Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Και τώρα, τί περιμένουμε στην αγορά; Περιμένουμε να έρθει το “ξένο” χρήμα.

Και τώρα, τί περιμένουμε στην αγορά; Περιμένουμε να έρθει το “ξένο” χρήμα.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και τώρα, τί περιμένουμε στην αγορά; Περιμένουμε να έρθει το “ξένο” χρήμα.

Οι αυξημένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, κατά το διάστημα των τελευταίων ημερών (στο οποίο πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πώλησης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το ΤΧΣ), κατά κύριο λόγο, προκλήθηκαν από κεφάλαια του εξωτερικού -άλλωστε υπάρχει η φημολογία ότι, κατά την περίοδο αυτή, τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού είναι “καθαροί” (net) αγοραστές.

Από το γεγονός αυτό, μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια αλλαγή που μπορεί να προκληθεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όταν η παρουσία των ξένων κεφαλαίων αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Και εκτιμούμε ότι, η μέρα αυτή δεν είναι μακριά.

 

Αυτό είναι, για τη χρηματιστηριακή αγορά, το όφελος που λογικά πρέπει να αναμένουμε, από την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας.

Μπορεί, εμείς -ως eurocapital.gr, ή ως ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, μέχρι πριν από λίγο καιρό- να “βλέπαμε” και να μιλούσαμε για τις επερχόμενες αλλαγές, ήδη από το 2018. Μπορεί, τελικά η ελληνική κοινωνία και οικονομία, να τις “είδαν” από το 2021 ή το 2022 -και η αντίδραση ήταν να αυξηθούν κάπως οι τιμές στο Χρηματιστήριο. Όμως, την τεράστια διαφορά, την κάνουν πάντα τα “τεράστια” κεφάλαια του εξωτερικού, που γυρνούν ανά την υφήλιο ψάχνοντας ένα καλό “story” και μια καλή επενδυτική ευκαιρία.

Απλά, χρειάζεται καιρός και χρειάζεται η “ευθυγράμμιση” πολλών παραγόντων και την εκδήλωση της μεγάλης ανοδικής φάσης. Και βέβαια, η ευθυγράμμιση, δεν έχει ακόμη συμβεί. Έχει ξεκινήσει όμως και θα ολοκληρωθεί μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Βέβαια, περισσότερο κερδισμένοι σ’ αυτή την εξέλιξη, θα είναι όσοι “είδαν” πρώτοι την επερχόμενη αλλαγή και την πίστεψαν, ήδη από το 2017 ή το 2018. Κερδισμένοι θα είναι και όσοι την είδαν, έστω το 2021 ή το 2022. Κερδισμένοι θα είναι και οι “ξένοι”, αλλά για άλλο λόγο. Για το λόγο ότι, αυτοί θα προκαλέσουν στην πτώση, όταν -μετά από χρόνια- θα έρθει και εκείνη η φάση και αυτοί θα είναι που θα “προλάβουν” να φύγουν πρώτοι.

 

Το μέλημά μας, στο εξής, θα είναι: α) Η αναγνώριση της έναρξης της περιόδου της έλευσης των “ξένων” - η περίοδος αυτή ίσως να είναι κοντά. β) Η αναγνώριση της εκκίνησης της φάσης της μεγάλης ανόδου και του πλησιάσματος της κορυφής - ακόμη απέχουμε αρκετά από αυτό το γεγονός. Και τέλος, γ) η αναγνώριση του πότε περάσαμε την κορυφή και του πότε ξεκινάει η διαδικασία της πτώσης, μια φάση την οποία, αν όντως μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα και ορθά, θα πρέπει να τη χειριστούμε προσεκτικά, βρισκόμενοι εκτός αγοράς

 

Και ποιοί θα είναι οι χαμένοι; Δυστυχώς, αυτοί που είναι κάθε φορά χαμένοι. Αυτοί που, για μια ακόμη φορά, θα αργήσουν να μπουν στο “παιχνίδι”, αυτοί που δε θα καταλάβουν πού βρίσκονται και πώς λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά και αυτοί που λειτουργούν χωρίς κανόνες συναλλαγών.

 

Το “παιχνίδι” του Χρηματιστηρίου, είναι μακροχρόνιο. “Πληρώνει” καλά, όμως θέλει διαρκή προσοχή, θέλει υπομονή, επιμονή και γερά νεύρα. Κυρίως όμως, θέλει πειθαρχία.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text