Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Κινήσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας

Κινήσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινήσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στην περαιτέρω ενίσχυση του θετικού momentum της ελληνικής οικονομίας αποσκοπούν οι συνεχείς ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέτρων που έρχονται ως αποτύπωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 στοχεύει, κατά κύριο λόγο,  στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Στον απόηχο, δε, της ομιλίας του πρωθυπουργού στον Economist, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς η εφαρμογή της:

-Θα προσελκύσει επενδύσεις.

-Θα αυξήσει την απασχόληση.

-Θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

"Αναμένουμε ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα βελτιώσουν θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνουν την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, υπενθυμίζουν τα μέτρα που σχεδιάζονται για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

"Προχωράμε στην αναστολή  του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς και στη μείωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες που αφορούν στην ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εγγυημένα πλέον, οι φορολογούμενοι, για τρία χρόνια, δεν θα επιβαρύνονται με φόρο υπεραξίας και θα μπορούν ελεύθερα να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους. Επιπλέον  κάθε φυσικό πρόσωπο που αποφασίζει να προβεί στην ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του, θα μπορεί να μειώσει το φόρο εισοδήματός του, κατά ποσό που ισούται με το 40% των δαπανών που θα κάνει για τις εργασίες αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να καλύπτονται οι δαπάνες των υπηρεσιών από νόμιμα φορολογικά στοιχεία και να εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής", σημειώνουν.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Μενού της συζήτησης θα είναι το σχέδιο "Ηρακλής", που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα σε μόλις τρεις μήνες, αλλά και η αντιμετώπιση "άδικων", όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, χρεώσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα. "Δε μπορεί να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να  μάθει, απλώς, την κίνηση του λογαριασμού του. Κι ούτε να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μίας τράπεζας επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη", ήταν η χθεσινή χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, στον Economist, που δίνει τον τόνο της σημερινής του παρέμβασης, στη συζήτηση με την Ένωση Τραπεζών.

Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη. Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text