Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Φόβος στις αγορές: η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην ιστορία του Volatility Index (VIX)

Φόβος στις αγορές: η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην ιστορία του Volatility Index (VIX)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη δεύτερη υψηλότερη τιμή του από το 1990, δηλαδή από τότε που αναπροσαρμόσθηκε στη σημερινή του μορφή, έφθασε σήμερα το πρωί ο δείκτης VIX (Volatility Index) του Χρηματιστηρίου Παραγώγων του Σικάγου (Chicago Board of Trade).

Ο δείκτης VIX, ο οποίος συχνά αποκαλείται και ως "δείκτης του φόβου", μας δείχνει το επίπεδο της "μεταβλητότητας" ή της "νευρικότητας" των αμερικανικών αγορών (ουσιαστικά, μας δείχνει την αναμενόμενη μεταβλητότητα στις τιμές των options επί του δείκτη S&P - 500), ξεπέρασε σήμερα την τιμή των 50 μονάδων. Η εξέλιξη αυτή εκφράζει τη μεγάλη "νευρικότητα" που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές.

Στην πράξη, συνδέουμε τις υψηλές τιμές του VIX με μία πτωτική φάση των αγορών. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, αφού ο VIX δείχνει το επίπεδο της μεταβλητότητας, δηλαδή καταδεικνύει “βίαιες διακυμάνσεις”. Στην πράξη, η άνοδος των αγορών συντελείται με αργό τρόπο μέσα στον χρόνο. Οι πτώσεις είναι που συνήθως συντελούνται με γρήγορο τρόπο και με “βίαιες διακυμάνσεις”. Έτσι, έχει επικρατήσει να θεωρούνται οι υψηλές τιμές του VIX ως περιγράφουσες ένα έντονα πτωτικό περιβάλλον.

Σημειώνουμε ότι, το Σεπτέμβριο του 2008, κατά τις ημέρες της πτώχευσης της τράπεζας Lehman, η τιμή του δείκτη είχε εκτοξευθεί στην τιμή των 80 και αποτελούσε τη μεγαλύτερη τιμή που είχε ποτέ καταγραφεί. Όπως κάποιοι θυμούνται, τις ημέρες εκείνες σημειώνονταν τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές των δεικτών σε όλο το κόσμο.

Από το 1990, η μέση (αριθμητική) τιμή του δείκτη είναι 19,2. Κατά την τελευταία τριετία, η μέση τιμή του βρίσκεται στις 13,0 μονάδες. Κατά τα τελευταία 9 χρόνια που διαρκεί η μέχρι σήμερα ανοδική φάση των χρηματιστηριακών αγορών, η τιμή του VIX συνήθως κυμαίνονταν σε ένα στενό εύρος μεταξύ του 9,0 και του 15,0, τιμές πρωτόγνωρα χαμηλές οι οποίες χαρακτήριζαν το “ήρεμο” ανοδικό περιβάλλον των αγορών κατά την περίοδο αυτή. Κατά το διάστημα αυτό, ο δείκτης VIX ξεπέρασε την τιμή των 30,0 μονάδων μόνον σε μία περίπτωση (το φθινόπωρο του 2011).

 


Για να αποκτήσουμε μία αντίληψη της εξέλιξης της "νευρικότητας" των αγορών κατά την παρούσα φάση, μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δείκτη VIX (στη διεύθυνση του site της yahoo) ή από το site του investing.com.
Σε περίπτωση που η τιμή του δείκτη αυξηθεί, θα παρατηρήσουμε ότι μαζί της αυξάνονται και οι διακυμάνσεις των δεικτών, ενώ πιθανότατα η τιμή των δεικτών υποχωρεί. Αντίθετα, εάν παρατηρήσουμε ότι η τιμή μειώνεται, αυτό θα αποτελέσει ένα "καλό σημείο" και -εφ' όσον αυτή η πτωτικότητα διατηρείται για σειρά ημερών- θα σημαίνει ότι οι αγορές "ηρεμούν" και ότι είναι πιθανό να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text