Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Β. Ψάλτης - Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία - Στο τραπέζι και εξαγορές

Β. Ψάλτης - Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία - Στο τραπέζι και εξαγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Β. Ψάλτης - Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία - Στο τραπέζι και εξαγορές

Οι UniCredit και Alpha Bank εστιάζουν στην ανάπτυξή τους στην Ρουμανία, εξετάζοντας και ενδεχόμενες εξαγορές από κοινού, ανέφεραν οι CEO των δύο τραπεζών, Αντρέα Ορσέλ και Βασίλης Ψάλτης σε κοινή τους συνέντευξη στο Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του πρακτορείο έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας του ως CEO της UniCredit, ο Αντρέα Ορσέλ κάθεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο, γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Η σύμπραξη με την Alpha Bank πηγαίνει καλά και η συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ευρύτερο από την εμπορική συμφωνία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών που είχε αρχικά σχεδιαστεί, σημειώνει το Bloomberg. Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά, τα δύο groups δεν αποκλείεται να συνεργαστούν ακόμα και για μία εξαγορά στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών τους, δήλωσε ο Ορσέλ σε κοινή συνέντευξη με τον CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

"Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί", ανέφερε ο κ. Ορσέλ στη συνέντευξη το απόγευμα της Πέμπτης. "Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές".

Για τον κ. Ορσέλ, έναν άριστο διαπραγματευτή, η σύμπραξη με την Alpha Bank είναι αναμφίβολα μία από τις μικρότερες σε αξία συναλλαγές της καριέρας του. Όμως, αναδεικνύει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μία εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές σχέδιο για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση συχνά στέκονται εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες. Γεννημένη από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η στρατηγική συμφωνία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μία συνεργασία που, σύμφωνα με τον Ορσέλ, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποκομίσει αξία ενώ παράλληλα διατηρεί την επένδυσή της σε μια μεγαλύτερη πλέον τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

"Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά", είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί "από κοινού".

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το 9% των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της θυγατρική στη χώρα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συνάψει συνεργασία για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική θυγατρική και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευμένης νέας τράπεζας.

"Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτή τη συμφωνία", ανέφερε ο κ. Ορσέλ, χαρακτηρίζοντας την αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Alpha ως "πιλότο" για νέες αγορές στις οποίες δεν ανταγωνίζεται άμεσα κάποια άλλη τράπεζα.

"Μπορεί να υπάρξουν και άλλες αγορές στην κεντρική Ανατολική Ευρώπη στις οποίες μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε άμεσα. Εάν μπορώ να το επαναλάβω με εταίρους που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω". Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, που διατηρούν πολυετή γνωριμία, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο workshop με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαμόρφωση κοινής ατζέντας. Ο κ. Ψάλτης βρέθηκε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 στελεχών του ενώ στις συνεδριάσεις της κοινής συντονιστικής επιτροπής, σχεδίασαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μία συνάντηση προγραμματίζεται για το καλοκαίρι στην Αθήνα.

"Ενώ είμαστε προφανώς ο μικρότερος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο κ. Ψάλτης, η UniCredit "μας αντιμετωπίζει ως ίσους", ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. "Αυτό προφανώς κινητοποιεί περαιτέρω τις ομάδες μας", ανέφερε.

Και οι δύο managers παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Ο Ορσέλ επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha Bank και ο Ψάλτης

υποστήριξε ότι "σαφώς αυτή η δομή, ως έχει τώρα, είναι πολύ συνεκτική".

"Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή τη συμφωνία, βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εάν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να το πετύχουμε", είπε o CEO της Alpha Bank.

Η συμφωνία θα αποφέρει πρόσθετα καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων για την UniCredit από το 2026, τα περισσότερα εκ των οποίων "από το ρουμανικό σκέλος", ανέφερε ο κ. Ορσέλ. Ο αντίκτυπος της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα φανεί ήδη από το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο CEOs δήλωσαν βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να συμπεριλάβει τους τομείς των πληρωμών, τη συναλλακτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές.

"Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στη συμβουλευτική τραπεζική ή στις αγορές κεφαλαίων, οι δύο Όμιλοι θα είναι ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με βάση κοινή στοχοθεσία, διευρύνοντας το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορούμε να συν-επενδύσουμε", δήλωσε ο κ. Ορσέλ.

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πωλεί τα προϊόντα της στους πελάτες της  Alpha Bank και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha Βank, η οποία έχει στο πελατολόγιό της περίπου το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εταίρου "ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τις εταιρείες αυτές", δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text