Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κομισιόν: Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2018

Κομισιόν: Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2018

Mειώθηκαν κατά 4,2% τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, καταγράφει η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, διατηρώντας ωστόσο την πρώτη θέση στην Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή η εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει το αν η τράπεζα πληροί τις υποχρεώσεις της από το 2015 σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και «απ' ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και η μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό – όπως τονίστηκε από την Επιτροπή σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και της συνόδου κορυφής για το ευρώ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Παράλληλα, οι προσπάθειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ολοκλήρωση πρέπει να συνεχιστούν, και είναι πλέον καιρός να συμφωνήσουν οι συν-νομοθέτες σε όλα τα βασικά εκκρεμή ζητήματα.

«Η αντιμετώπιση των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται στις προσπάθειες για μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αναμένουμε επίσης ταχεία επίτευξη συμφωνιών για τις δέσμες μέτρων σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων, καλώ τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε συγκεκριμένα μέτρα για τον επιμερισμό των κινδύνων. Μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

«Η Ένωση Κεφαλαιαγορών διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και του ευρώ. Πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς προτού αυτοί φτάσουν στους φορολογουμένους. Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ρευστότητα θα οδηγήσουν επίσης σε ευρύτερη χρήση του ευρώ από τους συμμετέχοντες στην αγορά, στις καθημερινές τους πράξεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή:www.sofokleousin.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text