Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ακαρπη η συνάντηση Βαρθολομαίου - Κυρίλλου

Ακαρπη η συνάντηση Βαρθολομαίου - Κυρίλλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακαρπη η συνάντηση Βαρθολομαίου - Κυρίλλου

Του Απόστολου Λακασά

Χωρίς να βρεθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, κοινός τόπος αλλά ούτε καν να γίνουν βήματα προσέγγισης για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, έληξε χθες στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου. Ετσι, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες, με αλλεπάλληλα επεισόδια να ρίχνουν λάδι στην εκκλησιαστική φωτιά. Η συνολική διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ήταν σχεδόν τρεις ώρες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο προκαθήμενοι παρέμειναν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους περισσότερο από μία ώρα. Η συνάντηση, παρότι ξεκίνησε με αναφορές του κ. Βαρθολομαίου και του κ. Κυρίλλου στη σημασία του διαλόγου, έληξε χωρίς δηλώσεις.

Ειδικότερα, το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα συμπυκνώνεται στο αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κιέβου». Στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Αντίθετα, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται από τη Μόσχα σχισματική. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη επιστολή του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου αναφέρεται ο κίνδυνος σχίσματος σε περίπτωση που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύξει αυτοκέφαλη την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - «Πατριαρχείο Κιέβου». Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ανέφερε ότι είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η λήψη απόφασης από εκκλησιαστική εξουσία με βάση πρωτοβουλίες αντικανονικών κοινοτήτων (εννοεί το «Πατριαρχείο Κιέβου») ή κοσμικών αρχών. Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίζεται θετικό στο αίτημα της Ουκρανίας, ενώ η μέχρι στιγμής άρνηση του κ. Βαρθολομαίου να προσφέρει «Τόμο Αυτοκεφαλίας» στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τη Μόσχα.

Η χθεσινή συνάντηση Βαρθολομαίου - Κυρίλλου ξεκίνησε με δηλώσεις τους για τη σημασία του διαλόγου και τις μορφές του. «Πιστεύουμε στον διάλογο, διότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες διά του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα των χωρών τους, πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το όργανο του διαλόγου, το θεόσταλτο, για να λύνουμε τα υπάρχοντα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Σε κάθε εποχή οι Εκκλησίες μας έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα που ανακύπτουν και οφείλονται από τον έξω κόσμο, αλλά κάθε φορά με τη βοήθεια του Θεού βρίσκουμε απαντήσεις και γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κύριλλος προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του διαλόγου που διεξάγουν οι πολιτικοί με τον διάλογο που κάνουμε εμείς. Στον διάλογο των πολιτικών, ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, ο διάλογος όμως εντός της Εκκλησίας είναι διαφορετικός, είναι πνευματικός».

Ωστόσο, ως φαίνεται, ο πολιτικός διχασμός μετά τον εμφύλιο στην Ουκρανία αποτυπώνεται και στην Εκκλησία, καθώς το «Πατριαρχείο Κιέβου», το οποίο ζητεί να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία, θεωρείται φιλοδυτικό, κόντρα στη Μόσχα.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί και δεν απειλείται», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, εκ των συνομιλητών του κ. Βαρθολομαίου.

Η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης δεν εξέπληξε, καθώς η κόντρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας σοβεί, με διακύβευμα την ουσιαστική πρωτοκαθεδρία στον Ορθόδοξο εκκλησιαστικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστική η απουσία του Πατριαρχείου Μόσχας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η προ ημερών δημοσιοποίηση της έρευνας του πρακτορείου Associated Press ότι Ρώσοι χάκερ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν προσπάθειες διείσδυσης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανώτατων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιδιώκοντας να καθορίσουν το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Μόσχας. Η έρευνα του Associated Press (βασίσθηκε σε κατάλογο 4.700 διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - στόχων των χάκερ) αποκάλυψε ότι η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text