Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Γιατί ανεβαίνουν οι αμερικανικές αγορές;

Γιατί ανεβαίνουν οι αμερικανικές αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί ανεβαίνουν οι αμερικανικές αγορές;

Οι αμερικανικοί δείκτες, κατέγραψαν τα υψηλότερα κλεισίματα του 2023, στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο δείκτης της αγοράς της Αθήνας. Το χαμηλότερο επίπεδο από την πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον Αύγουστο, το κατέγραψαν στις 27 Οκτωβρίου.

 

Την Παρασκευή 1/12/2023, ο S&P 500 έκλεισε στις 4594,63 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 11,6% από τότε και μόλις 4,2% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του στις 3 Ιανουαρίου 2022 (εδώ).

Το πρόσφατο ράλι των αμερικανικών μετοχών τροφοδοτήθηκε από το ράλι στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, κορυφώθηκε στο 5,19% στις 18 Οκτωβρίου και υποχώρησε στο 4,56% την Παρασκευή 1/12/2023. Την ίδια περίοδο, η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε από 4,91% σε 4,22% (εδώ).

 

Όμως, τί άλλαξε από τις 27 Οκτωβρίου; Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρεί από τις 27 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας το άγχος για τον πληθωρισμό και μειώνοντας την τιμή της βενζίνης, γεγονός που αύξησε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (και σε όλο το κόσμο) συνεχίζει την πτωτική του πορεία. Παράλληλα, οι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώνονται, είναι τέτοιοι που δείχνουν ότι, όντως, η οικονομία των ΗΠΑ, κινείται προς μία “ομαλή προσγείωση”, κάτι που είναι το ζητούμενο από τη FED, για να σταματήσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, κάτι που σημαίνει ότι, οι καταναλωτές έχουν εισοδήματα για να δαπανήσουν. Παράλληλα, λόγω της (χρόνιας) έλλειψης προσωπικού, οι εταιρίες καταλήγουν να πληρώνουν λιγότερους εργαζόμενους (βελτίωση του κόστους λειτουργίας τους), ενώ αναζητούν τεχνολογικές λύσεις που θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους. Αυτό σημαίνει καλύτερη κερδοφορία.

Οι αναλυτές, αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P 00, θα αυξηθούν κατά 11,3% το 2024 και 12,0% το 2025. Αυτό, οδηγεί τα προβλεπόμενα κέρδη, στα υψηλότερα επίπεδα προβλέψεων, που έχουν διατυπωθεί εντός του 2023. Αυτό, δημιουργεί αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά.

 

Οι ανησυχίες των αγορών, δείχνουν να ξεφεύγουν από τα “μεγάλα” οικονομικά θέματα και να επικεντρώνονται στα γεωπολιτικά ζητήματα.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, η ρωσική πλευρά δείχνει να κερδίζει. Αυτό δεν ενοχλεί τις αγορές, αφού προτιμούν μία ειρηνική κατάσταση και την επαναφορά στην ομαλότητα που υπήρχε πριν από τη ρωσική εισβολή.

Οι συνομιλίες του προέδρου Biden με τον κινέζο πρόεδρο Xi, δημιουργούν τις εντυπώσεις για μειωμένες πιθανότητες εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο πόλεμος της Γάζας δεν έχει μετατραπεί σε μεγάλο περιφερειακό πόλεμο μέχρι στιγμής και εκτιμάται ότι, παρά την όξυνση των τελευταίων ημερών, θα βρεθεί μια λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συμπλοκής.

 

Βέβαια, οι αγορές πάντα θα βρίσκουν κάποια θέματα για να ανησυχούν και να διακυμαίνονται. Άλλωστε, οι διακυμάνσεις είναι στη φύση τους. Το ζητούμενο, σε μία “καλή” φάση, είναι παρά τις διακυμάνσεις, η μεσομακροχρόνια τάση, να παραμένει ανοδική. Και νομίζουμε ότι, αυτή είναι η περίπτωση που βιώνουμε αυτό το διάστημα. Και οι αναλύσεις, οδηγούν στην εκτίμηση ότι, η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και στο προσεχές μέλλον.

Δε θα εκπλαγούμε εάν, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, πετύχουν νέα ιστορικά ανώτερα ρεκόρ, μέσα στο 2023. Ήδη, ο Dow Jones απέχει μόλις 1,5% και ο S&P 4,2% από τα ιστορικά τους ρεκόρ (δείτε εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text