Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 253 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Γενικός Δείκτης, ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών, κινείται προς τις 1.350 μονάδες. Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση, που -όπως πολλοί ισχυρίζονται-  ίσως και να καθυστέρησε. Η κίνηση αυτή, θα μπορούσε να είχε γίνει κατά το 2019, ή ακόμη και κατά το 2020, εάν δε μεσολαβούσε η πανδημία.

Όμως, δεν έχει σημασία. Γίνεται τώρα. Και γίνεται, στη βάση μιας πιο ισχυρής οικονομίας, καλύτερων επιχειρηματικών κερδών και θετικών προοπτικών εξέλιξης του ΑΕΠ, κατά τα επόμενα χρόνια, σε μια οικονομία της οποίας, η πιστοληπτική αξιολόγηση -όπως αναμένεται- θα αναβαθμιστεί και σε ένα χρηματιστήριο, που θα μπορεί πλέον να επανέλθει στην κατηγορία της “ώριμης” αγοράς.

Και, μετά τις 1.350 μονάδες, όταν κάποια στιγμή ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει και τις 1.369,56 μονάδες (η τιμή του στις 18/3/2014, η οποία ήταν και η υψηλότερη τιμή κατά την περίοδο της Κυβέρνησης Σαμαρά), τότε θα έχει βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την 11/5/2011. Η χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται σε φάση που ξεπερνάει πλέον, το κακό παρελθόν της.

 

****

 

“Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν στην πλημμυρίδα”. Τη ρήση αυτή, τη χρησιμοποιούμε συχνά, ακριβώς επειδή εκφράζει μια πραγματικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, την οποία θα πρέπει να μάθετε και να αποδεχτείτε. Το βλέπουμε να συμβαίνει και αυτές τις μέρες, σε μια σειρά από μετοχές που, είτε ήταν “ξεχασμένες”, είτε “είχαν μείνει πίσω”.

 

****

 

Συμφέρει να “κυνηγούμε” τις μετοχές που νομίζουμε ότι “έχουν μείνει πίσω”; Μπορεί να συμφέρει όσους νομίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν τις μετοχές και που νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν το timing για την τοποθέτηση και μετά για τη ρευστοποίησή τους. Όμως, αυτό δε μπορεί να συμβαίνει πάντα, ενώ ενέχει σημαντικό κίνδυνο.

Από την πλευρά μας, σταθερά απαντούμε πως όχι, δε συμφέρει. Τουλάχιστον με βάση τη δική μας φιλοσοφία επενδύσεων. Δε συμφέρει επειδή: α) απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, β) είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το σωστό timing, ακόμη και γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν γνωστούς στην αγορά, ή “μεγάλα αυτιά” που ακούν τα πάντα, αφού τα σενάρια αυτά, πιο πολλές φορές καταρρίπτονται παρά επιτυγχάνουν, γ) η δουλειά αυτή έχει τεράστιο άγχος και πολλές απογοητεύσεις.

 

****

 

Παράλληλα, όσοι ζήσαμε την καταστροφή των δύο προηγούμενων δεκαετιών, θα πρέπει να έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να κερδίζει κάποιος στη χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς να αναλαμβάνει μεγάλο κίνδυνο. Παράλληλα, θα πρέπει επίσης να έχει αντιληφθεί ότι, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν το κέρδος από μία τοποθέτηση είναι 20%, ενώ σε κάποια άλλη είναι 25%.

Τα ζητούμενα από τη δραστηριοποίησή μας στο χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων, πρέπει να είναι (με την παρακάτω ιεράρχηση): α) Να μη χάσουμε. Είναι το πιο βασικό. Επειδή αν χάσουμε, δε θα έχουμε κεφάλαιο, ενώ θα έχουμε απογοητευθεί, με αποτέλεσμα να αποκλείσουμε από τις δραστηριότητές μας έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο, ο οποίος, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. β) Να κερδίσουμε, έστω και λίγο. Αν κερδίσουμε, θα έχουμε την ικανοποίηση από τη συμμετοχή μας στο χώρο, θα έχουμε αποκτήσει εμπειρίες και θα έχουμε αυξημένο κεφάλαιο για να χρησιμοποιήσουμε, σε νέες τοποθετήσεις στο μέλλον. γ) Να μάθουμε να κερδίζουμε διαρκώς. Έστω και από λίγο κάθε φορά. Η ζωή είναι μεγάλη και το χρηματιστήριο, κάθε τόσο δίνει ευκαιρίες. Να μάθουμε να τις εκμεταλλευόμαστε, χωρίς ρίσκο, ώστε κάθε φορά να κερδίζουμε και να αυξάνουμε το κεφάλαιό μας. Πάντα θα  υπάρχει μια ευκαιρία στο μέλλον και κάποια στιγμή, σε κάποια κατάσταση “χρηματιστηριακής παράνοιας”, θα έχουμε και επαρκές κεφάλαιο, αλλά και γνώση να την εκμεταλλευτούμε.

 

****

 

Μόλις τριάντα τρεις (33) εταιρίες δημοσίευσαν οικονομικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο της χρήσης. Μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι επαρκής για να υπάρξει μια γενικότερη αντίληψη για την εξέλιξη της πορείας των εισηγμένων επιχειρήσεων, όμως, η κατάσταση αυτή δε χαρακτηρίζει ένα χρηματιστήριο, το οποίο φιλοδοξεί να επανενταχθεί στην ομάδα των “ώριμων χρηματιστηριακών αγορών” και μάλιστα από το επόμενο έτος.

Κατά την άποψή μας, είναι απαραίτητο, να επανέλθει η υποχρέωση των εταιριών για τη δημοσίευση, τουλάχιστον των βασικών, οικονομικών μεγεθών, για το α’ και το γ’ τρίμηνο της χρήσης -όπως γινόταν στα χρόνια της πανδημίας. Αυτό, θα βοηθήσει το μεγάλο όγκο των επενδυτών που, σταδιακά έρχονται -ή και επανέρχονται- στο Χρηματιστήριο και θα συμβάλλει στην αποφυγή της επανάληψης των τραγικών καταστάσεων που βίωσε ο χώρος στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

 

****

 

Θεαματική η κίνηση των τραπεζικών μετοχών, από την αρχή του έτους. Κατά την άποψή μας, πέραν από την επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης της αγοράς (ήταν γνωστό ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει βιώσιμη ανοδική κίνηση, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών), η άνοδος των τραπεζικών μετοχών θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα και θα είναι από τις βασικές μετοχές που θα προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά.

Από την αρχή του έτους, τα κέρδη είναι εντυπωσιακά και -για όλες τις τραπεζικές μετοχές- υψηλότερα απ’ αυτά του Γενικού Δείκτη. Με βάση τις τιμές της 6/6/2023, από την αρχή του έτους, υπολογίζονται ως εξής: ΠΕΙΡ: +100,4%, ΕΤΕ: +61,2%, ΑΛΦΑ: +47,7% και ΕΥΡΩΒ: +42,1%.

 

Οι μεταξύ τους διαφορές, εμφανίζονται μεγάλες, λόγω της χρονικής στιγμής που λαμβάνεται ως βάση. Εξεταζόμενες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι μεταξύ τους διαφορές είναι μικρότερες. Κατά την άποψή μας δε, μεσοπρόθεσμα, για τέσσερις εταιρίες που δραστηριοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο κλάδο, δε μπορούν να υπάρξουν διαφορές μεγαλύτερες του 15% ή 20%.

 

 

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

 

****

 

Πλούσια σε σχέδια, σε μεγάλα λόγια και σε υποσχέσεις, αλλά φτωχή σε πράξεις, σε πωλήσεις, σε κέρδη και -κυρίως- σε ίδια κεφάλαια η ΙΝΛΟΤ, αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ως “ένας κορυφαίος παίκτη στην παγκόσμια αγορά παιγνίων”, όμως το κύριο πρόβλημά της είναι το θα αποπληρώσει, ή το πώς θα “χειριστεί” (sic), το ομολογιακό της που λήγει το 2024. Οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τις συναλλαγές στην κατηγορία επιτήρησης του Χρηματιστηρίου, θα δώσει ακόμη μία “βολή” στην ταλαιπωρημένη μετοχή, ίσως την τελευταία.

 

****

 

Διαβάζουμε ότι το ΔΣ της DIMAND, εισηγείται νέα επαναγορά 150 χιλιάδων μετοχών, κατά τους επόμενους μήνες, σε εύρος τιμών μεταξύ € 10 και € 20. Οι μετοχές αυτές, θα διανεμηθούν, δωρεάν, σε μέλη του ΔΣ, μέχρι την 30 Ιουνίου 2024. Κατά την άποψή μας, αυτό συνιστά μία τεράστια κατάχρηση δικαιώματος και μία απόλυτη ύβρη κατά των μετόχων της εταιρία, αλλά και κατά του χρηματιστηριακού χώρου γενικότερα. Δυστυχώς όμως, στη χώρα μας, απουσιάζει ο θεσμός των ενώσεων μετόχων. Είναι μία έλλειψη που στοίχισε στο χώρο, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και που, κατά τα φαινόμενα, θα στοιχίσει και στα χρόνια που έρχονται.

 

****

 

Είναι θέμα λίγων ημερών, η τιμή της μετοχής της Intrakat (ΙΝΚΑΤ) να ξεπεράσει την τιμή της (πρώην) μητρικής της Intracom (ΙΝΤΚΑ). Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 6/6/2023, η τιμή της ΙΝΚΑΤ βρισκόταν στα € 1,87 και η τιμή της ΙΝΤΚΑ, στα € 1,93. Η εξέλιξη αυτή, για τους παλαιότερους που θυμούνται τις μέρες που η Intracom ήταν ένας τεχνολογικός, τηλεπικοινωνιακός και χρηματιστηριακός κολοσσός (και που -ορθά ή καθ’ υπερβολή, δε γνωρίζουμε- αναφερόταν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης “έριχνε” κυβερνήσεις), ίσως προκαλεί μια έκπληξη. Όμως, μας δείχνει ότι, η ζωή και η χρηματιστηριακή αγορά εξελίσσονται και ότι, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε στη ζωή, αλλά ούτε και σ’ αυτό το χώρο. Σήμερα, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποχωρεί από το επιχειρηματικό στερέωμα και μια άλλη ομάδα επιχειρηματιών, ανεβαίνει, μέσω της θυγατρικής που αυτός είχε ιδρύσει. Μέλημα, αλλά και ζητούμενο, από τον επιμελή επενδυτή είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μπορεί να “δει” πού και πώς αυτές θα καταλήξουν, στο μέλλον.

 

****

 

Είμαστε θετικοί στο διαχωρισμό που -κατά τα φαινόμενα- θα υπάρξει στη Lamda Development, μεταξύ των Malls και της δραστηριοποίησης στο Ελληνικό. Η εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων, είναι μία σαφής και ξεκάθαρη δραστηριοποίηση, η οποία, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να εμφανίζει σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά, το έργο στο Ελληνικό, είναι ακόμη ασαφές, στο τελικό του μέγεθος, στους χρόνους και στην ικανότητά του να δημιουργεί κέρδη. Όταν ολοκληρωθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία του, θα έχουμε όλο το χρόνο να το εξετάσουμε. Προς το παρόν όμως, η Lamda έχει μία πολύ θετική και κερδοφόρο δραστηριότητα (τα εμπορικά κέντρα), τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί. Βεβαίως, ο διαχωρισμός και η αυτόνομη είσοδος των Malls στο Χρηματιστήριο, θα δώσει στη (μητρική) εταιρία έσοδα, για να τα χρησιμοποιήσει στο έργο του Ελληνικού.

 

****

 

Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, θέτει υψηλότερες τιμές στόχους για τις Autohellas Μοτοδυναμική. Η πρώτη πλέον ανήκει στον FTSE 25, όμως η δεύτερη δεν είναι καν στον Mid Cap. Ειδικότερα, για την Autohellas η ΑΧΕ δίνει τιμή στόχο τα 18 ευρώ, ενώ για την Μοτοδυναμική τα 4,80 ευρώ.

 

****

 

Κατά τη διάρκεια της τακτικής αναθεώρησης των χρηματιστηριακών δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφασίστηκαν αλλαγές στη σύνθεσή τους: Στο Γενικό Δείκτη προστέθηκαν οι Dimand, Μπλε Κέδρος, Lavipharm, Κλουκίνας, Flexopack και Βιοκαρπέτ, ενώ διεγράφησαν οι Centric, Εκτέρ, Loulis Food, Revoil, Κέκροψ και MIG. Στον FTSE 25, επιλαχούσες μετοχές είναι οι ΟΛΠ, Epsilon Net, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Intrakat και ΕΧΑΕ. Στο δείκτη Mid Cap εισάγεται πλέον ο ΟΛΠ, ενώ επιλαχούσες είναι οι Μπλε Κέδρος, Μοτοδυναμική, Έλτον, Lavipharm και Ικτίνος. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

 

****

 

Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που θα διαθέσει στη φετινή χρήση για μέρισμα η AustriaCard (πρώην Inform Λύκος) όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, ποσό που προφανώς οδηγεί σε ένα μικρό μέρισμα. Για το 2024, προσέθεσαν, ο στόχος είναι να διανεμηθεί για μέρισμα ποσό ύψους 3-4 εκατ. και να υιοθετηθεί για τα επόμενα χρόνια μερισματική πολιτική διανομής 20% έως 30% των ετήσιων κερδών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποια εξαγορά που θα απαιτήσει κεφάλαια.


****

 

Ανοδικές φάσεις, όπως αυτή που εισερχόμαστε, είναι η “χαρά των λόμπι”. Τα βλέπουμε να δραστηριοποιούνται σε σελίδες στο Facebook, ή σε σελίδες διαλόγου σε διάφορα χρηματιστηριακά sites -πιθανότατα και αλλού, απλά δε το γνωρίζουμε. Και συζητούν για απίστευτες μετοχές και λένε απίθανα πράγματα. Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση του κύκλου, ενώ και το Χρηματιστήριο έχει κάνει καλή δουλειά και έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, από “περίεργες” μετοχές. Όμως, όσο θα ανεβαίνουν οι τιμές, θα βλέπουμε τις μετοχές “ζόμπι” να ξυπνούν και να θεριεύουν. Έτσι συμβαίνει πάντα, δε μπορούμε να το αλλάξουμε. Όμως, θέλει προσοχή.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text