Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των ΔΕΚΟ από το Δημόσιο

Αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των ΔΕΚΟ από το Δημόσιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των ΔΕΚΟ από το Δημόσιο

Από τον Ηλία Μπέλλο.   Τη χαλάρωση του ασφυκτικού ελέγχου του Δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες αυτό διατηρεί πλειοψηφική ή άλλη συμμετοχή, βάζουν οι δανειστές με την τρίτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση πιέζεται έτσι να ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις της μεταξύ των οποίων και η πραγματική ενεργοποίηση του υπερταμείου. Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο μελών της όσο και συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων στις περί ου ο λόγος επιχειρήσεις. Αντιδράσεις τις οποίες γεννά ο de facto «απογαλακτισμός» τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό, αφού οι εταιρείες, οι διοικήσεις τους, οι αποφάσεις τους, η υλοποίηση των business plan αλλά και η στρατηγική τοποθέτηση στην αγορά, όπως και η ευρύτερη στελέχωσή τους θα παρακολουθούνται από το «υπερταμείο» στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και ξένοι παρατηρητές από τους πιστωτές που επιπλέον διαθέτουν βέτο. Αρα, δεν θα μπορεί ο εκάστοτε υπουργός ή η εκάστοτε κυβέρνηση να τις χρησιμοποιεί για ίδιον πολιτικό όφελος, όπως η τακτοποίηση ημετέρων στη διοίκησή τους αλλά και οι πελατειακές προσλήψεις εν γένει.

Είναι ενδεικτικό πως το υπερταμείο, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προχωρεί άμεσα στην πρόσληψη οίκου που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ), η οποία εφεξής θα είναι η holding πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων. Η ΕΕΣΥΠ δημοσίευσε χθες, Τέταρτη, πρόσκληση υποβολής προσφορών υποψηφίων συμβούλων με προθεσμία την 6η Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας έτσι το ευαίσθητο πολιτικά και κρίσιμο οικονομικά κεφάλαιο αξιοποίησης των ΔΕΚΟ και των συμμετοχών του Δημοσίου.

Στην ΕΔΗΣ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας τελεί υπό επιλογή και αναμένεται έτσι να συγκροτηθεί σε σώμα τον επόμενο μήνα, έχουν μεταφερθεί οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές των ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο), Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (διώρυγα της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (κεντρική αγορά του Ρέντη), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).

Η ΕΔΗΣ θα προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων αυτών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας, βέλτιστων εταιρικών πρακτικών και των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ, αναφέρει η προκήρυξη και ο νόμος σύστασής της.

Με βάση τον δεύτερο νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από πέρυσι τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, η ΕΕΣΥΠ και οι θυγατρικές της (ΕΔΗΣ αλλά και ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και Τ.Χ.) μπορούν να μετέρχονται «όλες τις μεθόδους» που κρίνονται κατάλληλες προκειμένου να αυξάνουν την αξία και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι μέθοδοι αυτές, λέει ο νόμος, μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, μίσθωση περιουσιακών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, ανάθεση της διαχείρισης, τιτλοποίηση απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικών τραπεζών και της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Ο σύμβουλος που θα προσλάβει τώρα το υπερταμείο καλείται εντός τριών μηνών να «δημιουργήσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΔΗΣ και των συμμετοχών που διατηρεί σε δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους (διαχείριση χαρτοφυλακίου), βελτίωση αποδοτικότητας των λειτουργιών τους και αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου μακροπρόθεσμα». Οπως επίσης να καταρτίσει «Ανάλυση Δυνατών και Αδύνατων Σημείων», «Ευκαιριών και Απειλών» (SWOT Analysis), και «Ανάλυση Παραγόντων Κινδύνου» (Risk Factor Analysis).

Ο σύμβουλος του υπερταμείου για την ΕΔΗΣ αναμένεται να παρέχει και υπηρεσίες ανάλυσης των τάσεων που επικρατούν, των ευκαιριών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, αλλά και οι αντίστοιχοι κλάδοι δραστηριότητας που υπάγονται στην ΕΔΗΣ, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τον ανταγωνισμό, την τεχνολογία και την καινοτομία, το ανθρώπινο δυναμικό, τα περιβαλλοντικά θέματα κ.λπ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text