Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Ολο το Δημόσιο στο G-cloud

Ολο το Δημόσιο στο G-cloud

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ολο το Δημόσιο στο G-cloud

Την υπαγωγή όλων των εφαρμογών και των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στο Government Cloud (Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος ή G-Cloud) σε σύντομο χρονικό διάστημα δρομολογεί η κυβέρνηση διά των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα που, μέσω Cloud, θα λειτουργεί ως το ψηφιακό αποθετήριο του Δημοσίου. Εν ολίγοις, σε αυτό θα «φορτωθούν» όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, από τον ΕΦΚΑ και το Τaxis μέχρι την ηλεκτρονική σελίδα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, την ΑΑΔΕ και τις ιστοσελίδες των υπουργείων, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα μέσω του συστήματος.

Ηδη φιλοξενούνται 12 πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και προγραμματίζεται η άμεση ένταξη άλλων 60. Συγκεκριμένα, μέσω G-cloud λειτουργούν ήδη η Διαύγεια, το site του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Portal Digital Champion, οι απλουστεύσεις των διαδικασιών του ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων, το σύστημα υπολογισμού χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ οικισμών, το site επιστημόνων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το e-poleodomia, τα ΟΠΣΝΑ Υγείας/Πρόνοιας, το site kathimerinotita, ιστοσελίδες πληροφοριακού περιεχομένου και webmail server, όπως και συστήματα αρμοδιότητος του υπουργού Επικρατείας.

Το έργο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το κόστος τους ανήλθε σε 5.190.506,34 ευρώ για την κατασκευή του Κέντρου Δεδομένων (χώρος και εξοπλισμός) και σε 12.583.998,96 ευρώ για τις υπολογιστικές υποδομές.

Κατά την παρουσίαση του συστήματος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό έργο», η λειτουργία του οποίου «μας κατατάσσει στις χώρες που ηγούνται της Πληροφορικής Δημοσίου Τομέα».

Από τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου μέσω G-cloud αναμένεται να υπάρξει μείωση του κόστους κτήσης, συντήρησης και υποστήριξης των συστημάτων, αφού οι διαδικασίες θα γίνονται «κεντρικά» και όχι για κάθε μία εφαρμογή/σύστημα ξεχωριστά. Από τη διεθνή εμπειρία εκτιμάται ότι από τη λειτουργία μέσω G-cloud υπάρχει εξοικονόμηση 30% στο κόστος απόκτησης του εξοπλισμού και 60% στο κόστος λειτουργίας. Περαιτέρω, μέσω του Nέφους τα συστήματα του Δημοσίου θα «επικοινωνούν» απευθείας μεταξύ τους εξασφαλίζοντας διαλειτουργικότητα αλλά και αυξάνοντας την ευελιξία, αφού το σύνολο των πληροφοριών και των δεδομένων θα είναι «φορτωμένα» σε μία βάση. Επίσης, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, μέσω του G-cloud εξασφαλίζεται το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας.

Για την ένταξη στο G-cloud θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο κύριος του πληροφοριακού συστήματος (π.χ. το αρμόδιο υπουργείο) αλλά και θεσμικές προϋποθέσεις οι οποίες προκύπτουν από τον νόμο 3614/2007.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text