Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 205 | ΑΓΩΓΟΣ EAST MED: Αλλαγή των δεδομένων και δρομολόγηση λύσεων

ΑΓΩΓΟΣ EAST MED: Αλλαγή των δεδομένων και δρομολόγηση λύσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΓΩΓΟΣ EAST MED:  Αλλαγή των δεδομένων και δρομολόγηση λύσεων

Η συνάντηση της Ιερουσαλήμ, μεταξύ των Πρωθυπουργών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συμμετοχή του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, στις 20 Μαρτίου, ίσως χαρακτηριστεί ως η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών για τη χώρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ παράλληλα και η οικονομική σημασία της είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η συνάντηση αυτή θα προσδιορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας για πολλά χρόνια και ενδεχομένως να δρομολογήσει και σημαντικότατες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα. Αν ο αγωγός East Med πετύχει ως εγχείρημα, η θέση της Ελλάδας θα αλλάξει επίπεδο.

Το ότι οι συζητήσεις αυτές ξεκινούν μετά τις έρευνες της Mobil Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ, κατ’ αρχάς δίνουν μία απάντηση για το μέγεθος και τη σημασία των υφιστάμενων κοιτασμάτων. Το ότι σ’ αυτές συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, σε επίπεδο μάλιστα Υπουργού Εξωτερικών, δείχνουν τη γεωπολιτική σημασία του αγωγού, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι, μέσα από την παρουσία του κου Πομπέο σ’ αυτή, οι αμερικανοί θέλουν να περάσουν ακόμη ένα μήνυμα προς την Τουρκία, στην προσπάθειά τους να τη σταθεροποιήσουν στο δυτικό στρατόπεδο.

Ίσως απέχουμε ακόμη πολύ από την κατασκευή και τη λειτουργία ενός αγωγού που θα συνδέει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά. Όμως, με δεδομένο ότι η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης είναι κάτι πολύ σημαντικό, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, βασικός όρος για την κατασκευή του, είναι η εξάλειψη των εντάσεων και η σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι για την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, μία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Τη σημασία της σταθεροποίησης της περιοχής από την οποία διέρχονται αγωγοί ζωτικοί για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, τη βιώσαμε και στο μακεδονικό ζήτημα, αφού θεωρούνταν αδιανόητο ένας βασικός ενεργειακός αγωγός να διάρχεται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα από ένα κράτος στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει ρωσική επιρροή και συνεπώς, έπρεπε να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή και η βορειοατλαντική ταυτότητα του κράτους αυτού.
Εκτιμούμε ότι, με την ίδια λογική, θα επιχειρηθεί -ίσως και θα εκβιαστεί- να υπάρξει λύση και στο κυπριακό ζήτημα.

Μέσα από την οπτική αυτή θα πρέπει να δούμε τις κάθε μορφής ενέργειες και την αύξηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας κατά τα δύο τελευταία χρόνια και ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει την παρουσία της και θέτει ζητήματα που θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί κατά τους επόμενους μήνες.

Ήδη, με την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών την επόμενη κιόλας μέρα στην Αττάλεια (ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επίσκεψη του κου Τσίπρα στην Άγκυρα πριν μερικές εβδομάδες) και κυρίως με το περιεχόμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν. Κάτω από το βάρος της σημασίας των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, τους επόμενους μήνες, θα επιχειρηθεί -με ταχύτητα- να υπάρξει μία λύση σε χρόνια ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (και πιθανόν Τουρκίας με άλλες χώρες) και κυρίως, μία διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Οι εξελίξεις αυτές είναι προς όφελος της χώρας. Βεβαίως, η τελική απάντηση θα υπάρξει μετά την οριστικοποίηση όσων θα συμφωνηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι, σε καμία περίπτωση η χώρα δε θα καταλήξει να πάρει το σύνολο απ' ότι διεκδικεί. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπ' όψη μας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι, απ' αυτά που θα διαπραγματευθούμε, σήμερα δεν απολαμβάνουμε τίποτα. Ούτε τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μπορούμε να εκμεταλλευθούμε, ενώ ο χρόνος κυλάει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο. Και βεβαίως, παραμένοντας σε μία κατάσταση στασιμότητας, όπως επί χρόνια συμβαίνει, η χώρα οπισθοχωρεί στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία έχοντας ένα σοβαρότατο δημογραφικό και οικονομικό πλεονέκτημα, αυξάνει διαρκώς τις απειλές προς τη χώρα μας και τις απαιτήσεις της.

Η ελληνική οικονομία και -αντανακλαστικά- και το Χρηματιστήριο, έχουν να ωφεληθούν πολλά από μία θετική εξέλιξη στο -ευρύτερο- ζήτημα του αγωγού East Med. Δεν αναφερόμαστε μόνον στα άμεσα ή έμμεσα έσοδα και άλλα παράπλευρα οφέλη που θα υπάρξουν, τα οποία θα είναι πολλά και σημαντικά. Αναφερόμαστε στη μείωση του παράγοντα “γεωπολιτικού κινδύνου” που σήμερα περιορίζει την παρουσία της χώρας ως επενδυτική επιλογή των διεθνών κεφαλαίων.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text