Ελληνική Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελληνική Οικονομία

Ερωτηματικά στο βάθος του χρόνου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (εδώ), ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά  το 2018 διαμορφώθηκε σε +1,9%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά +2,1% στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 και κατά +2,0% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τούτοις, κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 η ανάκαμψη της οικονομίας παρουσίασε επιβράδυνση, με τον ρυθμό ανόδου να περιορίζεται σε +1,6% σε ετήσια βάση, έναντι +2,1% το 3ο τρίμηνο και +2,05% στο 9μηνο του έτους. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην πτώση των επενδύσεων σε κατασκευές πλην κατοικιών (-36,5%) και σε μεταφορικό εξοπλισμό (-72,5%), η οποία και στις δύο περιπτώσεις οφείλεται στην επίδραση βάσης λόγω της ολοκλήρωσης μεγάλων κατασκευαστικών έργων και των αυξημένων εισαγωγών πλοίων αντίστοιχα το 2017.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό συνέχισαν να ενισχύονται το 4ο τρίμηνο του 2018 με μικρότερο όμως ρυθμό (+5,3%, έναντι +21% στο 9μηνο του 2018), ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες επιταχύνθηκαν (+32,3%, έναντι +12,5% στο 9μηνο του 2018). Παράλληλα, ο δυναμισμός των εξαγωγών ενισχύθηκε (+10,6%, έναντι +8,1% στο 9μηνο του 2018) και ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών περιορίστηκε (+2%, έναντι +3,2% στο 9μηνο του έτους). Τέλος, η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται (+1,1%, έναντι +1% στο 9μηνο του έτους), ενώ ο ρυθμός μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης παρουσίασε επιβράδυνση (-1,4%, έναντι -2,9% στο 9μηνο του έτους).

Στο σύνολο του 2018, η ανάκαμψη βασίστηκε κυρίως στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία), οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά +8,4% και +9,0% και στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε κατά +1,1%.

Η εικόνα που δημιουργείται κατά τους τελευταίους μήνες είναι ότι, η ανάπτυξη κατά τα επομένα χρόνια θα είναι αδύναμη. Παράλληλα  η προεκλογική αβεβαιότητα κρατάει σε στάση αναμονής τις επενδύσεις, την ώρα που οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξωτερική ζήτηση αυξάνονται, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020 – 2023, περιλαμβάνεται η παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο +1,8%

κατά τη διετία 2022-2023. Παράλληλα, αναμένεται να υποχωρήσει ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών στο επίπεδο του +5% και +3% αντίστοιχα, ενώ η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του +1%. Τα μεγέθη αυτά δεν προσδιορίζουν μία οικονομία σε δυναμική ανάπτυξη, ενώ εύκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν εξ’ αιτίας μιας τυχαίας απρόβλεπτης εξέλιξης στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s κατά 2 βαθμίδες (σε Β1 από Β3) αποτελεί θετική εξέλιξη. Την ίδια ώρα, η άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού €2,5 δισ. με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, αποτυπώνει την πεποίθηση των αγορών, όπως εκφράζεται από θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε καλή πορεία. Η εικόνα αυτή είναι σε γενικές γραμμές συμβατή με τα όσα περιγράφουν δυο πρόσφατες εκθέσεις της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν, η μια στα πλαίσια της “Ενισχυμένης Εποπτείας” και η άλλη στα πλαίσια του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

Η έκθεση αυτή καταγράφει την – κατά περίπτωση σημαντική - πρόοδο που έχει κάνει η χώρα σε διαρθρωτικά και άλλα ζητήματα, αλλά τονίζει και τις ανησυχίες της για τις καθυστερήσεις σε μία σειρά συμφωνηθέντων θεμάτων, ή και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η αύξηση του κόστους εργασίας. Επίσης, οι εκθέσεις καλούν για πιο αποφασιστική προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναγνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργεί η υπερφορολόγηση και προτείνουν μηχανισμούς που θα επιφορτιστούν με τον εντοπισμό και την υλοποίηση νέων χρήσιμων μεταρρυθμίσεων αλλά και έργων υποδομών. (Στοιχεία: ΣΕΒ - Συγκυρία και Επιχειρήσεις - τεύχος 43)


Στην πρώτη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, μετά από την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων, η τράπεζα HSBC, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι η ανάπτυξη της χώρας παραμένει σε καλή τροχιά. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης της και της ευρωζώνης, και διευρύνεται σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Πάντως οι απόψεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας διαφέρουν κυρίως λόγω της "κόπωσης" των μεταρρυθμίσεων και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κέρδη στην παραγωγικότητα.

 

 

Όπως προκύπτει από το σύνολο σχεδόν των εκθέσεων επενδυτικών οίκων, το πρόβλημα που κυρίως απασχολεί αυτή την περίοδο την επενδυτική κοινότητα έχει να κάνει με τα “κόκκινα δάνεια” και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη ρύθμιση του προβλήματος αυτού. Βέβαια, αυτή είναι η “βραχυπρόθεσμη άποψη”. Είναι σαφές ότι το “τραπεζικό πρόβλημα” κάποια στιγμή -και μάλλον σύντομα- θα επιλυθεί. Αυτό που θα παραμείνει είναι η αδυναμία στον τομέα των επενδύσεων, δηλαδή αυτό που είναι και η πραγματική λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης και στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι δέκα “εντολές” του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

ΕΤΕ: Οι ισχυρές εξαγωγές υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επενδύσεις το 2018

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text