Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Attica - Παγκρήτια: Το σχέδιο για προσωπικό και δίκτυο

Attica - Παγκρήτια: Το σχέδιο για προσωπικό και δίκτυο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Attica - Παγκρήτια: Το σχέδιο για προσωπικό και δίκτυο

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το project της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτια, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον καταληκτικό στόχο για την ολοκλήρωσή του.

Σημαντική παράμετρος για την "επόμενη ημέρα" της ενιαίας, συγχωνευμένης τράπεζας είναι το μέγεθος του δικτύου και του προσωπικού, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το "συμμάζεμα" των λειτουργικών εξόδων που αποτελεί ήδη προτεραιότητα για στα δύο ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η κρίσιμη έκθεση της BDRS από την οποία θα προκύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ένταξη των δύο "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή 3.

Επιπλέον, θα προσδιοριστούν τα κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το business plan της ενιαίας τράπεζας, το οποίο προβλέπει εκσυγχρονισμό υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογική αναβάθμιση και ταυτόχρονα εξορθολογισμό κόστους.

Διατήρηση του δικτύου

Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο της νέας τράπεζας, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο σχεδιασμός δεν προβλέπει κατάργηση καταστημάτων καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική επικάλυψη μεταξύ των δύο δικτύων. Πλέον, μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, η Παγκρήτια αριθμεί 63 καταστήματα.

Το δίκτυό της εκτείνεται στους βασικούς άξονες των Περιφερειών Κρήτης, Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου, διατηρώντας παράλληλα παρουσία στη Μήλο, τη Ρόδο και τη Χίο. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινίασε νέο κατάστημα στην Τρίπολη – το τρίτο που λειτουργεί στην Πελοπόννησο μετά την Πάτρα και την Καλαμάτα.

H Attica Bank, μετά από την εκτεταμένη αναδιάρθρωση του δικτύου της υπό τη διοίκηση της Ελένης Βρεττού, αριθμεί πλέον 37 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το business plan της νέας τράπεζας προβλέπει διατήρηση των 100 καταστημάτων με ενδεχόμενη την κατάργηση ελάχιστων μόνο.

Δραστική μείωση προσωπικού

Δεν ισχύει το ίδιο και με το προσωπικό, όπου η ένωση των δύο τραπεζών θα οδηγήσει σε μεγάλο πλεόνασμα. Ήδη, με την απορρόφηση της HSBC προστέθηκαν στο προσωπικό της Παγκρήτιας 250 άτομα -αν και καταγράφονται διαρκώς αποχωρήσεις- ενώ προστέθηκαν με την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας προστέθηκαν επιπλέον άτομα. Πλέον, το προσωπικό της Παγκρήτιας ανέρχεται σε 900 άτομα περίπου.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Attica Bank είναι πιο περιορισμένο από την Παγκρήτια καθώς, στο τέλος του 2023, αριθμούσε 568 άτομα. Σημειώνεται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δραστικών προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία διετία.

Ωστόσο, μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών -που αθροίζουν συνολικά περί τους 1.500 εργαζομένους- θα απαιτηθεί περαιτέρω, σημαντική μείωση του προσωπικού η οποία θα επιτευχθεί μέσα από γενναία προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, τα οποία συνεπάγονται και σημαντικό λειτουργικό κόστος για τη νέα τράπεζα.

Εξάλλου, στόχος όλων των εγχώριων τραπεζών είναι πλέον, πέραν του εξορθολογισμού του δικτύου τους, η ανανέωση του προσωπικού τους με στόχο τον εμπλουτισμό του με νέες δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Βάσω Αγγελέτου

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text