Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | Οι διορθώσεις του Γενικού Δείκτη στην τρέχουσα ανοδική φάση της αγοράς

Οι διορθώσεις του Γενικού Δείκτη στην τρέχουσα ανοδική φάση της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι διορθώσεις του Γενικού Δείκτη στην τρέχουσα ανοδική φάση της αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι διορθώσεις του Γενικού Δείκτη στην τρέχουσα ανοδική φάση της αγοράς

 

Και αν μετά από τις εκλογές ο Γενικός Δείκτης κινηθεί πτωτικά, δε θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Τουλάχιστον, όχι άμεσα. Οι διορθώσεις κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής φάσης της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι συχνό φαινόμενο. Ήδη, στην ανοδική φάση που διανύουμε σήμερα (ξεκίνησε αμέσως μετά τη “βαθιά” πτώση της πανδημίας, στις 16/3/2023), έχουν συμβεί 5 διορθώσεις και η ανοδική φάση της αγοράς δεν έχει διακοπεί -και κατά τα φαινόμενα, θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί και να διακοπεί. Δείτε σχετικό διάγραμμα εδώ.

 

Όμως, πότε θεωρείται ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης; Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία -η οποία είναι γενικά αποδεκτή- μια χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, όταν η υποχώρηση της τιμής ενός δείκτη (ή μίας μετοχή)ς από την υψηλότερη τιμή της περιόδου, ξεπεράσει το -10%, χωρίς όμως να ξεπεράσει το -20%. Αν η πτώση ξεπεράσει το -20%, τότε θεωρούμε ότι η αγορά έχει μπει σε “πτωτική φάση” (πτωτική αγορά ή bear market).

 

Η υψηλότερη τιμή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, για την περίοδο που διανύουμε, σημειώθηκε την 1η Μαρτίου 2023, όταν έκλεισε στις 1.133,11 μονάδες. Με βάση των παραπάνω κανόνα, το σημείο κατά το οποίο, αν τελικά επιτευχθεί, θα ξεκινήσει η φάση διόρθωσης είναι οι 1.019,8 μονάδες.

Αν η υποχώρηση του δείκτη ξεπεράσει το -20%, δηλαδή αν ο Γενικός Δείκτης, υποχωρήσει στις 906,5 μονάδες, τότε σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει εισέλθει σε πτωτική φάση.

 

Δείτε τις πτωτικές διορθώσεις (πτώση μεγαλύτερη του -10%, αλλά μικρότερη του -20%), κατά τη διάρκεια ανοδικών φάσεων της αγοράς, από τη δημιουργία του Γενικού Δείκτη 4/1/1988), μέχρι σήμερα, εδώ.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα, δείτε την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη, από το 1998 μέχρι σήμερα. Με κόκκινο χρώμα, σημειώνονται οι “πτωτικές φάσεις” (πτώση πάνω από -20% από το προηγούμενο υψηλότερο σημείο).

 

 

Δείτε το διάγραμμα σε μορφή ιστοσελίδας, εδώ.


Με βάση το παραπάνω διάγραμμα, διανύουμε την 19η ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς. Στο διάστημα αυτής της τελευταίας ανοδικής φάσης (περίπου 37 μήνες), ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει απόδοση 126,6%. (Σημειώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπήρξε πτώση του Γενικού Δείκτη μεγαλύτερη του -20% και συνεπώς, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, κατά το 2022, δεν εισήλθε σε πτωτική φάση).


Στην τρέχουσα ανοδική περίοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, βλέπουμε από το παρακάτω διάγραμμα ότι ο Γενικός Δείκτης, έχει πραγματοποιήσει 5 διορθώσεις, με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στο διάστημα από την 11/2/2022 έως την 8/3/2022, όπου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 18,7%. Οι υπόλοιπες διορθώσεις κυμαίνονται από το 10,1% έως το 12,9%.

 

Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text