Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Τεράστιας σημασίας η επιτυχής δημόσια εγγραφή του “Ελ. Βενιζέλος”

Τεράστιας σημασίας η επιτυχής δημόσια εγγραφή του “Ελ. Βενιζέλος”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τεράστιας σημασίας η επιτυχής δημόσια εγγραφή του “Ελ. Βενιζέλος”

Είτε από τύχη, είτε από σχεδιασμό, είτε από συνδυασμό και των δύο, η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για την είσοδο των μετοχών του στο Χρηματιστήριο, υπήρξε υποδειγματική και πέτυχε ένα εξαιρετικό timing.

 

Η επικείμενη είσοδος, είχε γίνει γνωστή και διαφημιστεί, στο ευρύτερο ελληνικό και διεθνές επενδυτικό κοινό, από καιρό. Η κορύφωση της προετοιμασίας έγινε λίγο μετά την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, κατά τη διάρκεια ενός “μπαράζ” εξωστρέφειας και παρουσιάσεων του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο, οι κυριότερες αγορές του εξωτερικού, βρίσκονταν σε μία σημαντική ανοδική τάση και πολλές απ’ αυτές κινούνταν σε ιστορικά  υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά, δημιούργησαν μια μοναδική συγκυρία και σχημάτισαν εξαιρετικές συνθήκες για την επιτυχία της έκδοσης.

 

Υπήρξε η πρώτη ουσιαστική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη δημόσια εγγραφή της Aegean, στα τέλη του 2007. Η υπερκάλυψη που πέτυχε η έκδοση (τα κεφάλαια για την εγγραφή ξεπέρασαν τα € 8 δισεκατομμύρια και η  υπερκάλυψη έφτασε στις 12 φορές - δείτε εδώ) επέτρεψε τον ορισμό της τιμής έκδοσης, στα € 8,20, δηλαδή στο ανώτερο σημείου του εύρους τιμών.

Αυτό που -φυσιολογικά- θα πρέπει να αναμένουμε στη συνέχεια, είναι μια θετική πορεία στη διαπραγμάτευση της μετοχής.

 

Η επιτυχία της δημόσιας εγγραφής, επέτρεψε να υπάρξει μια ευρύτατη θετική κάλυψή της, από τα ΜΜΕ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Στο εσωτερικό, η υπερκάλυψη, “έπαιξε” στις ειδήσεις -χρόνια είχε να ακουστεί η λέξη “χρηματιστήριο” στις ελληνικές ειδήσεις. Παράλληλα, οδήγησε σε σειρά θετικότατων δημοσιευμάτων στα περισσότερα μεγάλα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα συνδέουν το διεθνές αεροδρόμιο, με το κύριο προϊόν της χώρας μας, τον τουρισμό. (Δείτε εδώ)

 

Όλα αυτά, ανακινούν το ενδιαφέρον των επενδυτών του εσωτερικού -και κυρίως του εξωτερικού- για το ελληνικό Χρηματιστήριο και φέρνουν νέους κωδικούς, επανενεργοποίηση παλαιότερων και αυξημένες συναλλαγές, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως παραμένει “στενή” και “ρηχή” και συνεπώς, μία μικρή αύξηση στη ζήτηση, προκαλεί αύξηση των τιμών. Και μπορούμε βέβαια να φανταστούμε ποιες θα είναι οι επιδράσεις, σε μία μεγαλύτερη -όπως αναμένεται- αύξηση της εισροής ξένων κεφαλαίων και της ζήτησης για ελληνικές μετοχές.

 

Η δημόσια εγγραφή του Αεροδρομίου, με πήγε πίσω 34 χρόνια, όταν γινόταν η δημόσια εγγραφή της Βαλκάν Εξπόρτ. Η εγγραφή είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου του 1989 και ήταν η πρώτη δημόσια εγγραφή στην οποία συμμετείχα. Θυμάμαι είχε πετύχει μια αρκετά μεγάλη υπερκάλυψη και τελικά, δεν πήραμε όλες τις μετοχές για τις οποίες είχαμε εγγραφεί.

Η τιμή εγγραφής ήταν 2.000 δραχμές. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και η πρώτη πράξη έγινε στις 2.500 δραχμές. Στο τέλος Ιανουαρίου, η τιμή είχε βρεθεί στις 3.500 δραχμές.  Κυμάνθηκε σε εκείνα τα επίπεδα τους επόμενους 2 μήνες και στο τέλος Μαρτίου -λίγο πριν ξεκινήσει εκείνη η θεαματική άνοδος του 1990- η τιμή έκλεισε στις 3.700.

Η επιτυχία της Βαλκάν, ήταν μία από τις αιτίες για να προσελκυστούν και άλλες εταιρίες στο Χρηματιστήριο, έτσι ώστε, το 1990, μετά από πολλά νωθρά και μίζερα χρόνια, εισήχθησαν στη χρηματιστηριακή αγορά 28 νέες εταιρίες -ενώ στα προηγούμενα 14 χρόνια, είχαν εισέλθει μόλις 16. Το νερό είχε μπει στο “αυλάκι”, για ό,τι ακολούθησε.

 

Η πρώτη φάση της εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο Χρηματιστήριο, ήταν πετυχημένη. Πιο πετυχημένη απ’ ότι οι περισσότεροι περιμέναμε. Αν και η διαπραγμάτευση της μετοχής είναι πετυχημένη (αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά πολύ υψηλά κέρδη, αλλά μία ήρεμη και λογική πορεία με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών), τότε, η εισαγωγή της εταιρίας, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη “θρυαλλίδα” για να επαναληφθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και των ελληνικών εταιριών για την χρηματιστηριακή αγορά.

 

Πριν από αρκετά χρόνια, σε διάφορα άρθρα μας, που προσπαθούσαν να περιγράψουν τη φάση της ανόδου που βλέπαμε να έρχεται -και για την οποία απερίφραστα μιλούσαμε- πολλές φορές αναφέραμε ότι, η πρώτη πετυχημένη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, μια εισαγωγή που θα έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος, που θα κάνει “θόρυβο” και θα προκαλέσει σχόλια στο εσωτερικό και το εξωτερικό και που θα έχει μια πετυχημένη αρχική περίοδο διαπραγμάτευσής της, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα σημάδια για την είσοδο της αγοράς σε μια νέα φάση, αυτή της “ορατής” και αντιληπτής απ’ όλους, ανόδου.

 

Έχω την αίσθηση ότι, αυτή, η πρώτη εισαγωγή, πραγματοποιήθηκε.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text