Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός - Τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους θεσμούς

Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός - Τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους θεσμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός - Τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους θεσμούς

Αύριο ή υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα παραδώσει στους δανειστές το πόρισμα της επιτροπής. Ωστόσο σε ότι αφορά τις φήμες που θέλουν τους δανειστές να εκφράζουν ενστάσεις κυρίως για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού πληροφορίες του υπουργείου τονίζουν ότι ο ρόλος των δανειστών στην μεταμνημονιακη εποχή είναι ενημερωτικός και δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσης.

Πάντως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει τονίσει ότι η αύξηση του κατώτατου «θα είναι μεταξύ 5% και 10%, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι' αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα,την άλλη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο η οποία θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση για τους κάτω των 25 ετών φτάνει τα 130 ευρώ.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν  ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

Συναντήσεις με δανειστές

Αύριο παντως για το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές.

Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών για τον κατώτατο και υποκατώτατο είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:

-Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

-Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ

-η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.

Σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιχείρησης εκ μέρους εργοδοτών να μετατρέψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και η όποια ασυνήθιστη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλεί την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αλλαγή του μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την μεταξύ τους συνάντηση.

Αναφερόμενοι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι θα εξαλειφθεί από την αυξημένη φορολόγηση και ζήτησαν την άμεση επαναφορά των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ με παράλληλη αποκατάσταση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν γι αυτές.

 

Πηγή: Δικαιολογητικά

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text