Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η χρηματιστηριακή αγορά χάνει τη βραχυχρόνια δυναμική της

Η χρηματιστηριακή αγορά χάνει τη βραχυχρόνια δυναμική της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας; Δεν τολμώ να σκεφθώ τί θα μπορούσε να γίνει εάν δεν πετύχει... Και για το λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι ...θα πετύχει! Μπορεί να συμμετάσχουν ακόμη και μετά από αμοιβή, μετά από υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δε θα μάθουμε ποτέ, ή μπορεί να συμμετάσχουν ακόμη και ...πεθαμένοι, αλλά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, θα πετύχει!


Όμως, θα έχει πετύχει στην πραγματικότητα; Αυτό μπορούμε να το απαντήσουμε από σήμερα. Όχι. Η όλη εξέλιξη είναι μία οικτρή αποτυχία. Μία αποτυχία η οποία θα σημαδεύει την Τράπεζα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, για αρκετά χρόνια.


Το “βαρίδι” που λέγεται “αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας” ταλαιπώρησε και σήμερα τη χρηματιστηριακή αγορά και την οδήγησε σε νέα (ευτυχώς ήπια) πτώση, η οποία διατηρεί επιφυλακτική την ψυχολογία και το Γενικό Δείκτη σε επικίνδυνα σημεία.

Εκτίμησή μας είναι ότι, για να δούμε καλύτερα την πορεία της αγοράς, αλλά και τις προοπτικές της, κυρίως μετά τη λήξη της περιπέτειας των ανακεφαλαιοποιήσεων, θα πρέπει -σε καθημερινή βάση- να εξετάζουμε πιο προσεκτικά και την πορεία του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM, ο οποίος, επί αρκετούς μήνες τώρα, έχει μία εξέλιξη αρκετά καλύτερη του Γενικού Δείκτη. Βεβαίως, οι μετοχές του δείκτη αυτού, δεν προσελκύουν μεγάλους όγκους κεφαλαίων από το εξωτερικό, εν τούτοις όμως δείχνει το επίπεδο της “υγείας” των ελληνικών επιχειρήσεων και είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, πολλοί από τους επιχειρηματίες εταιριών που βρίσκονται σ’ αυτό το δείκτη, συμμετέχουν τις ημέρες αυτές στο Greek Investment Forum της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη και έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων funds.





Εξακολουθούμε να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Η κίνηση της αγοράς δε μας έχει δείξει ότι “ελοχεύει” κάτι χειρότερο κατά τις επόμενες μέρες. Εκτός εάν τελικά διαψευσθούμε και υπάρξει αρνητική ανακοίνωση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι προφανές ότι το θετικό momentum που υπήρξε τον προηγούμενο μήνα -και το οποίο μεθοδεύτηκε και από την Κυβέρνηση- έχει χάσει τη δυναμική του και ότι, επανέρχονται οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα της οικονομίας να ξεφύγει από την κρίση που τη μαστίζει.

Χρειάζονται κινήσεις ή ειδήσεις βελτίωσης του κλίματος. Με την ψυχολογία να επιβαρύνεται στην αγορά, οι επόμενες μέρες μπορεί να είναι δύσκολες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text