Αρχική | Άποψη | Η Ευρώπη είναι ακόµα πολύ µακριά από την τραπεζική ένωση

Η Ευρώπη είναι ακόµα πολύ µακριά από την τραπεζική ένωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη είναι ακόµα πολύ µακριά από την τραπεζική ένωση

Η Γερµανία αποδέχεται την πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων µε αντάλλαγµα την κοινή νοµοθεσία για χρεοκοπία τραπεζών.

Υπάρχει µια αχτίδα ελπίδας για µεταρρυθµίσεις στον ευρωπαϊκό κατακερµατισµένο τραπεζικό τοµέα, τις οποίες είχε ανάγκη εδώ και πολύ καιρό. Ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών Ολαφ Σολτς είπε την Τρίτη ότι είναι διατεθειµένος να εξετάσει τη δηµιουργία πανευρωπαϊκού µηχανισµού ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων. Ακόµη και αν η αναπάντεχη παραχώρηση κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη στη Γερµανία, πρόκειται απλώς για ένα µικρό πρώτο βήµα.

Οι κυβερνήσεις των κρατώνµελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη υποσχεθεί να προστατεύσουν τις τραπεζικές καταθέσεις µέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Οµως, σε µια χρηµατοπιστωτική κρίση, ενδέχεται να θεωρηθεί ότι ορισµένες χώρες δεν έχουν τους οικονοµικούς πόρους ώστε να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Το γεγονός αυτό θα µπορούσε να πυροδοτήσει µαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες στις πιο αδύναµες οικονοµίες. Το σχέδιο του Σολτς, όπως και ένα παρόµοιο σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, θα οδηγούσε στη δηµιουργία µηχανισµού που θα κάλυπτε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ουσία θα λειτουργούσε ως δικλίδα ασφαλείας για τις εθνικές εγγυήσεις.

Ωστόσο, η πρόταση του Σολτς περιλαµβάνει σκληρούς όρους. Επιθυµεί επίσης να ψηφιστεί κοινή ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη χρεοκοπία τραπεζών. Αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί µη αρεστό σε ορισµένες χώρες. Η Ιταλία, για παράδειγµα, έχει διασώσει στο παρελθόν µικρότερες ιταλικές τράπεζες χωρίς να απαιτήσει το «κούρεµα» οµολόγων που κατείχαν επενδυτές λιανικής – µια απόφαση µε πολιτικά κίνητρα που ενδεχοµένως να µην είναι δυνατό να ληφθεί αν υπάρχει πανευρωπαϊκό ρυθµιστικό πλαίσιο. Επίσης, χώρες µε χαµηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, ενδεχοµένως να ενοχληθούν από τα σχέδια του Σολτς για ενιαίο πανευρωπαϊκό φορολογικό συντελεστή για τράπεζες.

Ο Σοσιαλδηµοκράτης πολιτικός δεν οµιλεί αναγκαστικά εκ µέρους του συνόλου της γερµανικής κυβέρνησης. Το κόµµα του συµµετέχει στον κυβερνητικό συνασπισµό µε τους Συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ, οι οποίοι είναι αντίθετοι ιστορικά στην από κοινού ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων. Ο Σολς επιθυµεί να αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδηµοκρατών, αλλά στις επαναληπτικές εκλογές βρίσκεται αντιµέτωπος µε έναν αντίπαλο που εκφράζει σκεπτικισµό για τη συµµετοχή στον συνασπισµό υπό τη Μέρκελ. Υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα πιθανότατα θα πρέπει να αντιµετωπίζονται µε επιφύλαξη, ιδιαίτερα όταν ο Σολτς είχε καταθέσει τολµηρές προτάσεις που είχαν ελάχιστες ελπίδες να γίνουν νόµοι. Για παράδειγµα, είχε ζητήσει πέρυσι τη δηµιουργία πανευρωπαϊκού συστήµατος ασφάλισης των ανέργων, ιδέα που δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο αποδεκτή στη Γερµανία. Θα ήταν ατυχές να έχει την ίδια τύχη και η πιο πρόσφατη πρόταση του Σολτς. Οι ιδέες του θα συνέβαλλαν στην ενοποίηση του κατακερµατισµένου και µη κερδοφόρου ευρωπαϊκού τραπεζικού τοµέα.

Πηγή: kathinerini.newspaperdirect.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text