Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 253 | ΙΚΤΙΝΟΣ: Αύξηση πωλήσεων 12% αναμένει η διοίκηση για το 2023

ΙΚΤΙΝΟΣ: Αύξηση πωλήσεων 12% αναμένει η διοίκηση για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΚΤΙΝΟΣ:    Αύξηση πωλήσεων 12% αναμένει η διοίκηση για το 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΚΤΙΝΟΣ

Αύξηση πωλήσεων 12% αναμένει η διοίκηση για το 2023

Οι μειωμένες πωλήσεις κατά 5,4% και τα αυξημένα κόστη, οδήγησαν τον Όμιλο, σε ζημιές ύψους € 326 χιλιάδων το 2022. Κατά το περσινό έτος, η διοίκηση κλήθηκε να διαχειριστεί ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους (πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά) και τις απώλειες από την αγορά της Κίνας.

Συγκεκριμένα το 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου προς την Κίνα περιορίστηκαν στο 30% όταν το 2021, αποτελούσαν το 60%. Η διοίκηση, στην προσπάθεια της να καλύψει το κενό από την αγορά της Κίνας, μετατόπισε τις πωλήσεις της και σε άλλες χώρες, εντούτοις όμως δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα περιβάλλον, με σημαντικές αυξήσεις στα κόστη. Όπως αναφέρεται, το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 46% και επιβάρυνε το κόστος παραγωγής κατά € 1,2 εκατομμύρια. Παράλληλα, οι απότομες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών άνω του 15%, πολλαπλασίασαν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, από το 36,3% στο 31,7%.

Κατά το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων συνολικά παρουσίασαν κάμψη της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2021, ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός εντείνεται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ενώ οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων το 2022 μειώθηκαν, οι ιταλικές και οι τουρκικές εξαγωγές παρουσίασαν άνοδο. Συγκεκριμένα στα ακατέργαστα μάρμαρα η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα επηρέασε καθοριστικά τις εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων και των τριών χωρών. Ωστόσο η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με την Ιταλία και την Τουρκία.

Για το 2023, η διοίκηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, καθώς η οικονομία της θα ανακάμπτει, ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid. Ειδικότερα, η ζήτηση για ογκομάρμαρα από χώρες του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία την τριετία 2023 έως 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12%.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχεία που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου στο εξωτερικό είναι η βελτίωση των τεχνολογιών εξόρυξης, επεξεργασίας και ανάπτυξης νέων καινοτόμων μεθόδων για την καλύτερη αξιοποίηση του μαρμάρου.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, η εταιρία πρόκειται να λειτουργήσει 4 νέα λατομεία στην Ελλάδα (δύο στον Ν. Δράμας και δύο στην Λειβαδιά). Επίσης, στο ίδιο διάστημα προβλέπεται να ξεκινήσει και η εξόρυξη μαρμάρων από την επέκταση του υφιστάμενου λατομείου του Βώλακα.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας (6,4% του κύκλου εργασιών) μέσω της θυγατρικής ΙΔΕΗ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 ΜW. Παράλληλα, ο Όμιλος εμφανίζει και μια τρίτη κατηγορία δραστηριότητας, αυτή του real estate, από την οποία όμως δεν εμφανίζει έσοδα προς το παρόν, καθώς η διοίκηση αναζητά επενδυτή για την εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Συνολικά η διοίκηση αναμένει, ότι οι πωλήσεις του 2023 θα αυξηθούν κατά 12% σε σχέση με το 2022 ή αλλιώς θα φτάσουν περίπου τα € 37 εκατομμύρια. Από την πλευρά μας θα ακολουθήσουμε την πρόβλεψη της διοίκησης για τις πωλήσεις και για τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 1,5 εκατομμύρια.

Η άποψη μας για την εταιρία είναι αρνητική, λόγω της αστάθειας που παρουσιάζουν οι πωλήσεις και τα κέρδη της, κυρίως όμως, λόγω του χαμηλού βαθμού αξιοπιστίας που παρουσιάζει, διαχρονικά, η διοίκηση. Παράλληλα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα με τον καθαρό δανεισμό να αυξάνεται διαρκώς.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει αύξηση +13,8% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (31/5/2023) και από την 31/12/2022 μέχρι την 31/3/2023 βρισκόταν σε 7 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Εν τούτοις, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την τάση της μετοχής να κινείται “επιθετικά” σε ανοδικές φάσεις της αγοράς, όπως έχει αποδειχθεί και από την κίνησή της στο παρελθόν.

Δείτε τον πίνακα στοιχείων ανάλυσης εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.


 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text