Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Χρηματιστηριακή πρεμιέρα ρεκόρ για την Aramco

Χρηματιστηριακή πρεμιέρα ρεκόρ για την Aramco

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστηριακή πρεμιέρα ρεκόρ για την Aramco

Ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ μεγαλύτερης IPO και πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Aramco ανέρχεται στα 1,7 τρισ. δολάρια

Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της Saudi Aramco θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, αλλά και πάλι η χρηματιστηριακή της αξία θα υπολείπεται κατά πολύ από την αρχική προσδοκία του πρίγκιπα Mohammed bin Salman για 2 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters η Aramco άντλησε 25,6 δισ. δολάρια και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Alibaba που είχε αντλήσει 25 δισ. δολαρίων το 2014.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η κρατική πετρελαική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας τιμολόγησε στα 32 ριάλ την κάθε μετοχή, που ήταν το ανώτατο όριο του ενδεικτικού εύρους τιμών που είχε ανακοινώσει.

Με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα, η χρηματιστηριακή αξία της Aramco ανέρχεται στα 1,7 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας την Apple στην «μάχη» της πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία βασίζεται σε εγχώριους και περιφερειακούς επενδυτές για να πουλήσει ένα ποσοστό 1,5% της Aramco μετά το χλιαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ακόμη και με τη μειωμένη (σε σχέση με τις πριγκιπικές προσδοκίες) αποτίμηση των 1,7 τρισ. δολαρίων.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters νωρίτερα ότι η Aramco μπορεί επίσης να ασκήσει μια επιλογή «greenshoe» 15%, που θα της επιτρέψει να αυξήσει το ποσό της άντλησης στο μέγιστο ποσό των 29,4 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με ττις ίδιες πηγές η επίσημη ανακοίνωση της Aramco αναμένεται αργά σήμερα.

Παράλληλα ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών) αναμένεται να διευρύνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να υποστηρίξει τις τιμές, εφόσον συμφωνήσουν και οι συνεργαζόμενες με τον Οργανισμό χώρες όπως η Ρωσία.

Πηγή: wwww.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text