Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Το σήμα Τραμπ για την ελληνική οικονομία και τα κέρδη της Αθήνας

Το σήμα Τραμπ για την ελληνική οικονομία και τα κέρδη της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σήμα Τραμπ για την ελληνική οικονομία και τα κέρδη της Αθήνας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

"Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. Έχουμε πολύ καλά νούμερα. Η Ελλάδα και η ανάκαμψη της αποτελούν μία τεράστια επιτυχία".

Η συγκεκριμένη αποστροφή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στην ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών πρώτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις περιλάλητες κίτρινες πολυθρόνες του Οβάλ Γραφείου, είναι ένα από τα θετικά που μπορεί να κρατήσει η ελληνική κυβερνητική αποστολή στην επιστροφή από την Ουάσιγκτον. Τη στιγμή που βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μεγάρου Μαξίμου και του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι να καταστήσει εμφανές ότι η χώρα επέστρεψε από μία δεκαετή κρίση και πλέον είναι ισότιμος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο, το…νεύμα Τραμπ για τα αποτελέσματα που παράγουν οι μεταρρυθμίσεις ήταν, αν μη τι άλλο, ψήφος εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν την άφιξή του στο Λευκό Οίκο και στις παρεμβάσεις του στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης "Atlantic Council", καθώς και στο τετ α τετ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έδειξε ξεκάθαρα το στρατηγικό στόχο του να ισχυροποιήσει το αποτύπωμα του αναπτυξιακού momentum.

"Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,  μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα…Προσδοκώ σε περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει σύντομα", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο "Atlantic Council". "Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα", σημείωσε, από την έδρα του Ταμείου, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του τετ α τετ

Κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες μετά το πέσιμο της αυλαίας του τετ α τετ των δύο ηγετών, δηλώνουν ικανοποιημένα από την πορεία των συνομιλιών. "Ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατέστησε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δε θα υπάρχει καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής", σχολιάζουν στελέχη. Σε επίπεδο οικονομίας και επενδύσεων, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και από το Λευκό Οίκο να δείξει την οδό της ανάπτυξης που ανοίγεται στον ελληνικό ορίζοντα.

"Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή από το Οβάλ Γραφείο.

Η προκλητικότητα της Άγκυρας

Όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, στη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή. Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αποστολής ήταν να αποσπάσει μία δήλωση του προέδρου Τραμπ για τις προκλήσεις της γείτονος.

Ισες αποστάσεις από Τραμπ

"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου", ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, επέλεξε να ακολουθήσει τη λογική των ίσων αποστάσεων.  Σχολίασε ότι συνομιλεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως πράττει με την κ. Μέρκελ και τον κ. Πούτιν,  αλλά δεν πρόσθεσε κάτι πέραν της διατύπωσης ότι στη Λιβύη επικρατεί χάος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη συζήτησή με τους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά. "Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης", τονίζουν πηγές.

"Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του προέδρου Τραμπ -όχι μόνο δηλαδή στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό", σημείωσε (One) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text