κατανόηση του “πίνακα στοιχείων”, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Jumbo (ΜΠΕΛΑ), εδώ.

 

Από τον πίνακα στοιχείων μπορείτε να περιηγηθείτε μόνο στις σελίδες, που έχουν την ένδειξη “ΝΑΙ” και διαθέτουν τον εσωτερικό σύνδεσμο, που θα σας μεταφέρουν στην αντίστοιχη σελίδα. Οι σελίδες με τον χαρακτηρισμό “ΟΧΙ” και “κατά περίπτωση”, είναι σελίδες που χρησιμοποιεί εσωτερικά το τμήμα ανάλυσης. Οι σελίδες, που παρουσιάζονται στον παράδειγμα της ΜΠΕΛΑ, ενδεχομένως να μην υπάρχουν σε όλες τις εισηγμένες διότι, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συλλογή ή η καταχώρηση των στοιχείων.

 

Τα στοιχεία που θα βρείτε στον πίνακα είναι τα εξής:

1) Σήματα πράξεων (εδώ). Σε αυτό το σύνδεσμο, γίνεται η εφαρμογή των σημάτων του “Απόλυτου Συστήματος” στην μετοχή της ΜΠΕΛΑ, για διάστημα 52 εβδομάδων. Τα ενεργοποιημένα φίλτρα, είναι ο “ΚΜΟ 200 ημερών” και το “Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών”.

 

2) ΜΠΕΛΑ - ΥΧ20 (εδώ). Διαγραμματική απεικόνιση των σημάτων του “Απόλυτου Συστήματος” (ΚΜΟ 200 και ΥΧ20) και της τιμής της μετοχής, για διάστημα 52 εβδομάδων.

 

3) Εξέλιξη τιμής και ΚΜΟ τιμής 30-90-200 ημερών (εδώ). Διαγραμματική απεικόνιση της τιμής της μετοχής καθώς και των Κινητών Μέσων Όρων της μετοχής για το διάστημα των 30, 90 και 200 ημερών σε συνδυασμό με την εξέλιξη του όγκου συναλλαγών.

 

4) Σχολιασμός - Χ&Α (εδώ). Στον πίνακα περιέρχονται όλα τα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί για την εταιρία στον περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

5) Στοιχεία ισολογισμού (6μηνο - ετήσια), εδώ. Αυτός είναι ένας βασικός πίνακας για την εταιρία καθώς παρουσιάζει, τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το διάστημα από το 2015 μέχρι το 2022.

Σημεία προσοχής του πίνακα: α) Η εξέλιξη του μακροχρόνιου και βραχυχρόνιου δανεισμού, β) η εξέλιξη των πωλήσεων και του μικτού περιθωρίου κέρδους, γ) οι δαπάνες και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων, δ) η καθαρή κερδοφορία και το καθαρό περιθώριο κέρδους και ε) ο καθαρό δανεισμός (ταμειακά διαθέσιμα - δανειακές υποχρεώσεις).

 

6) Ετήσιες Εκθέσεις - Ανακοινώσεις (εδώ). Σύνδεσμοι οικονομικών εκθέσεων (εξάμηνοι και ετήσιοι) και δελτία τύπου από το 2019.

 

7) Κείμενα προβλέψεων (εδώ). Στον πίνακα παρουσιάζονται οι (αιτιολογημένες) προβλέψεις του τμήματος ανάλυσης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, για τα προηγούμενα δύο χρόνια αλλά και για το τρέχον έτος. Οι προβλέψεις αναπροσαρμόζοντας καθώς δημοσιεύονται νέα στοιχεία.

 

8) Χρηματιστηριακή εξέλιξη (εδώ). Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, σε αυτόν τον πίνακα  παρουσιάζεται η “ακτινογραφία” του χρηματιστηριακού παρελθόντος της εταιρίας (αριθμός μετοχών, τιμή, κερδοφορία, δείκτης EPS, δείκτης P/E και μερισματική απόδοση). Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά, επειδή μας δίνουν μια γρήγορη εικόνα της πορείας της εταιρίας και της εξέλιξης της μακροχρόνιας τάσης της. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, η μακροχρόνια τάση, δεν είναι κάτι που αλλάζει εύκολα και συνεπώς, αποτελεί έναν οδηγό για την πορεία της εταιρίας και συνιστά μια ασφάλεια για τους επενδυτές που επενδύουν στη μετοχή της.

Δείτε το διάγραμμα με την εξέλιξη της μερισματικής απόδοσης σε σχέση με την αγορά, εδώ καθώς και την εξέλιξη του δεικτη P/E, εδώ.

9) Τέλος, παρουσιάζεται μια σειρά από πίνακες, που αναφέρονται στην εξέλιξη της μακροχρόνια απόδοσης, που θα είχε ένας μέτοχος αν αγόρασε 1 μετοχή της ΜΠΕΛΑ, είτε από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο, είτε στην αρχή κάθε δεκαετίας, κατά το διάστημα που η μετοχή αυτή βρίσκεται στο Χρηματιστήριο.

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο από την εισαγωγή της, μέχρι σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2000 έως σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2010 έως σήμερα (εδώ).

Πίνακας απόδοσης για την περίοδο 31/12/2020 έως σήμερα (εδώ).

 

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα συνοπτικό πίνακα, που περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία των παραπάνω, (εδώ) καθώς και έναν πίνακα που υπολογίζει την απόδοση της απόκτησης μιας μετοχής, αν ξεκινούσαμε την επένδυση 31/12/ΧΧ κάθε έτους (ο πίνακας αυτός, θα ολοκληρωθεί, για το σύνολο των εταιριών, εντός του Απριλίου).

Σημειώνεται ότι στους παραπάνω πίνακες, υπολογίζεται η απόδοση με και χωρίς επανεπένδυση μερίσματος, ενώ παράλληλα έχουμε κάνει την υπόθεση ότι ο μέτοχος  συμμετέχει σε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

 

11) Διακράτηση από Αμοιβαία Κεφάλαια (εδώ). Στο διάγραμμα απεικονίζεται το ποσοστό διακράτησης των μετοχών της εκάστοτε εταιρίας από Αμοιβαία Κεφάλαια καθώς και ο αριθμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που κατέχουν την μετοχή, από το 2018 μέχρι σήμερα (ανανέωση κάθε τρίμηνο).

 

Τέλος, τα στοιχεία αυτά, μπορούν -και πρέπει- να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα καθημερινά στοιχεία στατιστικών για την κίνηση της τιμής και του όγκου συναλλαγών της κάθε μετοχής. Για παράδειγμα, δείτε:

Έλεγχος τιμής - όγκου των μετοχών - εδώ.

Συγκεντρωτικός πίνακας Αμοιβαίων Κεφαλαίων (δείχνει πόσα Α/Κ κατέχουν κάθε μετοχή και την εξέλιξη της διακράτησης μέσα στο χρόνο) - εδώ.

 

Στόχος μας είναι, να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για μια εισηγμένη εταιρία, τόσο για εμάς όσο και για εσάς. Μελλοντικά, οι πίνακες στοιχείων, θα διευρύνονται είτε με νέα χρήσιμα εργαλεία, είτε τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία θα εμπλουτίζονται με νέες πληροφορίες.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 251 (Απρίλιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 251, εδώ.

 

Το άρθρο ανανεώθηκε την 9/5/2023, με την προσθήκη της σημείωσης 11.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text