Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 206 | Διεθνής Οικονομία

Διεθνής Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 14,2% παρουσίασαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Κίνας, αντιστρέφοντας το ρεύμα ισχυρής πτώσης τους (20,7%) που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο, σε ακόμη ένα σημάδι σταθεροποίησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. (12/4/2019) (εδώ)

Πτώση 0,2% σημείωσε το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, ενώ στην Ε.Ε. των 28 παρέμεινε αμετάβλητη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην Ε.Ε. των 28. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ε.Ε. των 28. (12/4/2019) (εδώ) (Δείτε την Ανακοίνωση στην Eurostat)

Η απόφαση της Federal Reserve τον Μάρτιο να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος καθοδηγήθηκε από την αμηχανία για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τον απρόσμενα υποτονικό πληθωρισμό, δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. (10/4/2019) (εδώ)


"Τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίζουν να είναι αδύναμα, ιδίως για τον κλάδο της μεταποίησης", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ. "Ωστόσο, η επέκταση της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκει στήριξη στις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στην άνοδο των μισθών καθώς και στη συνεχιζόμενη – αν και με χαμηλότερο ρυθμό – επέκταση της παγκόσμιας δραστηριότητας". Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η επιβράδυνση δεν συνιστά κίνδυνο για την Ευρωζώνη καθώς οι πιθανότητας μιας ύφεσης παραμένουν χαμηλές. "Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει αναλόγως όλα τα μέσα που διαθέτει" εάν διαπιστώσει επιδείνωση των συνθηκών, πρόσθεσε. (10/4/2019) (εδώ)

 

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% από το 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Ενώ ο πληθωρισμός στον ενεργειακό τομέα ενισχύθηκε (οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 4,2% σε σχέση με το περασμένο έτος), ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκε στο 0,7% από το 1,4% του Φεβρουαρίου. (11/4/2019) (εδώ)


Το ενδεχόμενο το Brexit να γίνει χωρίς συμφωνία θα ωφελούσε κατά κύριο λόγο την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι εμπορικοί εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα υφίσταντο ζημίες, εκτίμησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη. (10/4/2019) (εδώ)

Η Ιταλία παραμένει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Η ιταλική κυβέρνηση, καθώς αναγκάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη και προς τα πάνω τις προβλέψεις για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η Ρώμη δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την οικονομία σε δυναμική τροχιά. (5/4/2019) (εδώ)

 

Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του 2019 περισσότερο από το ήμισυ, και προειδοποίησαν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ειδικότερα, τα ινστιτούτα περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για το έτος στο 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,9% και τόνισαν πως τα ρίσκα έχουν αυξηθεί από το φθινόπωρο. (4/4/2019) (εδώ)

 

Η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορα πεδία, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το εμπόριο, τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενόψει της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας με σκοπό την εδραίωση της διμερούς σχέσης. (8/4/2019) (εδώ)

 

Γερμανία: Επιβραδύνθηκε το εμπόριο τον Φεβρουάριο. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δήλωσε πως οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές μεταβολές και τις ημερολογιακές επιδράσεις. Οι γερμανικές εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 1,6%. (8/4/2019) (εδώ)

 

Βουτιά σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Φεβρουάριο στη Γερμανία, καθώς η ζήτηση από χώρες εκτός της Ευρωζώνης υποχώρησε δραματικά, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. (4/4/2019) (εδώ)

 

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης υποχώρησε στα €335 δισ. (2,9% του ΑΕΠ) το 2018 από €363 δισ. (3,2% του ΑΕΠ) το 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. (4/4/2019) (εδώ)

 

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν επιλύσει τα περισσότερα εμπόδια στην εμπορική τους διαμάχη, αν και συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι άτομα με γνώση των συνομιλιών. (3/4/2019) (εδώ)

 

Υποχώρησε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,4% στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, έναντι προσδοκιών για παραμονή στο 1,5% του Φεβρουαρίου (1/4/2019) (εδώ) (Δείτε την Ανακοίνωση από την Eurostat)

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 206


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text