Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και ο κ. Τσίπρας

Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και ο κ. Τσίπρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και ο κ. Τσίπρας

Από την προσεχή Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και “επισήμως” σε φάση αποπληθωρισμού. Ήδη, η σημερινή ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού στη Γερμανία έδειξε ότι οι τιμές, κατά το μήνα Δεκέμβριο, αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 0,1%, έναντι 0,5% του Νοεμβρίου. Αυτή είναι η χαμηλότερη ένδειξη από το 2009, όταν και η Γερμανία είχε βρεθεί στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο δείκτης πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη αναμένεται να δείξει υποχώρηση των τιμών κατά -0,1% στον Δεκέμβριο, έναντι ανόδου 0,3% κατά το Νοέμβριο.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι αυτό είναι το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης -και γ' αυτό άλλωστε υποχωρούν τόσο έντονα σήμερα- και όχι το τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, εφ' όσον κερδίσουν τις εκλογές στην Ελλάδα. Γνωρίζουν επίσης ότι οι υστερικές κραυγές που προβάλλονται από τα διάφορα γερμανικά έντυπα, έχουν ως σκοπό αφ' ενός μεν να εκφοβίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους και αφετέρου να δείξουν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα δεινά που τους περιμένουν σε περίπτωση που “πάρει κεφάλι” στην Ευρώπη, η ανυπάκουη Αριστερά.
 
Όμως, τί θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο;

Μία “ανυπάκουη αριστερά” που βγαίνει στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συντάξεις, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα κοινωνικά πιο δίκαιο κράτος, ή μία “στρατικοποιημένη δεξιά” που βγαίνει στους δρόμους για να εκφοβίσει, να κυνηγήσει και να καταστρέψει κάθε τί το διαφορετικό ή το μη αρεστό;
 
Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η πολιτική που ακολουθείται, μία πολιτική που -αποδεδειγμένα πλέον- προκαλεί όξυνση της ύφεσης και κοινωνική αναστάτωση και η οποία φέρνει τον κοινωνικό εξτρεμισμό στο προσκήνιο.
 
Ναι, μετά τη μετατόπιση του ελληνικού χρέους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως μετά την αλλαγή του δικαίου που το διέπει (το χρέος πλέον διέπεται από το βρετανικό δίκαιο, ενώ μέχρι το 2012 διεπόταν από το ελληνικό), μία ελληνική χρεοκοπία δε συνιστά κάποια σοβαρή απειλή για το ευρωπαϊκό νομισματικό ή τραπεζικό σύστημα. Όμως, οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ, παραβλέπουν, ή αδυνατούν να δουν ότι ο “κίνδυνος μετάδοσης” της κρίσης σήμερα δεν είναι χρηματοοικονομικός, αλλά κυρίως κοινωνικός.
 
Έχει κανείς την εντύπωση ότι, μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (μία “άδικη” έξοδος από μία “άδικη” νομισματική ένωση) θα αφήσει αλώβητο το πολιτικό πεδίο στην Ευρώπη; Μπορεί κάποιος να φανταστεί -ιδίως σήμερα που η Ευρώπη έχει κτυπηθεί από τη χειρότερη μορφή οικονομικής ύφεσης- ότι μπορούν να επιβιώσουν οι κυβερνήσεις του νότου, ή ακόμη και της Γαλλίας; Έχουμε άραγε καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η απειλή του Εθνικού Μετώπου της κας Λεπέν, η οποία απειλεί ευθέως ότι θα βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωζώνη και ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
 
Όχι, το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ο αυταρχισμός της Γερμανίας και η αδυναμία των θεσμικών οργάνων της Ένωσης να ορθώσουν τη δική τους φωνή. Ο κ. Τσίπρας και η πολιτική αλλαγή που θα μπορούσε να απλωθεί -ως αίτημα- σε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο, μπορεί τελικά να είναι η λύση. Λύση για μία πιο ομαλή μετάβαση στη νέα θέση της (γηρασμένης) Ευρώπης στο (νέο) παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

2008-2014: Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης


www.eurocapital.gr

 

 

Γιάννης Σιάτρας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text