Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Θετικό ξεκίνημα για το α΄τρίμηνο - Τα περιθώρια κέρδους παραμένουν μειωμένα

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Θετικό ξεκίνημα για το α΄τρίμηνο - Τα περιθώρια κέρδους παραμένουν μειωμένα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

 

Θετικό ξεκίνημα για το α΄τρίμηνο - Τα περιθώρια κέρδους παραμένουν μειωμένα

 

Αύξηση πωλήσεων κατά 10,8%, μειωμένα περιθώρια κέρδους και μειωμένη κερδοφορία κατά 24% εμφάνισε ο Όμιλος ΕΛΑΣΤΡΟΝ κατά το 2022. Τα αποτελέσματα αυτά, οφείλονται κυρίως στην εξέλιξη της τιμής του χάλυβα το 2022, καθώς η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας (επεξεργασία και μεταπώληση χαλυβουργικών προϊόντων) συνδέεται άμεσα με αυτή.

 

Τα αποτελέσματα του χαλυβουργικού τομέα ενισχύθηκαν σημαντικά κατά το α΄εξάμηνο του 2022, λόγω της αύξησης της τιμής του χάλυβα, η οποία περνάει στην τελική τιμή πώλησης. Ωστόσο η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών δημιούργησε συνθήκες στασιμότητας και μείωσης της ζήτησης, με αποτέλεσμα η τιμή του χάλυβα να υποχωρήσει σημαντικά, γεγονός που συρρίκνωσε τα περιθώρια κέρδους του Ομίλου.

 

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, είχε μικρή επίπτωση στις δαπάνες, καθώς η εταιρία λειτουργεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς, στις στέγες των εγκαταστάσεων της, στον Ασπρόπυργο, συνολικής ισχύος 4,2 MWh. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να καταναλώνει ενέργεια κατά 51% από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και 49% από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

 

Σημειώνεται ότι κατά το 2022, ο Όμιλος πούλησε μη λειτουργικό βιομηχανικό ακίνητο στον Σκαραμαγκά καθώς και φωτοβολταϊκό σταθμό επί της στέγης του ακινήτου, έναντι ποσού € 6,9 εκατομμυρίων, το οποίο πρόκειται να βοηθήσει στην ρευστότητα του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει στην χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων. Κατά την πενταετία 2018 - 2022, υλοποιήθηκαν επενδύσεων σε αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, συνολικούς ύψους € 22,3 εκατομμυρίων.

 

Η διοίκηση δηλώνει πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2023. Οι τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως του χάλυβα κινούνται ξανά ανοδικά (+58,2% από την αρχή του έτους). Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων του Ομίλου στο α΄τρίμηνο του 2023 σημειώνει άνοδο, καθοδηγούμενη από την εγχώρια όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται στο 35% κύκλου εργασιών. Ωστόσο όμως τα περιθώρια κέρδους είναι μειωμένα έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου αντικατοπτρίζοντας την χρονική υστέρηση προσαρμογής του κόστους αποθεμάτων στις τρέχουσες τιμές αγοράς.

 

Η άποψη μας για την εταιρία είναι θετική, εξαιτίας της εξέλιξης του κύκλου εργασιών και της σταθερή μερισματικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η φετινή διανομή μερίσματος θα είναι € 0,202 ανά μετοχή έναντι € 0,262 το 2022.

Εντούτοις η εταιρία ανήκει στην κατηγορία των “κυκλικών εταιριών” (εδώ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεπώς, η διακράτηση της μετοχής θέλει καλό χρονικό συγχρονισμό με τις τιμές των πρώτων υλών.

Μέχρι σήμερα, η τιμή της μετοχή πετυχαίνει απόδοση 14,2% και την 31/3/2023 βρισκόταν σε 3 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έναντι 2 την 31/12/2022.

 

Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν κοντά στα € 180 εκατομμύρια και τα καθαρα κέρδη θα κινηθούν κοντά στα € 12,0 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους κοντά στο 6% και την προβλεπόμενη σχέση P/E, στο 3,9.

Δείτε τον πίνακα στοιχείων, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text