Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η πολιτική ρευστότητα συνιστά "βαρίδιο" για την πορεία του Γενικού Δείκτη

Η πολιτική ρευστότητα συνιστά "βαρίδιο" για την πορεία του Γενικού Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά την αφομοίωση της ανόδου που σημειώθηκε μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, η  χρηματιστηριακή αγορά δείχνει σταθεροποιημένη και έτοιμη να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, εφ’ όσον το επιτρέψουν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,73% φθάνοντας στις 566,67. Παρά και τη σημερινή άνοδο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα κατά 11,4% από την αρχή του έτους.

Η αγορά δεν περιμένει κάτι άλλο από ένα θετικό μήνυμα στην οικονομία και μία ένδειξη σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης. Ένα θετικό μήνυμα θα μπορούσε να είναι η –προσδοκόμενη- θετική αξιολόγηση της οικονομίας από την πλευρά των δανειστών, η οποία θα πρέπει να αναμένεται στο 3ο δεκαήμερο του Απριλίου.

Υπό κανονικές συνθήκες, μία τέτοια εξέλιξη θα αρκούσε για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί έντονα ανοδικά και να μπει και πάλι σε ένα ικανοποιητικά ανοδικό κανάλι. Όμως, οι διαρκείς αποτυχίες της Κυβέρνησης, αλλά και η απώλεια της εμπιστοσύνης προς αυτήν, όχι μόνον από τον οικονομικό κόσμο, αλλά και από το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, περιορίζει πλέον τις προσδοκίες, οι οποίες φυσιολογικά δημιουργούνταν μετά από 8 χρόνια διαρκούς ύφεσης.

Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Και τελικά, αποδεικνύεται πως μόνον η επίλυση του προβλήματος αυτή θα μπορέσει να δώσει κίνηση στους μηχανισμούς της οικονομίας και στις προεξοφλητικές δυνάμεις του Χρηματιστηρίου. Όμως, κατά τα φαινόμενα, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας, καθώς δε μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από εκλογές, θα πρέπει να συμβεί μέσα από μία διαδικασία κυβερνητικής ανασύνθεσης, κάτι που –τουλάχιστον προς το παρόν- δε φαίνεται εύκολο να συμβεί.

 

Στις αγορές του εξωτερικού, παρατηρείται μία σχετική ηρεμία, με ήπιες διακυμάνσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν προοιωνίζονται κάτι θετικό ή αρνητικό. Η άποψή μας βεβαίως παραμένει σταθερή ότι οι πιθανότητες να είναι το 2016 ένα «ταραγμένο» έτος για τις διεθνείς αγορές, είναι υψηλές, καθώς τα σύννεφα πολλών ανισορροπιών δείχνουν να συσωρεύονται.

 

Στρατηγική: Εξακολουθούμε να διατηρούμαστε έξω από την αγορά, ενώ έχουμε υπ’ όψη μας ότι ενδέχεται να υπάρξει «σήμα εισόδου» σ’ αυτή, κατά τον επόμενο μήνα, ή στις αρχές Μαΐου. Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και σε καθημερινή βάση.

Ως γνωστό, η απόφασή μας για την είσοδό μας στην αγορά θα κριθεί από την πορεία του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών του Γενικού Δείκτη, ο οποίος άλλωστε είχε έγκαιρα και πετυχημένα δώσει το προηγούμενο σήμα «εξόδου» στις αρχές Ιουλίου του 2014.

 Σήμερα, ο ΚΜΟ – 200 ημερών βρίσκεται στις 648,28 μονάδες και εξακολουθεί να υποχωρεί με ρυθμό 1,5 μονάδες την ημέρα. Ο δείκτης βρίσκεται κατά 14,4% πάνω από το Γενικό Δείκτη (με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη). Όταν ο Δείκτης ΚΜΟ 200 βρίσκεται κατά 10% πάνω ή κάτω από την τιμή του Γενικού Δείκτη, σημαίνει ότι βρίσκεται σε φάση που θα πρέπει να τον παρακολουθούμε «στενά».


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text