Διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Wall Street δημιουργεί το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές!

Στις χρηματιστηριακές αγορές, υπάρχει ένας άτυπος -αλλά αποδεκτός απ’ όλους- κανόνας: Δε μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ή σοβαρού μεγέθους χρηματοοικονομική κρίση, αν αυτή δεν επηρεάσει τη Wall Street. Και η Wall Street, δε φαίνεται να επηρεάζεται, παρά το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο και παρά το σβήσιμο όλων των κερδών των δεικτών του 2018 και το γύρισμά τους σε ζημιές.

Η αύξηση των κερδών, με πρωτοφανή ρυθμό (περίπου 24%) κατά το 2018, οφείλεται στη διεύρυνση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (για τις εταιρίες του S&P 500, έφθασε στο 12,5% κατά το γ’ τρίμηνο του 2018), εξέλιξη που με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών από τον Πρόεδρο Τραμπ. Με την αναστάτωση των αγορών κατά το μήνα Δεκέμβριο, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα υπάρξει κάμψη των κερδών κατά το 2019. Όμως, όλες οι αναφορές από τους αναλυτές, αποκλείουν μία τέτοια εξέλιξη. Το επίπεδο αύξησης των κερδών του 6,0% έως 7,5% για το 2019, φαίνεται ως το πιο πιθανό σενάριο. Άλλωστε, τίποτα στις ΗΠΑ δεν προμηνύει μία ύφεση. Μπορεί να υπάρξει κάμψη στους ρυθμούς αύξησης των μεγεθών, αλλά δε μπορεί να υπάρξει ύφεση.

Βεβαίως, η αμερικανική αγορά, αλλά και οι άλλες διεθνείς αγορές, χρειάζονταν μία διόρθωση. Και πολλοί την ανέμεναν. Μερικοί μάλιστα, την περίμεναν και την ...προφήτευαν κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια. Η διόρθωση αυτή συνέβη. Και μπορεί να ανακόψει τους ρυθμούς της αμερικανικής αγοράς για κάποιο διάστημα. Αυτό όμως ούτε πρωτόγνωρο είναι, αλλά ούτε και κάτι αρνητικό.

Οι πρώτες ενδείξεις για τα κέρδη του δ’ τριμήνου του 2018, δείχνουν ότι τα κέρδη που ανακοινώνονται, είναι μάλλον καλύτερα απ’ αυτά που αναμένονταν. Αυτό αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη, η οποία δίνει ανάσα στις αμερικανικές αγορές και απομακρύνει τους φόβους που δημιουργήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα.


Το ότι οι αγορές των ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από κάποια ξαφνική αρνητική εξέλιξη, δε σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν το ίδιο και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές. Όμως, οι προβληματισμοί στις αγορές της Ευρώπης και σε αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, υπάρχουν εδώ και πολλούς μήνες, εξέλιξη που τις ώθησε σε ζημιογόνες περιοχές, ήδη από την αρχή του έτους.


Δε νομίζουμε ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για κάτι ιδιαίτερα αρνητικό. Ενδεχομένως το 2019 θα μπορούσε να είναι μία δύσκολη χρονιά. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει από καιρού σε καιρό. Στη χρηματιστηριακή ιστορία, δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν οι πολύ αρνητικές εξελίξεις, σε διάστημα μερικών μόνον ετών. Μετά από μία μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση, όπως αυτή που συνέβη το 2008, αναθεωρούνται και αναπροσαρμόζονται οι νόμοι και οι διαδικασίες, ώστε να προστατεύσουν τις αγορές από την επανάληψη αρνητικών εξελίξεων στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτόν, οι αγορές θωρακίζονται. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά ακόμη χρόνια για να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις όλο το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά το 2008, ώστε να σχηματιστούν οι συνθήκες για την εμφάνιση μίας νέας σοβαρής κρίσης.

 

Περιεχόμενα

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text