Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Το επιτόκιο του 10ετούς, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας

Το επιτόκιο του 10ετούς, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το επιτόκιο του 10ετούς, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας

Μπορεί ο καθημερινός όγκος συναλλαγών ομολόγων να είναι χαμηλός, μπορεί το χρέος της χώρας να έχει την ιδιομορφία ότι είναι “μαζεμένο” σε θεσμικούς παράγοντες (ESM), μπορεί να έχει διακανονιστεί σε βάθος δεκαετιών ή μέρος των τόκων να υπόκεινται σε περίοδο χάριτος, ή ακόμη, μπορεί η Ελλάδα να είναι από τις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο, όμως, το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας είχε υποχωρήσει στο 3,304%, επίπεδο το οποίο, ως εκείνη τη στιγμή, ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, στην ιστορία της χώρας, για ομόλογο τέτοιας διάρκειας. Αυτό φαίνεται οξύμωρο από μία πλευρά, όμως είναι η αλήθεια. Και σημαίνει κάτι σημαντικό.
Βεβαίως, θα αντιτάξουν κάποιοι, το spread με τα αντίστοιχα ομόλογα της Γερμανίας είναι ακόμη πολύ υψηλό, ή ότι, η Ελλάδα δε συμμετέχει στη διαδικασία του Quantitative Easing (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σωστά όλα αυτά. Όμως, ας πάμε τη μνήμη μας 3 ή 4 χρόνια πίσω, για να κατανοήσουμε ότι, τα βήματα που έγιναν ήταν πολλά.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι, σε κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, σημειώθηκε μία τεράστια πολιτική στροφή στη χώρα: αποδέχθηκε ότι, αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα έπρεπε να “παίξει” με τους κανόνες της Ευρωζώνης. Οι κανόνες αυτοί είναι “σκληροί” -και συχνά άδικοι- όμως, αυτοί είναι. Και ή τους αποδέχεσαι και τους εφαρμόζεις, ή αλλάζεις ρότα. Κατά την άποψή μας -από μία ιστορική οπτική- τις ημέρες εκείνες η χώρα έμπαινε σε μία νέα μακροχρόνια περίοδο της ιστορίας της: στην περίοδο του “ευρωπαϊκού ρεαλισμού”.
Τις ημέρες εκείνες του Φεβρουαρίου του 2016, ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο αυτής της πολυετούς πτωτικής πορείας του, που ξεκίνησε όταν ξεκινούσε και η οικονομική κρίση, τον Οκτώβριο του 2009. Οι 440,88 μονάδες της 11ης Φεβρουαρίου 2016, τότε είχαν αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο του Γενικού Δείκτη των τελευταίων 27 ετών, αλλά και το επίπεδο όπου “έκλεινε” ένας ιστορικός κύκλος για το Χρηματιστήριο (και την οικονομία), ο οποίος -κατά την άποψή μας- είχε ξεκινησει κάποια στιγμή την άνοιξη του 1984. Εκείνες τις μέρες του Φεβρουαρίου του 2016, το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρισκόταν στο 10,52%. Από τότε, υποχωρεί διαρκώς. Και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ανεβαίνει. Από τότε έχει κερδίσει 74,3%.

 

(Το παρόν άρθρο συμπεριλαμβάνεται στην ύλη του τεύχους 206 του περιοδικού Χ&Α, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14/4/2019)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text